E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalarda düşüşün 4 nedeni---

Borsalarda düşüşün 4 nedeni

Borsalarda düşüşün 4 nedeni
21 Nisan 2021 - 10:51 borsagundem.com

S&P 500’de rekor yükselişin üzerinden yalnızca bir hafta geçti. Bu hafta ise borsalar bir önceki haftanın performansına erişmekte zorluk çekiyor ve önde gelen endekslerde düşüş görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dow Jones Industrial Average’s %0,8, S&P 500’de %0,7 ve teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite’de %0,9 düşüş görüldü. Borsalarda anlamlı bir düşüş görülmeyeli oldukça uzun zaman olmuştu. Bu haftanın düşüşleri ise, piyasaların beklediği anlamlı düzeltme olmayabilir. S&P 500 endeksinde yalnızca 23 Mart’tan bu yana en yüksek düşüş görüldü. Bu nedenle piyasalarda gördüğümüz geri çekilme, heyecan yaratacak boyutta olmayabilir. Yine de çok daha büyük bir düşüşün başlangıcı olabileceğine yönelik endişeler yükseliyor.

Borsalar neden düşüyor?

1. Korona virüs vaka sayıları tüm dünyada artıyor

Yedi günlük ortalama 10 Nisan’da 628,035’e ulaştı ve 28 Şubat’a kıyasla %63 yükseliş gösterdi. Küresel vaka sayıları 142 milyona ulaştı ve Hindistan son dönemde 250,000 vaka bildirdi. Korona virüsün yayılımının devam etmesi, korona virüs aşılarının yarattığı olumlu havayı tehdit altında bırakıyor. Barron’s’un haberine göre, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin kapsamlı bir karantina uygulaması açıklamasına yönelik beklentiler, piyasalardaki korkuların artmasına neden oldu.

2. Aşının yarattığı olumlu hava zayıflıyor

Piyasalarda görülen düşüş, Avrupa İlaç Ajansı’nın Johnson&Johnson aşısında nadir görülen kan pıhtılaşması vakalarıyla bağlantı bulduğu yönündeki açıklamasıyla birlikte hızlandı. Ajanstan yapılan açıklamada, aşıyı olacak kişilerin uyarılması gerektiği söylendi. Bu durum ise aşılar konusunda “faydaların risklerden fazla olduğu” yönündeki çıkarımı  tehlikeye attı. Zira aşıların risklerinin ortaya çıkması, giderek daha fazla insanın aşı olmamayı tercih etmesi anlamına gelebilir.

Son açıklamanın öncesinde bile, aşılara yönelik güven azalıyordu. JPMorgan stratejistleri salı günü yayınladıkları bir raporda, “korona virüsün yakın zamanda tamamen ortadan kalkma ihtimali görünmüyor” açıklamasında bulundu. Raporda, “18 yaşın altındakiler için bir aşının bulunmaması, aşıların %100 koruma sağlamıyor olması ve virüs mutasyonlarının ortaya çıkması, virüsün yayılımının düşük seviyelerde olsa da uzun süre devam edeceği anlamına geliyor” ifadeleri kullanıldı.

3. Ekonomide yeniden açılma beklentileri düşüşte

United Airlines’ın ilk çeyrek bilançosu beklentilerin altında gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanlığı ise ülkelerin %80’i için, yüksek seviyelerdeki korona virüs vakaları nedeniyle “seyahat etmeyiniz” uyarısında bulundu. 

borsagundem.com'un yaptığı derlemeye göre, en kötü performans gösteren hisseler ise, ekonominin yeniden açılmasına yönelik beklentilerden en yüksek faydayı gören hisseler oldu. Norwegian Cruise Line Holdings’de %4,4 düşüş görülürken, American Airlines %5,5 geriledi. Mariott International’da %4 düşüş yaşandı, Devon Energy %4,8 değer kaybetti ve Zions Bancorp %6,5 düştü.

4. Yatırımcılar ekonomik toparlanmayı sorguluyor

Bu noktada herkes ekonomik toparlanmanın güçlü gerçekleşeceğini düşünüyor. Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da görüşlerinin bu yönde olması, konsensus yaratıyor. Ancak şimdi piyasalar büyümenin zirveye ulaşıp ulaşmadığını ve büyümenin devam edip etmeyeceğini sorguluyor. Bu hafta ekonomik verilerde büyük bir değişimin olmaması da yatırımcıların endişelerini artırıyor.

