Paul Krugman: Siyaseten aklını kaybetmiş bir ulusun para birimine kim güvenir?

Ekonomistler, ABD Doları’nda yaşanan değer kaybını en çok makro gelişmelere bağlıyor. Nobelli Ekonomist Paul Krugman ise farklı bir bakışa sahip.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’nın risk altında olduğu düşüncesi bir süredir giderek artan şiddette dillendiriliyor. Bunda makro ekonomik gelişmelerin önemli bir payı bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nobelli Ekonomist Paul Krugman ise ABD borcunu ödemediği sürece dolar için gerçek bir risk olmadığını söylüyor.

Borç, temerrüde düşerse…

Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, Ekonomist Paul Krugman'a göre, ABD Doları’nın durumu risk altında değil ve küresel bir rezerv para birimi olarak azalan statüsüne ilişkin korkunç uyarılar abartılıyor. Ancak Krugman, ABD’nin borcunun temerrüde düşmesinin, ABD Doları’na olan güveni büyük olasılıkla zedeleyecek büyük bir gelişme olabileceğinin altını çiziyor.

New York Times'a yazdığı köşe yazısında Krugman, Çin rakip bir ekonomik süper güç olarak yükselirken, yakın zamanda, özellikle Çin Yuanı tarafından doların hakimiyetine meydan okunabileceğine dair artan korkulara işaret ediyor. Ancak Krugman, doların dünya çapında en yaygın olarak tutulan rezerv para birimlerinden biri olarak yerinin güvenli olmasının üç nedeni olduğunu söylüyor.

Üç neden

Bank of International Settlements'ın tahminine göre, doların kendi tarafında önemli derecede büyük bir yükümlülüğü bulunuyor ve halihazırda geniş çapta tutulan bir rezerv para birimi olarak son on yılda tüm küresel işlemlerin yüzde 90'ında kullanılıyor. Krugman, bunun, doların dünyanın önde gelen para birimlerinden biri olarak yerini kaybetmesi için 'istisnai koşulların' gerçekleşmesi gerektiği anlamına geldiğini söylüyor.

Krugman’a göre ikinci neden, ABD finans piyasalarının açık olması ancak Çin Yuanı’nın genellikle ülkenin sıkı sermaye kontrolleri tarafından kısıtlanması olarak öne çıkıyor. Uygulamada bu, doları yuandan daha likit ve dolayısıyla daha arzu edilir bir para birimi haline getiriyor.

Krugman, son olarak, ABD hukuk sisteminin dolar sahipleri için daha fazla koruma sunduğunu söylüyor ve ekliyor: “Büyük savaş suçları işlemeyi planlayan bir diktatör değilseniz, ABD hükümetinin varlıklarınıza el koyacağından korkmanıza gerek yok. Çin'de, sorumlu diktatörün hoşlanmadığı bir şey söylerseniz varlıklarınız risk altında olabilir.”

Komple teorilerine müsait

Krugman, ABD dolarının statüsüyle ilgili korkuların çoğunun, doların hakimiyetinin doğal olarak 'komplo teorilerine ve yıkıcı düşüncelere' müsait olmasından kaynaklandığını belirtiyor.

Krugman, II. Dünya Savaşı'ndan sonraki yıllarda sterlinin rezerv para birimi olarak gerilemesine rağmen İngiltere'nin aynı dönemdeki ekonomik büyümesine işaret ederek, doların hakimiyeti azalsa bile bunun ABD ekonomisi için bir felaket olmayacağını öne sürüyor.

Sorunların en küçüğü

Krugman, “Özetle, doların özel uluslararası statüsünü kaybetmesi durumunda ortaya çıkacak sonuçlardan korkmak için hiçbir neden yok. Ancak, dolara duyulan güven üzerinde büyük etkisi olabilecek bir olay var: ABD'nin borcunun temerrüde düşmesi” şeklinde konuşuyor.

Krugman, ABD ekonomisinin borcuyla ilgili olarak ise, “Politika yapıcılar, borç tavanının yükseltilmesi konusunda hâlâ bir çıkmazda ve Kongre Bütçe Ofisi'nden yapılan bir öngörüye göre, ABD, eğer bir anlaşmaya varılmazsa, bu yaz borcunu ödeyemeyebilir. Bu, ekonomi için felaket niteliğinde sonuçlara yol açabilir. Siyasi olarak aklını kaybetmiş gibi görünen bir ulusun para birimine kim güvenir?” diye soruyor.

Krugman bir borç temerrüdü olasılığının bulunduğunu kabul etmek gerektiğini belirtiyor ve “Ancak bu gerçekleşirse, doların rezerv para birimi statüsüne yönelik tehdit, sorunlarımızın en küçüğü olacak” diye ekliyor.

Piyasa baskısı borç krizini önleyebilir

 

ABD Kongresi Bütçe Ofisinden 'borç limiti' uyarısı

 

ABD'de borç limiti krizi! McCarthy'den Biden'a çağrı

 

ABD'de temerrüt senaryosunda altında yükseliş bekleniyor

 

IMF Başkanı'ndan ABD için temerrüt uyarısı