Küresel hisselerde ralli sona eriyor

Küresel hisse senetlerinde yaşanan 3 günlük yükseliş sona eriyor.

Küresel hisse senetlerinde yaşanan 3 günlük yükseliş, Çin’deki ekonomik yavaşlama ve Fed’in gelecek haftaki toplantısının yatırımcıyı endişelendirmesi ile sona eriyor.
MSCI Asya Pasifik Endeksi, Çarşamba günü 6 yılın en büyük rallisini yapmasının ardından Perşembe günü yüzde 2.4 kadar geriledi. Endeksteki düşüşte, Çin’de üretici fiyatlarının 2009’dan bu yana en büyük düşüşü göstermesi etkili oldu. Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 5.3 yükselişin kaydedildiği iki günlük rallinin ardından yüzde 1.4 geriledi. Brezilya’nın kredi notu Standard & Poor’s tarafından çöp seviyesine düşürüldü, ülke böylece gelişen piyasa para birimlerini gölgeledi.
 
Japonya hisselerinde yüzde 7.7’lik yükselişin ardından düşüş geldi. Nikkei 225 Endeksi, 7 yılın en sert yükselişinin ardından yüzde 2.5 geriledi. ABD’de açık iş pozisyonlarının rekor seviyeye ulaşması işgücü piyasasının sıkılaştığına işaret ederken, Fed’in faizleri 17 Eylül’de artırmasına neden olabilir. Ancak traderlar buna ikna olmuş gibi görünmüyor. Vadeliler, Fed’in faizi gelecek hafta artırması ihtimalinin yüzde 28 olduğunu gösteriyor. Çin yuanı devalüe etmeden önce bu ihtimal yüzde 54 seviyesindeydi.

Yeni Zelanda doları 31 önemli para birimi karşısında, ülke merkez bankasının faiz oranlarını üç ay içinde üçüncü kez indirmesinin ardından geriledi. Ekonomik büyümenin yavaşlaması ve enflasyon zayıf seyretmesi ile faizde ek indirim gelebilir.

Petrol, yüzde 0.60’lık yükseliş yüzde 1.8’lik bir kayıp arasında dalgalandı. Petroldeki 4 günlük düşüş, 27 Temmuz’dan bu yana en uzun kayıp dönemi olarak kaydedildi. ABD’de petrol stoklarının geçtiğimiz hafta 900,000 varil artış göstermesi bekleniyor. Energy Information Administration Çarşamba günü petrol ürünleri için 2016 yılı için küresel talep beklentisini düşürdü. Petrol, arz fazlası sorunu ile ilgili endişelerler 24 Ağutos’ta 38.24 dolara kadar geriledi. O zamandan bu yana yüzde 16 toparlanan petrol yine de 2015 zirvesinin yüzde 28 altında seyrediyor.