Migros alkol satmayacak

Üreticilerin büyük tepkisine neden olan yasakla ilgili kararlar değişmedi. Ancak alkol yasağının kalkması için baskılar artıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türkiye’de de aynı isimle faaliyet gösteren Migros, İsviçre’de 1928 yılından bu yana alkollü içecek satışına izin vermiyor. Son dönemde üreticilerin yoğun bakısına maruz kalan market, demokratik bir seçim önerdi.

Migros Kooperatifler Federasyonu (MGB) üyelerinin önemli bir kısmı Migros'ta alkolsüz geleneğin sürdürülmesinden yana oy kullandı. Çoğu bölgede, soru açıkça reddedildi. Örneğin Zürih'teki Migros’ta yapılan ankette yüzde 80'i alkol yasağının kaldırılmasına karşı çıktı. Aare, Doğu İsviçre, Basel, Luzern ve Neuchâtel-Freiburg kooperatiflerinde de oran, yüzde 70'in üzerindeydi. Sonuç sürpriz olmadı. Çünkü daha önce yapılan çeşitli anketler, seçmenlerin çoğunluğunun sandıkta hayır yazacağını göstermişti.

TARTIŞMA BİR YIL ÖNCE BAŞLAMIŞTI

Migros tabanının yaklaşık bir yıl önce gündeme getirdiği alkol konusu, yakın gelecekte gündemde kalacak gibi görünüyor. Migros Başkanı Ursula Nold yaptığı açıklamada, "Kooperatif üyeleri alkol konusunda geleneksel bir özelliği kabul ettiler" dedi.

Migros'un alışveriş sepetinin önemli bir bölümünü kaybetmesi nedeniyle geçen yıl Migros Kooperatifler Federasyonu'ndan (MGB) beş delege tüzük değişikliğine gitti. Sonbaharda, 111 delegenin 85'i buna uygun bir değişiklik lehinde oy kullandı. On bölgesel Migros kooperatifinin komiteleri daha sonra başvuruyu onaylayarak, kooperatif üyelerinin ülke çapında oy kullanmalarının önünü açtı.

Muhalifler, 1928'de Migros kurulduğunda alkollü içki satışına karşı çıkan kurucu Gottlieb Duttweiler'in mirasını tartışmaya devam ediyor.

Foto: Migros'un kurucusu Gottlieb Duttweiler

Bu arada, Migros'ta alkol yasağının tarihi elma suyu ya da alkolsüz içecek olarak bilinen elma şarabı ile başlıyor. 1928'de Migros'un kurucusu Gottlieb Duttweiler (1888–1962), Zürih Gölü'ndeki Meilen ZH'de neredeyse iflas etmiş bir elma şarabı fabrikasını devralıyor. Daha sonra da alkole karşı bir mücadele başlatıyor.

İSVİÇRE’DE KOOPERATİFLEŞTİ

Migros adı, yarı toptancı anlamına gelen Mi-Gros kelimelerinden meydana geliyor. Migros, Gottlieb Duttweiller tarafından 1925 yılında kuruldu. Başlangıçta 5 adet Ford aracı seyyar dükkanlar haline getiren Duttweiller, kahve, pirinç, şeker, makarna, sabun gibi ürünleri diğer perakendecilerden çok daha ucuza satmaya başladı. Duttweiller, halktan rağbet görünce işi genişletmeye karar verdi ve ürün yelpazesini artırdı.

Migros'un operasyonları gittikçe büyüdü, tesisleri ve satış noktaları arttı. Tabii müşteriler Migros'a yöneldikçe diğer satıcıların işleri yolunda gitmiyordu. Esnafa ve bürokrasiye karşı çeşitli mücadeleler veren Duttweiller; nihayetinde faaliyet sahası bu kadar geniş bir girişimin İsviçre gibi bir ülkede şahsi ellerde bulunmasının yaratacağı problemleri göz önünde bulundurarak kendisine 250.000 dolar ayırdı ve diğer bütün hisseleri kayıtlı 105.000 müşterisine devrederek Migros'u kooperatifleştirdi. Daha sonra kendilerinin göz ardı edildiğini öne süren 30.000 müşteriye daha hisse devri gerçekleştirildi.

MİGROS TÜRKİYE’YE NASIL GELDİ?

Migros'un Türkiye'ye gelmesine ise İkinci Dünya Savaşı ve Kore Savaşı'nın yarattığı enflasyon sebep oldu. Fiyatların giderek yükselmesi şikayetleri artırdı ve dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay belediyenin bazı ürünlerin teminine ve satışına başlaması gerektiğine karar verdi ve tanzim satış noktaları kuruldu. Bu da istenilen sonucu vermeyince, Migros'un faaliyetlerinden haberdar olan dönemin İstanbul Belediyesi İktisat Müdürü Ferruh İlter, 1953 yılında Duttweiller'a Migros'un İstanbul'da kurulmasına ilişkin bir mektup yazdı.

Böylece Migros, 1954'te Türkiye'de faaliyete başladı ve seyyar kamyonlarla satışlarını gerçekleştirdi. 1975 yılında ise Vehbi Koç'un girişimiyle Koç Grup, Migros'un çoğunluk hisselerini devraldı ve Migros, Migros Türk adıyla özelleştirildi. Bu dönemde mağazalaşma süreci başladı ve İstanbul'dan sonra İzmir'de de satış noktaları açıldı. 1989 yılına gelindiğinde Migros'un 2 büyük ilde 34 mağazası bulunuyordu.

YENİ MARKALAR TÜRETİLDİ

90'lı yıllarda MM ve MMM Migroslar açıldı ve Migros markalı ürünlerin üretimine başlandı. Migros Club Kart çıkarıldı ve Migros Sanal Market açıldı. 1995 yılında Migros, Türkiye'nin ilk indirim markası Şok'u hayata geçirdi. 1996 yılında ilk yurt dışı mağazası Ramstore'u Bakü'de açtı. 2000'li yıllarda yurt dışına açılmaya devam eden Migros, zaman içinde Moonlight Perakendecilik ve Ticart A.Ş, Tansaş, Tesco ve Anadolu Endüstri Holding gibi şirketlerle ortaklık yaptı. Bugün Migros'un Macrocenter, Ramstore ve Migros Sanal Market olmak üzere 3 alt markası bulunuyor.

Migros Yemek, Yemek Sepeti'ne rakip olacak

Migros ve Tukaş sorusu

Migros'tan 2021'in 3. çeyreğinde 156 milyon TL net kar

Zarar açıklayan Migros için kurumlar hedeflerini açıkladı

Yapı Kredi Yatırım'dan Migros hedefi

Goldman Sachs, Migros hissesi aldı