Kripto paralar bir darbe daha mı alacak?

Çin Merkez Bankası’nın kripto madenlerine yaptırımlarının ardından gözler SEC’e çevrildi. ABD’li piyasa düzenleyici kurumun yakın zamanda kripto para yaptırımı uygulayacağı biliniyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en popüler kripto para birimleri Çin’in kripto para birimlerine yönelik baskılarının ardından bir darbe daha aldı. Çin Merkez Bankası’ndan pazartesi günü yapılan açıklamada, “Sanal para birimleri ticaret aktiviteleri normal ekonomiyi ve finansal düzeni bozuyor, yasadışı sınır ötesi varlık transferi, kara para aklama ve diğer suç aktivitelerine neden oluyor, insanların varlık güvenliği için ciddi ihlaller oluşturuyor” ifadelerine yer verildi.

Çin Merkez Bankası açıklamaları hidroelektrik kaynağı zengini olan Sincan yerel Çin yönetiminin belirlenen iki düzineden fazla kripto madenini kapatacağını açıklamasının ardından yapıldı. Açıklamaların ardından Bitcoin’in dolar fiyatı yaklaşık %11 düşüş gösterse de bir süre sonra sınırlı da olsa toparlandı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre düşüşün ardından an itibariyle Bitcoin TL bazında son 24 saatte %5,34 düşüş gösterirken, Ethereum %9,35, Dogecoin’se %25,58 oranında değer kaybetti.

Uzmanlar kripto paralardaki sert düşüşlerin ABD ve Çin gibi güçlü devletlerin Bitcoin ve diğer para birimleri üzerinde baskı kurması nedeniyle gerçekleştiği konusunda birleşiyor.

Finans çevrelerinde sıklıkla adı geçen ‘Siyah Kuğu’ kitabının yazarı ünlü matematikçi, yazar ve yatırımcı Nassim Nicholas Taleb, pazar günü Bitcoin destekçilerini eleştiren bir yazıyı kaleme aldı. Taleb Bitcoin destekçilerinin hükümetlerin kripto paralara uygulayabileceği gücün oluşturacakları tehdidi fena halde hafife aldıklarını söyledi.

Lübnanlı yazar makalesinde, “Doğası gereği Bitcoin herkese açıktır. Kişinin varlıklarını halka açık bir blockchain ile hükümetten, hatta sadece FBI’dan değil oturma odasındaki diğer kişiden dahi gizlemeyebileceğine inanması, finansal bilgi ve istatistiksel anlayış belki biraz da sağduyu eksikliğini gerektirir” ifadelerine yer verdi.

Bu süreçte ABD’li piyasa düzenleyicileriyse açık bir şekilde kripto para alanında daha fazla düzenlemeye gideceklerinin sinyalini veriyorlar. Bu düzenlemelerin içerisinde yeni ticaret durdurma kuralları ve bankalara daha yoğun müşteri tanıma talimatlarıyla kara para aklama karşıtı düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler kripto para ticareti alanında yatırımcıları korumak için daha fazla düzenleme yapılması gerektiğini defalarca tartıştı. Gensler borsalarda işlem yapan binlerce kripto para biriminin birçoğunu SEC yaptırım eylemlerine tabi olan kayıtsız menkul kıymetler olarak kabul ediyor.

ABD merkezli hukuk firması Harter Secrest & Emery’nin avukatlarından Sarah Brennan, MarketWatch'a yaptığı açıklamada, kayıt dışı menkul kıymet satan kripto para şirketlerine karşı daha cesur bir yaptırım uygulanmasının müşterileri için büyük bir risk olduğunu söyledi.

"Bu alanda çalışmak sinir bozucu, çünkü birçok konuda netliğe sahip değilsiniz," diyen Brennan, SEC'in kripto paraları açık artırmaya çıkararak para toplayan kripto para şirketlerine karşı daha fazla yaptırım getirmemesine şaşırdığını ve bu firmaların genellikle federal kuralları ihlal ettiğini söyledi.

Yatırımcı isyanda! Dogecoin çok sert düştü

 

Kripto para piyasasına giriyor: Emrahcoin

 

Zirveyi zorlayan dolar yön arayışında