Petrolde 'sıkılaştırma sözü' etkisi

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor


ABD piyasalarında haftanın ilk işlem günü dar bantta dalgalı bir seyir izlenirken, Asya borsalarında sabah saatlerinde hafif satıcılı bir seyir görülüyor. Petrol fiyatların da ise geçen haftaki düşüşün ardından hafif toparlanma görülüyor.

G7 ülkelerinin, Rus petrolünün fiyatını sınırlandırma planını da içeren yeni yaptırımlarla Rusya'nın maliyesi üzerindeki baskıyı sıkılaştırma sözü vermesiyle petrol fiyatlarının yükseldiği görülüyor. ABD ham petrolü %0.99 artışla varil başına 110.65$'a yükseldi. Brent petrol varil başına 116.22 dolara yükseldi.

Commonwealth Bank of Australia'daki analistler bir araştırma notunda, "Sıkı arz haberleri (petrol) piyasasını destekledi" dedi. MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi %0,7 düştü. Endeksin bu ay %3.8 düştüğü görüldü. ABD hisse senedi vadeli işlemleri S&P 500 e-minis %0,27 yükseldi. Avustralya hisseleri %0.25, Japonya'nın Nikkei hisse senedi endeksi %0.5 yükseldi. Hazine faizlerinin, sermaye ve dayanıklı mal siparişleri verilerinin ardından Pazartesi günü yükselişiyle bekleyen konut satışlarının bir önceki aya göre yukarı yönlü sürpriz yapmasına neden oldu.

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, Pazartesi günü ABD'nin %3.194'lük kapanışına kıyasla en son Salı günü %3.1847'ye ulaştı. Tüccarların daha yüksek Fed fon oranları beklentileriyle yükselen iki yıllık getiri, ABD kapanışı %3,123'e kıyasla %3,0974'e ulaştı.

Diğer yandan yatırımcıların enflasyon ve faiz oranı artışlarına ilişkin beklentileri tartmasıyla ABD dolarının büyük rakipleri karşısında değer kaybettiği izlendi. Doların diğer büyük ticaret ortaklarının para birimleri sepeti karşısındaki değerini izleyen dolar endeksi 103,91'e geriledi.

Altın biraz yükseliş gösterirken, Spot altın ons başına 1.824.28 dolardan işlem gördü.

Yurt içinde öne çıkan bir verinin olmadığı günde, yurt dışında Almanya GFK tüketici güveni, ABD konut fiyatları ve tüketici güven endeksi verileri izlenecek

Bakır fiyatları geriledi

 

Petrol fiyatları yükseldi

 

ABD'nin çelik üretiminde düşüş