Tüm bunlar bir ayı piyasasının eşiğinde olduğumuz anlamına gelmiyor. Ancak piyasalar her zaman devasa rallilerin ardından yükselen risklere hazırlanır. Bu nedenle piyasalarda volatilitenin yükseldiği bir dönem yaklaşıyor olabilir.

Borsalarda yeni hikayeye ihtiyaç duyuluyor

 

Küresel hisse piyasalarında düzeltme hareketleri izleniyor

 

Global hisse senetlerinde baskılanma devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (52)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Çetin Demirci01 Mayıs 2021 03:39

    FAİZLERİ ARTIRMAK, ekonomide zaman kazanmaktır. Geçici çözümdür. Faizleri düşürmenin yolu riskleri düşürmektir. Riskler düşerse kur düşer. Kur düşünce Enflasyon ve netice de FAİZLER düşer.Para bu şekilde dövize değil borsaya gider. Peki riskleri düşürmek için hükümet bir şeyler yapıyor mu? HAYIR. Hiç bir şey yapmıyor. Üzerine yenilerini ekliyor.  :o) 

  • Orhan 1422 Nisan 2021 12:30

    Ben şuna inanıyorum. Hala çoğu noktada fetocu var ve bunlar muhalefete hukumeti yıpratmak için fırsat gündemler oluşturmasını sağlıyorlar. mesela Devleti 128 milyar dolar vs tangalari yaratarak tuzağa düşürüyorlar. Reis içerideki buna fırsat oluşturanlari temizlemeli.

  • Volkan özdemir 22 Nisan 2021 05:14

    Biz ekonomi düzelsin diye sabrediyoruz içimizdeki hainler bozmak için her şeyi yapıyor

  • Özgür yücel22 Nisan 2021 04:38

    128 milyar dolar yalanını oetaya atan chp ve avanelerinin eseri. Aynı man adaları gibi buda yalan Esas chp ve yandaşlarının borsadaki işlemleri incelenmeli. Reis geçen hafta açıklama yaptı paranızı borsada değerlendirin dedi. Chp ve avaneleri 128 milyqr dolar yalanını ortaya attı ve ülkemizin ekonomisini resmen baltaladı. Ama buda onların yanına kar kalmayacak. Allah oyun kuranların en büyüğüdür.

  • Hasan Talip22 Nisan 2021 02:10

    İşsizlik, yoksulluk ve gelir eşitsizliğinin sonunun felaket olacak. Yıl sonunda işsizliğin yüzde 30’u, enflasyonun yüzde 17’yi aşacağını, dolar kurunun da 9 TL bandına çıkacak.NEDEN? Rezervi olmayan ekonemilerde BORÇLANMAK çok maliyetlidir.

  • Ata DEMİR22 Nisan 2021 01:15

    Bu düzenle sadece ülkemizde değil tüm dünyada ekonomik bataklığa saplanmaya devam edeceğiz ve durum her geçen zamandan daha da kötüye gidecektir. Devletlerin evvela karşılıksız alın teri dökmeden kazanılan paraların tüm yollarını kapatıp borsayı piyasaları kumar masası yapılmasından kurtarmalıdır. Adaletli gelir dağılımı sağlamalı ve faiz gibi hem haksız hemde karşılığında herhangi bir üretim ve alın teri olmayan haram yolları kapatmalıdır. yoksa kolay para kazanmak varken inançsız ve erdemli olmayan biri niçin gidip boşa ter döküp daha az para kazansın ki? Onun aklına mantıkına ters gelir. Haliyle inançsız ve erdemli insanların sayısı daha az olduğundan dünyada böyle daha hızlı bir şekilde uçurumun kenarına gidiyor. Allah bizleri bu ahir zaman fitnelerinden korusun. Amin...

