Küresel endekslerde kırılgan yükseliş

Asya borsalarında ve ABD vadeli endekslerinde yukarı yönlü hareket gözlemlenirken küresel riskler nedeniyle işlem hacmindeki düşüklük dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Asya hisselerinde ve ABD vadeli endekslerinde korona virüs vakalarının birçok ülkeye yayılmasının yarattığı endişeye rağmen yükseliş gözlemleniyor. Fakat işlem hacmindeki düşüklük yatırımcıların ikna olmadığının göstergesi. Küresel piyasalarda altınsa yükselişte.

Asya hisselerindeki ilerlemeyle birlikte S&P 500 vadeli endeksi %1’e varan bir yükseliş gösterdi. Endeks Türkiye saatiyle saat 9:00’da %0,50 oranlık bir artışla 3.074,75 puandan işlem görüyor. Asya Pasifik endekslerinde de yeşil renk hakim. Hong-Kong borsasında Çin’in ulusal güvenlik yasasına nedeniyle düşüş göstermesine rağmen endekslerde yükseliş gözlemleniyor. ABD Hazinesi tahvillerinde ve küresel piyasalarda dolar fiyatlarında ise çok küçük değişimler izlendi. New York’ta ham petrolün varil fiyatı ise 40 doların altına geriledi.

İkinci dalga korkusu artıyor

Yeni korona virüs vakalarının ortaya çıkmasıyla Avustralya’da tekrar sıkılaştırılan sosyal mesafe uygulamalarıyla ülkenin hisse senetlerinde ve Avustralya Doları’nda erken düşüşler görüldü. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde korona virüs yeni vaka sayılarında rekor yükseliş kaydedildi. Florida’da ise salgının yayılma hızı haftalık ortalamanın üzerinde. Buna karşın Çin’in başkenti Pekin’de virüs etkisini kaybediyor.

Çin riski de eklendi

Hükümetler Kovid-19'un yayılmasını kontrol etmeye çalışırken büyümeyi canlandırmak için de korona virüs önlemlerini ve seyahat kısıtlamalarını yavaş yavaş hafifletmeye çalışıyor. Piyasalarsa virüs risklerine karşı savunmasız kalmaya devam ediyor. Tüm bu risklere ilave olarak Çin Hükümeti geçtiğimiz hafta sonu ulusal güvenlik yasasının ayrıntılarını paylaştı. Yasanın ayrıntılarına göre Çin anakarası Hong Kong sakinlerine karşı belli belirsiz tanımlanan suçlardan dolayı kovuşturma hakkına sahip.

Sidney merkezli yatırım danışmanlığı şirketi AMP Capital Investors’ın Küresel Yatırım Stratejisti Shane Oliver borsaların gidişatına ilişkin “Hisse senetleri teknik olarak aşırı alım görünümünü koruyor ve daha fazla düzeltmeye ya da bir güçlenme periyoduna karşı savunmasız kalıyor. Fakat biz yine de bunu yükseliş trendinin bir molası olarak görmeye devam ediyoruz. Korona virüsün ikinci dalgasının neden olduğu korku devam ediyor” ifadelerinde bulundu.

Küresel piyasalar yeni haftaya karışık başladı

 

Borsaya yeni girenler için iki önemli uyarı

 

Borsa İstanbul 114 bin üzerinde