Kısa vadede güçlenecek yatırım trendi

JPMorgan’dan Marko Kolanovic ekonomik toparlanma ve reflasyon yatırımlarının yakın zamanda çok daha güçlü getirilere gebe olduğunu söyledi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında ekonomik faaliyetlerin artması (reflasyon) ve Kovid-19 sonrası toparlanmaya ilişkin yatırımlarda bir gerileme yaşanıyor. Ancak Wall Street'in en yakından takip edilen kantitatif analistlerinden birine göre bu ticaretin verimliliği ilerleyen günlerde ciddi bir biçimde artacak.

MarketWatch’un haberine göre, JPMorgan Küresel Makro Kantitatif ve Türev Araştırmaları Başkanı Marko Kolanovic, “Bizim görüşümüz reflasyon ve yeniden açılma ticaretinin devam edeceği, tahvil verimlerinin yükseleceği ve büyüme odaklı kaliteli hisse senetlerinden değerinin altında kala ve döngüsel ekonomiden faydalanan hisselere rotasyonun süreceği yönünde” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği verilere göre Kovid-19 pandemisinin ilk günlerinde görülen ayı piyasasından geri dönüşte yatırımcılar teknoloji hisselerinden ve evde kalma zorunluluğundan faydalanan hisse senetlerindeki yükselişten yararlandılar. Ancak bu süreçte ekonomik döngüdeki değişimlere daha hassas olan hisse senetleri geride kaldı. Büyüme odaklı hisse senetleri yüksek bilanço ve gelir beklentilerinden dolayı yatırımcıların ilgilerini çekti. ABD’deki düşük tahvil oranları yatırımcıların tahvil piyasası yerine yüksek büyüme hedefi olan teknoloji şirketlerini tercih etmelerine yol açtı. Bu süreçte değerinin altında olan hisse senetleri ise uzun süredir devam eden kayıplarını daha da derinleştirdi.

Geçtiğimiz sonbahar aylarında korona virüs aşılarının onay almasıyla borsalardaki dengeler değişti. Ekonomik döngünün güçlü performans göstermesi değerinin alındaki hisselerle birlikte düşük sermayeli hisse senetlerini de güçlendirdi. Yükselen ABD Hazinesi tahvil getirileri ekonomik döngünün hızlandığının işareti oldu. Yatırımcılar en azından enflasyonu ekonominin geleceğine ilişkin tahminleri içerisinde değerlendirmeye başladı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) kolay para politikası ve ABD Hükümeti’nin trilyonlarca dolarlık korona virüs destek paketleri ekonominin toparlanacağına ve ABD’deki enflasyonun %2’nin çok üzerine çıkacağına ilişkin beklentileri arttırdı.

Ancak reflasyon ve ekonomik toparlanma ticareti 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerinin 14 ayın zirvesine çıkmasının ardından geri çekilmesiyle gücünü yitirdi. Düşen tahvil verimlerinde ABD dışındaki ülkelerde Kovid-19 vakalarının yeniden yükselişe geçmesi etkili oldu.

JPMorgan’dan Kolanovic yine de ekonomilerin yeniden açılmasına ilişkin ticaretten kısa süreli bir kaymanın vadesinin dolacağını öngörüyor. Kolanovic borsalardaki rotasyonun devam etme olasılığını yüksek olarak görüyor.

Borsa uzmanı konuyla ilgili açıklamasında, “ABD’de ve Avrupa’da vaka sayılarının düşmesiyle, aşılanma hızının artmasıyla ve Kuzey Yarımküre’deki mevsimsel etkilerin desteğiyle yeniden açılmanın ve reflasyon ticaretinin devam edeceğini, bu yılın başında gördüğümüzden daha büyük bir ivme yakalanacağını düşünüyoruz. Kovid-19 sürecinden iyileşme bu yıl ilkbahar-yaz döneminde önce ABD’de, ardından Avrupa’da ve son olarak da gelişmekte olan ülkeler piyasalarında aşama aşama gerçekleşecek. Bu rotasyonu uzatacak ve tahvil verimlerinin çok hızlı yükselmesini ve hisse senedi fiyat kazanç katlarının istikrarsızlaşmasını önleyecektir” ifadelerine yer verdi.

Kolanovic ekonomik toparlanma sürecinden en fazla faydalanacak sektörlerin enerji, finans, ham madde ve sanayi sektörleri olacağını düşük sermayeli hisse senetlerinin ortalamanın üzerinde volatiliteye maruz kalacağını belirtti. Borsa uzmanı, “Kovid-19 toparlanması gerçekleştikçe yeniden açılma, reflasyon ve enflasyon temaları nedeniyle değerinin altındaki hisseler büyük olasılıkla büyüme ve savunma odaklı hisselerden önemli ölçüde daha iyi performans gösterecektir” dedi.

Dünyanın en büyük varlık fonundan 46 milyar dolar kar

 

Borsalarda düşüşün 4 nedeni

 

Kurumsal yatırımcı Ripple ürünlerine ilgili