  • Alaattin yazıcı22 Nisan 2021 00:09

    Türk yatırımcı birlik olmalı borsada çakallık yapanlara kesilen ceza SPK nın kasasına değil o hissede zarar edenlere dağıtılmalı. Güven kalmadı arkadaş ky hep piyasayla hem yabancıyla hemde tahtasıyla uğraşıyor

  • Nuri Zaim21 Nisan 2021 22:38

    Yakkebancı olmasa yerliler kendi çalar Kendiler oynar.Yabancı milyon milyar dolarla geliyor, istediği tahtayı istediği kadar indirip, kaldırıyor bu hareket kazanmayı ve kaybetmeyi oluşturuyor.Yabancı olmazsa bu hareket gerçekleşmez bunu yapacak yerli yatırımcıda yok denecek kadar az.Yani borsa ip gibi dümdüz gider ,alanda satanda ne kâr eder ne zarar.Borsada alışveriş yapmak kolay değil.Biz,bize yetmeyiz.Şirket sahipleri senin, benim gibi sade vatandaş, hiç bir imtiyazları yok.Borsadaki işlem gören hisseleri patronlar satmış parasını almış kağıt yatırımcıların olmuş.şirket sahibinin yapacağı hiç birşey yok.SPK yönetimi (6 kişi) alınması gereken kararları toplantıyapıp tartışarak alıyorlar.Ben sipariş karar aldıklarını hiç duymadım.Zaten Borsada olağanüstü kararları gerektirecek bir durum yok.Borsa düştü bir kaç gündür.Sonn derece normal bir şey.Dünyanın yerinde borsalar düşe kalka gider.düşüşler nakitte olan yatırımcıları sevindirmiştir onlar için bu düşüşün neresi kötü

  • Ayhan21 Nisan 2021 22:34

    Yabancı neden kaçıyor ekonimonin kötü olması kur riski yüzünden olabilir.adamlar 8.50 dan doları Bozup girdi şimdi dolar 9;00 9;50 olurs a ne olacak yabancı bu riski görüyor

  • Hüseyin TS21 Nisan 2021 22:05

    Bir Devlet bu kadarmi sahipsiz olur Devletine güvenen insanlara bu kadar vurgun yapilirmi böyle borsa olurmu hergun düşüyor ne olduğu belli olmayan borcu olan şirketler borcunu kapatmak için borsaya gelir vurun abaliya

  • Ali karatopuk21 Nisan 2021 21:16

    Şirketlerin sahipleri çıkacak diyecekler ki arkadaş Biz şirketleri kumar aracı olsun diye borsada halka açmadık yatırımcıları şirketleri mizah ortak ettik Siz ne yaptınız bizim hisseleri kumar aracı yaptınız elinde olmayan satıyor borsa düşüyor Faiz döviz yükseliyor ekonomi kötüye gitti denilip Ülkemizin üzerinde kara bulutlar estiriyor SPK ve borsa yönetimine gidip bu açığa satışı durdurun yoksa biz borsadan geri çıkacağız diye şirket sahipleri ayaklan malı bu işin tek çözüm yolu bu yabancılar gelip vurkaç yapmasınlar Biz kendi kendimize yeteriz Saygılarımla

  • Elif gibi21 Nisan 2021 20:26

    Yabancı vurdu ve gol olduuuuu 😁

  • mandacı21 Nisan 2021 19:16

    belgesellerde görüyoruz,aslanlar  koca 2,5 tonluk mandayı 4 koldan saldırarak uzun uğraşlar sonucunda yere yıkıp işini bitiriyorlar.yalnız öncesinde manda bayağı bir direniyor lakin akıbet tecelli ediyor ve aslanlara yemek oluyor.yabancılar da borsayı sata sata dize getirdi ve yıktılar.helal olsun.

  • Metin Oktay22 Nisan 2021 06:28

    İşin girgirina olmanız saygısızca!!!

  • Er21 Nisan 2021 18:51

    Bitirmeden gitmwyecek

  • Hüsamettin21 Nisan 2021 18:34

    4 neden yok tek neden var berbat ekonomi

  • BORSACI21 Nisan 2021 17:14

    MALESEF ATALARIMIZ DİLİNE ,BELİNE ,ELİNE SAHİP OL DEMİŞLER AMA DEVLETİ YÖNETENLER BİLDİGİNİ OKUYUNCA EKENOMİ FELÇ OLDU DÖVİZ DİYE DİYE DÖVİZİ UÇURDU FAİZ DİYEYE DİYE FAİZİ UÇURDU ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN ÇOK ZORLU GÜNLER GELİYOR.

