Küçük yatırımcıyı batıran 5 yanlış tavsiye

Küçük yatırımcılar sürekli olarak farklı mecralardan yatırı tavsiyelerinin saldırısı altında kalıyorlar. Borsa uzmanları yatırımcıların yanlış yönlendirmelere kulak asmamaları konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa yatırımına olan ilgi yeniden zirveye çıktı. Küresel borsalar indirimli broker uygulamaları ile dolup taşmış durumda. Bu yeni oluşan yatırım odağına rağmen borsalara ilişkin bazı yanlış anlamalar ise halen devam ediyor. Financial Post’un haberinde, borsa yatırım fonu Steadyhand Investment Funds’ın Başkanı ve Baş Yatırım Sorumlusu Tom Bradley birikimler konusunda en sık yapılan hatalara dikkat çekiyor.

Bu yanlışları anlayabilmek için bir iş arkadaşıyla ya da bir danışmanla sıklıkla yapılan bir konuşmaya dikkat çekmek oldukça önemli. Genellikle bu konuşma sırasında, “Televizyondaki adam ekonominin güçlendiğini ve hisse senetlerinin yükseldiğini söyledi. Yatırım için iyi bir zaman gibi görünüyor. Kaybetme ihtimali görmüyorum bu yüzden portföyüm için yüksek temettülü hisseler alıyorum” gibi ifadeler geçer.

Televizyondaki adam

Birçok küçük yatırımcı bu televizyondaki adamların borsayı çok iyi bildiğini varsayar. Uzmanların yatırımcıların bilmediği birçok şeyi bildiği varsayılır. Gerçekte ise bu doğru değildir. Bakış açıları enteresan ve benzersiz olabilir fakat Bradley’in ifadelerine göre uzmanların piyasa zamanlamasına ilişkin ulaştıkları herhangi bir sonuç ‘içtiğiniz bir bardak kahve kadar değerli değildir.’ Borsanın bir haftalık, aylık ya da yıllık serüvenini tutarlı bir şekilde tahmin etmek imkansızdır. Hisse senetleri sayısız değişkene göre fiyatlanır ve birçoğu ortaya çıkana kadar kimse farkında olamaz.

Ekonomi iyi görünüyor

Borsa tahminlerinin merkezinde ekonomi görünümü yer alır. Bu oldukça talihsiz bir döngü zira ekonominin durumu ile borsanın ne yöne gittiği arasındaki bağlantı oldukça zayıftır. Ekonomik aktivitenin kurumsal kârları etkilediği ve önünde sonunda hisselere yön verdiği açık. Yalnız Bradley bu ikisi arasındaki ilişkinin zayıf ve öngörülemez olduğunun altını çiziyor. Örnek vermek gerekirse geçtiğimiz on yılda küresel borsalar tarihinin en yavaş ekonomik iyileşmelerinden birini geçirdi ancak kâr marjları ve hisse senetleri fiyatları rekor seviyelere yakın seyretti.

Baş stratejist konuya ilişkin, “Bay Piyasa ekonominin manşetleriyle ilgilenmiyor. Onun dikkatini çeken şey 12 ila 18 ay sonra haberlerde ne olacağı. Yatırım yapacağınız şirketler de manşetlerle ilgilenmiyor. Onlar da işletmelerini ilerletmeye çalışmakla meşguller” ifadelerine yer verdi.

 

Yatırım için doğru zaman

On yıldan fazla zaman aralığı olan tüm yatırımcılar için yatırım için her an doğru bir zamanlamadır. Buna karşın bu zaman tercihi içerisinde bazı dönemler diğerlerine göre daha fazla potansiyel taşır. Bu dönemler artan kârlılık, düşük değerlemeler ya da aşırı negatif yatırımcı duyarlılığı gibi temel verilerin daha yüksek verimlerin oluşacağı öngörüsünü sağladığı dönemlerdir. Daha açık olmak gerekirse bu faktörler size gelecekte ne olacağını söylemez ancak önümüzdeki üç ile beş yıl içerisinde destekleyici güç olacaklardır.

Kaybetme ihtimali yok

Bir hisse senedine sahip olduğunuzda, olası sonuçlar aralığı her zaman beklediğinizden daha geniştir. Özellikle işler iyi gittiğinde yüzde 20, 30 ya da 40’lık kayıpları öngörmek zordur. Ancak Bradley’e göre küresel borsalardaki en son fiyat hareketlerinin öngörülebilir bir değeri yok ve sadece hatalı bir konfor sağlıyorlar.

Yakın zamanda iyi performans gösteren bir hisse senedinin gelecekteki performansı daha belirsiz hale gelir. Gerçekten de bu tür hisselerin fiyat-kazanç katlarında yükseliş oluşur (eğer kârlar hisse senedi fiyatlarıyla birlikte yükselmediyse) temettü verimi daha fazla düşer ve iyi getiriler için hayati bir madde olan hissedarların risk iştahı azalır.

Yüksek temettülü hisse

Herkes temettüleri sever fakat birçok yatırımcı daha çok verime dayalı hisseleri tercih etmeye çalışır. Bu bir sorun oluşturur zira verim tahvillerdeki gibi değer oluşturan bir ölçüt değildir. Bir şirketin değeri gelecekte kâr getirme potansiyeline göre belirlenir. Temettüler basit bir şekilde bu kazanımların hissedarlara dağıtılmasıdır.

Verim takıntılı yatırımcılar genellikle hisse senetlerinin ikincil getiri kaynakları olan fiyat değerlemelerine odaklanırlar. Bradley yatırımcıların kendilerine şu soruyu sorması tavsiye ediyor: 

Yüzde beşlik verimi 8 dolar olan 10 dolarlık bir hisseyi mi tercih edersiniz yoksa yüzde üçlük verimi 12 dolar olan 10 dolarlık hisseyi mi?

Eğer temettü gelirine odaklanan yatırımcılar kabul edilebilir verimi olan hisse listelerini incelemeliler. Burada kendi değerinde ya da değerinin altında işlem gören hisselerden çeşitlendirilmiş bir portföy inşa etmek gerekir.

Yanlış önermelere maruz kalmadan yatırım yapmak oldukça zordur. Yatırımcılar kendilerini borsanın ne yöne gideceğine ilişkin başkalarının tahminlerini dinlerken buluyorsa yapmaları gereken ilk şey konuyu değiştirip bir kaçış yolu aramaları olmalarıdır. Birçok mecradan yatırımcıların karşısında çıkan hisse senedi falcıları için efsane yatırım uzmanı Warren Buffett, “Bir hisse senedinin değerini tahmin etmeye çalışanların sadece falcıları daha iyi gösterdiklerini düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla toparlanıyor

 

Teknoloji hisse fonlarına ilgi sürüyor

 

Borsada yarın yarım gün işlem olacak