Pegasus son saniyede çöktü!

Borsa İstanbul'un öğle arasına girmesine saniyeler kala Pegasus hisselerinde hareketlilik yaşandı. Gün ortasına 2 dakika kala 70 liranın üzerinde işlem gören Pegasus payları biranda tepetaklak oldu.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul'un gün ortasına girmesine saniyeler kala Pegasus hisseleri çöktü. Saat 12:57'de 70 liranın üzerinde işlem gören Pegasus payları beklenmedik şekilde tepetaklak olarak 60.45 liraya kadar çakıldı.

Borsada büyük panik yaratan bu sert düşüşün nedeni olarak 'tombul parmak' emirleri kulislerde konuşuluyor.

BIST MÜDAHALE ETTİ

Borsa İstanbul, bu sert dalgalamaya karşın devre kesiciyi devreye soktu. BIST'den KAP'a saat 12:59'da yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"PGSUS.E işlem sırasında sürekli işleme ara verilmiş, tek fiyat emir toplama başlamıştır."

'TOMBUL PARMAK' NEDİR

'Tombul parmak' olarak nitelendirilen hatalı emirler, genellikle gönderilmek istenen alış ya da satış emrinin sehven çok daha büyüğünün sisteme iletilmesi olarak tanımlanmakta.

Genellikle brokerların kullandıkları klavyelerde "sıfır" ile "3 sıfır" tuşlarının yan yana bulunmasının, çok hızlı şekilde emir girmeye çalışılması sırasında "sıfır" yerine "3 sıfır" tuşuna basılmasıyla yapılan bir hata olduğu biliniyor. Örneğin, sadece 100 adet satış emri gönderecek olan bir broker, iki kez "sıfır" tuşuna basacakken sehven "3 sıfır" tuşuna iki kez basması ile milyon adetlik bir satış emrini sisteme iletmiş oluyor.

Yurt içinde, hisse senetleri piyasasında da çokça görülen "Tombul parmak" hataları, gelişen teknolojiyle azalsa da halen devam etmekte. Özellikle borsada müşteri emir numarası girme zorunluluğu ve sisteme tanımlanan müşteri bazlı emir limitleri ile bu tür hatalar minimize edilirken, limit dahilindeki hataların, çok yoğun işlem yapılan piyasalarda sıfıra düşürülmesi mümkün görünmüyor.