  • Hüseyin 21 Nisan 2021 22:02

    Ekonomi algı yi belki belli bir süre fiyatlar ekonomi iyi olduktan sonra kralı gelse herşey iyi olur bizdeki beceriksislik Devleti yonetememe enflasyonu durduramamak bizi buraya getirdi

  • Diemcapri21 Nisan 2021 17:53

    Işte senin gibi boş boş algı yapanlar yüzünden dususte

  • Yorum21 Nisan 2021 16:59

    Ripple leri sattım geliyorum sıkı durun

  • Yorum21 Nisan 2021 16:57

    Aşırı ucuz hisseler var beklentisi olan hisseler var piyasada bank of un satış yaptığı hisselerin dışında bazı manüpülatif Türk yatırımcıda yabancıya uymuş gibi duruyor halbuki bank of un bu hisselerde satışı yok psikolojiye oynuyorlar güvendiğiniz hisseden vazgeçmeyin

  • kalkın21 Nisan 2021 16:51

    kalkın millet bu iş başka iş günlerdir düşen bi borsa olmaz bi film dönüyor

  • Hüseyin21 Nisan 2021 16:41

    Buna düşüş mü denir millet battı

  • bu iş kafayı değiştirir koltuk gider 21 Nisan 2021 16:40

    bu iş kafayı değiştirir koltuk gider böyle bi endex olmaz ülke battımı biri çıksa adam gibi anlatsa iyi olur günlerdir -2 altında kapatırmı endex ne iş

  • Hehe21 Nisan 2021 16:39

    Ee bizdeki tek nedeni zaten biliyoruz milletin 4 nedeninden bize ne

  • Vatandaş 21 Nisan 2021 16:37

    RESMEN BATTIK BUNUN İZAHI YOK. DOLAR ALMAYIN ALTININIZI BOZUN TÜRK VARLIKLARINA YATIRIM YAPIN DEDİNİZ NE OLDU SAYENİZDE BATTIK. GURUR DUYUN ESERİNİZLE.

  • parana sahipçık21 Nisan 2021 16:34

    bofanın o paraları yurt dışına kaçırmasına engel olun Devlet nerede 

  • Türk Yatırımcısı 21 Nisan 2021 16:33

    Tüm Türk yatırımcısını organize şekilde akın akın bofa nın Kanyon Ofis deki yerine bekliyoruz topluca ama binlerce onca paramızı yediler halk olarak bi çaylarını içelim bu konuda bi organize olalım

  • Yorum21 Nisan 2021 16:29

    Sn editör ilk gönderdiğim yazıyı atlamışsın

  • Yorum21 Nisan 2021 16:14

    Boa ve Meri gibi ya... K kurumlara fırsat vermeyin açıkta yakalayın

  • Soygun vaar21 Nisan 2021 16:13

    BOFA Türk halkını soyuyor sözde yetkililer de seyrediyor olan bu 

  • Yorum21 Nisan 2021 16:11

    Türkiyede boa ve Meri teyze Türk piyasalarını sallıyor bu iki kurum tek başlarına piyasayı alt üst ediyor abd de game stop hissesinde bile ky ile baş edemeyen bu kurumlar komple Türk piyasasına yönverebiliyorlar ne kadar komik oldu değilim borsanın tüm kazanımlarını geri aldılar yine yabancılar kaymağı topladı

  • yanki go home21 Nisan 2021 16:01

    defolsun amerikan şirketi bofa !!!  bofayı istemiyoruz piyasalarımızda 

  • tek nedeni21 Nisan 2021 15:07

    doymak bilmeyen Bank of amerikanın mal çakması biri şunlara dur desin yoksa çekirdek Türk yatırımcısı onlara  Türkiyede olduklarını hatırlatacask az kaldı . kanyonda ki ofiste mi bizim paralar bizzat bi bacakağız Türk halkını sömürmek neymiş bizzat bakacağız yetti artık

  • Atma recep21 Nisan 2021 18:29

    :)))))))))))

