Küçük yatırımcı halka arzlarda adalet istiyor!

Bazı halka arzlarda önceden belirlenen hesaplara yapılan hisse aktarımı küçük yatırımcıların tepkisini çekiyor! Oransal olarak ya da adet bazında eşit dağıtım yapılmazsa sermaye piyasalarının tabana yayılmayacağı vurgulanıyor.

BORSAGUNDEM.COM

Sermaye piyasalarının ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğu bugünlerde daha iyi anlaşılmaya başlandı. Büyümek isteyen, kaynak bulmakta zorlanan, banka borcunu ödeyemeyen şirketler için yeni kaynak kapısı sermaye piyasaları. Ekonomi yönetimi de sermaye piyasalarının öneminin farkında! ‘Ekonomi Reform Takvimi’ne göre yıl sonuna kadar şirketlerin sermaye yapısını güçlendirici ve özkaynakla finansmanı teşvik edici düzenlemeler yapılacak. Şirketlerin halka arz süreçlerinin kolaylaştırılması ve teşvik edilmesi yönünde idari düzenlemeler gerçekleştirilecek.

Halka arz ve sermaye artırımında yeni dönem

HALKA ARZ BÜYÜK BİR FIRSAT!

Halka arz konusunda idari bir düzenleme yapılamasa da yüzlerce şirket borsaya girmek için sıraya girmiş durumda. Talep de var! Çünkü halka açılan her şirketin hissesi önemli oranlarda prim yapıyor. Bu yüzden de yatırımcılar halka arzı fırsat olarak görüyor. Ancak son dönemlerde yaşanan adaletsizlik yatırımcıların tepkisine neden oluyor. Çok sayıda yatırımcı bu adaletsizliğin giderilmemesi halinde sermaye piyasalarına küseceklerini beyan ediyor. Sermaye piyasalarının tabana yayılması için bugün iki milyon olan yatırımcı sayısının 20 milyona çıkarılması gerektiği belirtiliyor. Ancak son dönemdeki halka arzlardan sonra bazı yatırımcıların borsadan çıkmaya başladığı, yatırımcı sayısındaki düşüşün de buna bağlı olduğu belirtiliyor. Küçük yatırımcının tek bir isteği var: Halka arzlarda tahsisli hisse dağıtım adaletsizliği yapılmasın! Küçük yatırımcının borsaya küsmemesi ve  manipülasyonu önlemenin iki yöntemi olduğu belirtiliyor. Birincisi; talebin oransal olarak eşit şekilde karşılanması. İkincisi; adet olarak eşit dağıtımın yapılması.

Turk İlaç’ın halka arzıyla başlayan büyük tartışma

Turk İlaç’ta 7.5 milyon hisse kimlerin hesabına geçti?

HALKA ARZLARDAKİ ADALETSİZLİK

Milyarlarca liralık talep gönderen küçük yatırımcıya milyon liralık pay ayrılıp bazı hesaplara yüklü oranda hisse aktarılması büyük bir adaletsizliğin başlangıcı olarak yorumlanıyor. Sonra bu hisseler tavan tavan yükseliyor, küçük yatırımcı izliyor. Üst üste yaşanan bu durumun süreklilik arz etmesi halinde küçük yatırımcıların yakında halka arzlara talep bile göndermeyeceği dile getiriliyor. Herkese adil oranda hisse dağıtılması halinde sermaye piyasalarında devasa halka arzların başarılı şekilde gerçekleşeceği ve ekonomiye önem oranda kaynak aktarılacağı vurgulanıyor. Bu yöntem ile de şirketlerin bankalara bağımlılığının azalacağı, yüksek faiz altında ezilmeyeceği ifade ediliyor. Yeni halka arz düzenlemelerinin ele alınacağı bu dönemde halka arzlarda birkaç kişinin insafına bırakılan adaletsiz hisse dağıtımının önlenmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Aksi durumda bir yıl aradan sonra ilk kez sayısı gerilemeye başlayan küçük yatırımcının borsaya sırtını dönmesinin kaçınılmaz olduğu kaydediliyor.

Oyak Yatırım’ın halka arzına büyük tepki