Netaş ve Rhea’da insider mı yapıldı?

Satış açıklaması gelmeden önce hisseler bir ay içerisinde yüzde 30’un üzerinde değer kazandı? Acaba birileri satışı önceden mi öğrendi?

BORSAGUNDEM.COM/KULİS HABER
 

Yüzde 15’i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na ait olan Netaş Telekomünikasyon tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, ana hissedarı OEP (One Equity Partners)’in Netaş’ta bulunan % 48.04 oranındaki hissesiyle ilgili olarak muhtemel ortaklık, işbirliği ve/veya hisse satışı gibi stratejik opsiyonları değerlendirme kararı aldığı belirtildi.

Açıklama Rhea Girişim Sermayesi YO ve Netaş hisselerinin 1. seansta tavan olmasına neden oldu. 2. seans işlemleriyle birlikte yüzde 18 oranında prim yapan Rhea Girişim 1.17 lira olurken Netaş hisseleri yüzde 16 prim yaparak 10.95 liraya ulaştı. Ancak bu iki hissede yükseliş sadece bugün ile sınırlı değil. 8 Haziran 2015 yani bir ay önce 7.20 lira olan Netaş hisseleri dün açıklama yapılmadan önce seansı 9.45 lira olarak tamamlamıştı. Son bir aylık artış yüzde 31.

OEP Turkey'de bulunan yüzde 19.79 oranındaki payının satımı konusunda ön anlaşma yapan Rhea Girişim’in hisseleri ise 8 Haziran 2015 tarihinde 0.72 lirayken açıklama yapımdan önce yani 8 Temmuz 2015 tarihinde 0.99 liraya yükseldi. Açıklama gelmeden önceki bir ay içerisinde hissede yüzde 37.5 oranında artış yaşandı. 

OEP ile Rhea Girişim arasında yapılan anlaşma gereğince muhtemel alıcı tarafından Rhea Girişim'in yüzde 19.79 oranındaki OEP Turkey hissesi için en iyi fiyattan alım teklifi vereceği açıklandı.

Yapılan açıklamadan bir hafta öncesine bile bakıldığında iki hissede de hızlı yukarı çıkışın başladığını görmek mümkün. Peki açıklama yapılmadan önce birileri bu haberi öğrendi mi? Hisseler neden bir anda yüzde 37’lere varan yükseliş kaydetti? Bu soruların yanıtı önemli… 
Rhea Girişim Sermayesi YO, dün KAP’a gönderdiği olağandışı fiyat ve miktar hareketleri açıklamasında, kamuya açıklanmamış özel bir durum olmadığını duyurmuştu. Kamuoyunun bilmediği özel bir durum yoksa hisseler neden yükseldi? Özel bir durum yok açıklamasına rağmen her iki hissenin, BİST 100 endeksinde son 2 günde yaşanan sert düşüşün aksine yükselişle kapatması da dikkat çekici.

NETAŞ TELEKOMÜNİKASYON’DA KİMİN NE KADAR HİSSESİ VAR?

Netaş'ın yüzde 48.04 oranındaki hissesi OEP Turkey Tech B.V.'ye ait. Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı yüzde 15 oranında hisse sahibi. Yüzde 36,96’lık kısım ise halka açık durumda.

OEP Turkey Tech B.V.'nin ise yüzde 19.79 hissesi Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Onur Takmak'ın yaptığı Rhea Girişim Sermayesi'ne ait. Yani dolaylı olarak Netaş'ın yaklaşık yüzde 9’unu Rhea Girişim Sermayesi kontrol ediyor.
Kalan yüzde 40.83 oranındaki hisse ise Amerikalı finans devi JP Morgan'ın kontrolünde.