Nobel ödüllü iktisatçıdan korkutucu senaryo

Salgının ekonomiye etkisinin ikinci aşamasına girildiğini belirten ünlü iktisatçı Robert Shiller kapanma uygulamalarının tekrarlanması halinde ekonomik geri dönüşün çok daha zor olacağını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Nobel Ödüllü İktisatçı Robert Shiller korona virüsün oluşturduğu korku faktörünün borsalarda etkisini yıllarca sürdürebileceği konusunda uyardı. Yale Üniversitesi Profesörü’ne göre özellikle ABD’de eyaletlerin yeniden açılma planlarını iptal etmesi durumunda krizin ekonomik ve fiziksel etkileri bir türlü geçmek bilmeyecek.

Shiller CNBC’ye verdiği röportajda “Görünüşe göre ikinci aşamaya giriyoruz. Bazı kapanma uygulamaları tekrar edebilir. İkinci seferde oluşabilecek psikolojik tepkilerse daha kötü olacaktır” ifadelerine yer verdi. Nobel ödüllü ekonomiste göre en büyük risk insanların bu geriye düşüşün sonsuza kadar sürmesini düşünmesi ve risk alma arzuları üzerinde etki olumsuz yaratması olacak. Bu düşünce kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete dönüşebilir, talebi önemli ölçüde zayıflatabilir ve daha fazla işletmeyi uçurumun kıyısına getirebilir.

İnsanların eskisi gibi birbirleriyle ekonomik temelde karşılaştırılmadığının altını çizen Shiller, “Bu insanların son moda kıyafetlerini göstermediği ya da yepyeni arabalarıyla dolaşmadığı farklı bir kültürün yıllarca sürmesine neden olabilir. Rahatlamayı öğrendik. Fakat bu ekonomi için kötü bir şey” ifadelerini kullandı.

Duygusal davranışlarının finansal kararlara etkisi konusunda çalışan Shiller, borsaların aşağı yönlü hareket etmesi durumunda yatırımcıların tanıdık hisselerde daha rahat edebileceklerini belirtiyor. Shiller, “İnsanlar fiyat hareketlerini hatırlayacak ve bu hareketlerin tekrar etmesini bekleyecektir. Bir hikaye anlatacaklardır” ifadelerinde bulundu.

Shiller, piyasanın her zaman ekonomik faaliyetlerle tutarlı ilişkiler sergilemediğini belirtiyor. Bu durumda, büyük mali ve parasal uyarıcı önlemlerin frenleyici bir etki yarattığını sözlerine ekliyor. Ünlü ekonomist mali ve parasal desteklere ilişkin, “İnsanlar bunun ekonomi için gerekli olmadığını ve yakın zamanda sona ereceğini düşünüyor olabilir. Fakat bana yapılması gereken çok iş var” dedi.

Büyük Buhran hikayesi tekrar yaşandı

Bu hisse senetlerinin önünün açık olduğu anlamına gelmiyor. Shiller halen borsayı riskli ve ekonomik geri dönüş konusunda şüpheli olarak sınıflandırıyor. Ünlü ekonomist, “Borsalarda şubat ayındaki pik seviyesine gelinene kadar tüm olanlara karşı ilgisizlik oldukça çarpıcıydı. Bir süre insanlar oldukça korkmuş gibi göründü ve ardından tekrar geri dönüş geldi. Bana kalırsa bunun hikayelerin nasıl geliştiği ile bir alakası var ve ana hikâye yeniden Büyük Buhran’dı” dedi.

Tesla hisselerinde balon uyarısı

 

Buffett bir tek o hisseyi alıyor

 

Wall Street'teki Çinli şirketlere büyük şok