Pfizer/BioNtech Kovid-19 aşısını onaya sundu

Kovid-19 aşıları için yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Gelen son habere göre; Pfizer/BioNtech, geliştirdikleri yüzde 95 oranında koruma sağlayan korona virüs aşısının şartlı kullanımı için Avrupa İlaç Kurumu'na başvurdu.

ABD'li Pfizer ve Alman BioNtech, Kovid-19 süreciyle ilgili önemli bir gelişmeyi duyurdu. Firmalar, geliştirdikleri aşının şartlı kullanımı için Avrupa'nın düzenleyici kurumu olan Avrupa İlaç İdaresi'ne başvurduğunu duyudu. Şartlı kullanım onayı gerçekleşirse aşının yüksek riskli hastalarda kullanılmasının önü açılacak. 

İki şirket, daha önce aşının acil kullanım onayı için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ile İngiltere'ye başvuru yapmıştı. 

Amerikan ilaç devi Pfizer, Alman BioNtech SE ile birlikte geliştirdiği aşının 6 ülkede 43 binden fazla gönüllü üzerinde yapılan son aşama kilinik deneme sonuçlarında, yüzde 95' fazla koruma sağladığını duyurdu.

43 YAŞINDA BİRİNDE 12 SAAT SÜREN ATEŞ GÖRÜLDÜ

Öte yandan, Amerikan Tabipler Birliği’nden uzmanlar, Moderna ve Pfizer’ın geliştirdiği korona virüs aşılarının yan etkilerini açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, Moderna’nın testlerine katılan gönüllülerin yüzde 2.7’sinde ilk dozda aşı yapılan bölgede ağrı ve acı olduğu ifade edildi. İkinci dozda gönüllülerin yüzde 9.7’sinde yorgunluk, yüzde 8.9’unda kas ağrısı, yüzde 5.2’sinde eklem, yüzde 4.5’inde ise baş ağrısı görüldü. Gönüllülerden 43 yaşındaki bir kişinin 12 saat süren ‘şiddetli’ ateş yaşadığı ifade edildi.

Pfizer'ın AŞISINDAKİ YAN ETKİLER ZARARSIZ


Pfizer’in testlerine katılan kişilerin yüzde 4’ünde ikinci dozdan sonra baş ağrısı hissettikleri saptandı. Söz konusu yan etkilerin zararsız olduğu belirtildi.

BioNTech ve Pfizer'in aşısı için tarih belli oldu

 

Pfizer Kovid-19 aşısı için acil kullanım başvurusu yaptı

 

Pfizer: Korona virüs aşısı 25 Aralık'tan önce kullanıma sunulabilir