Merkez bu hafta faiz indirecek mi? Usta isim yanıtlıyor

Bu hafta TCMB Para Politikası Kurulu ve açıklanacak ikinci çeyrek mali sonuçları piyasalarda etkili olabilir. Peki, piyasaları nasıl bir hafta bekliyor? Üzeyir Doğan borsagundem.com’a yazıyor...

BIST 100

100.650’ni geçilmiş olması sene başında yaklaşık iki ay boyunca konsolidenin gerçekleştiği kanala giren endekste, bu kanalın üst bandının bulunduğu 106 bin civarı hedef konuma geçti. Bu nedenle bu hafta için 100.650 yön konusunda referans noktamız olacak. Bu hafta TCMB Para Politikası Kurulu ve açıklanacak ikinci çeyrek mali sonuçları volatil bir görünüm oluşmasına neden olabilir. Haftanın son günü günün son bölümünde görülen satışlar teknik olarak negatif bir görünüm oluştururken, bu süreçte herhangi bir sebeple 100.650 altına sarkılacak ve burada kapanışlar gerçekleşecek olur ise aşağı yönlü hareketler yeniden hız kazanabilir. Bu nedenle endekste ve endeksle korelasyonu yüksek şirketlerde var olan mevcut ve yeni alınacak pozisyonlarda bu seviyenin altında makul bir stop loss bulundurulması faydalı olacaktır. Endeksin 100.650 altına sarkması ve haftalık kapanışın da bu seviyenin altında olması durumunda 23 Mayıs’ta başlayan yükseliş trendi sonlanmış olacağını da göz önünde bulundurmak gerekebilir. 

Dolar/TL

Dolar/TL’de son haftalarda görülen dalgalanma 50 ile 200 günlük üssel ortalama ile kırılma noktasına gelinen simetrik üçgen sıkışması içinde gerçekleşiyor. Bu hafta TCMB Para Politikası Kurulu kararıyla birlikte bu sıkışma alanından çıkış söz konusu olabilir. Bu süreçte 5,61 ve 5,58 oldukça kritik destekler konumunda. Bu seviyelerin altına sarkılacak olursa düşüş daha da sertleşerek devam edebilir. Buna karşın para politikasında beklenen gevşemenin etkisi ile kurlarda yukarı yönlü olacak bir hareket 5,73’ün aşılmasına sebebiyet verecek olursa da tersi yönde başlayacak hareket ivme kazanabilir. Bu nedenle her iki yönde de gerçekleşebilecek sert fiyat hareketleri nedeniyle özellikle bu hafta kaldıraçlı işlem yapanların risklerini yönetebilecekleri boyutlarla sınırlamalarının faydalı olacağını düşünüyoruz. 
ÜZEYİR DOĞAN – GEDİK YATIRIM / YATIRIM DANIŞMANLIĞI MÜDÜRÜ