  • doğru21 Nisan 2021 12:42

    halka arzlara dur denilmeli yoksa piyasalar dahada düşecek

  • Kartal 21 Nisan 2021 12:41

    Reis konuştu dolar uçtu direnci kırdı

  • Doviz burosu21 Nisan 2021 12:38

    Dolar 3 günde %5 arttı vatandaş neden tl de kalsın heleki borsa oynasın

  • Nedim 21 Nisan 2021 12:36

    Faizler yükseltilmesi yazık oluyor ülkeye

  • Kağan tunç21 Nisan 2021 12:26

    Devlet büyüğümüz konuştu dolar yüzde bir arttı tam bir aylık mevduat faizi faizler çok düşük bu dolara göre her gün fakirleşir tl de kalan

  • Mehmet21 Nisan 2021 12:03

    Sermaye artırımlari ve halka arzlar piyasadan 4 milyar dolar çekti

  • VS21 Nisan 2021 11:52

    Borsada olanlar, garibanın 2 ile 3 bin lirası patronun cebine girmesi kuruşluk hisseler 30 TL oldu küçük yatırımcı alım yaptı şimdi patron satıp parayı cebe indiriyor.sanki şirket onun değil

  • Batırımcı21 Nisan 2021 12:02

    Atacak tabi patron bu adı üstünde baktı şirket değerinin 10 katına gelmiş yahu keşke biri çıksada toptan alsa diyordur ben olsam hepsini satardjm bana ne alan düşünsün

  • Ayhan K.21 Nisan 2021 11:39

    Bu millete yapılanları insanlar unutur mu unutmaz. Unutmayacakta. Güven yok. İnsanlar inançlarını yitirdi mutlu olsunlar 3-5 kuruma 3 milyon insanı feda ettiniz.

  • Temel ceylan21 Nisan 2021 14:34

    Ford, vestel, aselsan, ereğli , 3 vardiya mal yetistiremiyor ..beyler...o dediğiniz neudüğü belirsiz şirketler icin gecerli..biz şuan aevincden hangi hisseyi alsam diye şasiriyorum...😊

  • Şakamısın sen21 Nisan 2021 12:01

    Millet neleri unuttu bunumu unutmayacak :))))

  • Kağan tunç21 Nisan 2021 11:12

    Ülke bitmiş dolar 8.20 üff deseler 9-10-11 olacak bir şey kalmadı halimiz harap insanlar aç sabah birini gördüm pantolonun arkası delinmiş yine biri ayakkabısı yırtılmış

  • bir garib21 Nisan 2021 17:32

    aç dediğin ülkede bilmem ne kadar ton ekmek israf edilmekte,obeziteden geçilmiyor

  • Bu bir yorum21 Nisan 2021 13:09

    Alışveriş merkezleri tam dolu. Binek araçlar son model. Aç ya ortayok yada ben göremiyorum Aç insandan çok ülkede aç gözlü insan var

  • Erdoğan Rençberoğlu21 Nisan 2021 11:10

    Kaç gündür bizim borsamızda hisseler paraşütsüz düşüyor. Yurtdışı borsalar sakin. Türkiye mi batıyor. Ne oluıyor. Yazık parasını türk borsasına yatıran milletimize. Reis i Cumhuru dinleyen yastık altındaki parasını finansal sisteme aktarıp borsaya girenlere Allah yardımcısı olsun.

  • Devre sevici21 Nisan 2021 11:10

    Devre kesmesi ne demek,efendim devre kesmesi gariban avuntusu olup mokokoya biraz ara verdirmek sureti ile en azından ekrana yarım saat kadar gülen surat ile bakmanızdan ibarettir süre sonunda kaldığı yerden film devam eder,tabanda son bulur şanslıysanız o gün değilseniz yarın sabah kaldığı yerden başlar.

  • Bahaneymiş21 Nisan 2021 10:58

    Ahahaha hemende bulmuşlar bahanelerini neden düşüyormuş gerçekleri deyin gerçekleri balonu şişirdik şimdide patlatıyoruz hepsi bu karları cebe alıyoruz hepsi bu 3-5 sene sonra yeniden şişiririz siz mallarınızı yok parasına bize geri sattığınızda.olay budur.