Kipa’nın % 10’una sahip 8 yatırımcı öfke dolu

Migros’a satış sonrası hisseleri % 40 oranında değer kaybeden Kipa’ya yönelik isyan çığ gibi büyüyor. Yatırımcılar şirketi SPK’ya şikayet etti, SPYD’nin kapısını çaldı…

BORSAGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

İngiltere kökenli uluslararası perakende kuruluşu Tesco’nun Türkiye’deki mağaza zinciri Kipa hisselerinin Migros’a devri için anlaşmaya varıldığının açıklanmasıyla başlayan yatırımcı isyanı çığ gibi büyüyor. Hisselerdeki yüzde 40’a varan sert düşüş ise tepkiyi katlıyor. Borsagundem.com’un manşetten duyurduğu yatırımcı mağduriyetinin ardından bu kez “Halka açık kısmın yüzde 10’u bizim elimizde” diyen 8 Kipa hissedarı Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği’ni (SPYD) ziyaret ederek çarpıcı açıklamalar ve şok suçlamalar yaptı. SPYD Başkanı Arif Ünver’le konuşan Yılmaz Aydın, Kadir Varan, Talip Vardar, Uğur Yıldırım, Mehmet Okumuş, Lütfi Çelebi, Bülent Toygartepe ve Ali Balkan Kipa paylarının satışında insider trading iddiasıyla SPK’ya başvurduklarını söyledi. SPK’ya ayrıca manipülasyon iddiası ve çağrı konusunda da dilekçe verdiklerini belirten grup bu devirle Türkiye’den yurt dışına kar transferi yapıldığını ileri sürdü.  Yatırımcılar, bu konuyla ilgili olarak İngiliz Tesko’ya uluslararası dava açacaklarını da ifade etti.  Şirketin gerçek değeri çıktıktan sonra çağrı yapılmasını talep eden yatırımcılar, olası bir son 3-6 ayın çağrısını da karşı çıktı. 

İLK BORSA GÜNDEM MANŞETTEN DUYURDU

Kipa’nın fiili dolaşımdaki payı yüzde 4.5 olmasına rağmen çok sayıda yatırımcı satıştan dolayı mağdur olurken, Borsagündem.com, hissede yaşanan gelişmelere isyan eden yatırımcıların feryadını  manşetten duyurdu. 13 Haziran’da yayınlanan haberde hissedeki sert düşüşten büyük zarar gören yatırımcıların tepkisi paylaşıldı.

Yatırımcılar, İngiltere’den gelen haberlerde geçen satış fiyatıyla, kendilerinin hesapladığı satış fiyatı arasındaki fark hesaba katılırsa, Kipa’nın azınlık hissedarlarına ayrılma hakkı tanınması gerektiğini belirtirken, SPK’nın da çağrı muafiyeti talebini kabul etmemesini istedi.

Bir yatırımcı ise “Satışın detaylarıyla ilgili hiçbir bilgimiz yok. Kipa piyasa değerinin 10’da birine satıldı. Bir de çağrı muafiyeti söz konusu. Bu da elimizdekilerin pul olması demek” dedi.

8 YATIRIMCI SPYD’YE GİTTİ, DERTLERİNİ DİLE GETİRDİ

Çeşitli platformlarda hak arama mücadelesi başlatan KİPA yatırımcısı 8 kişi de sermaye piyasalarının önemli bir kurumu olan SPYD’ye gitti. Yatırımcılar, sektörün önemli ismi Dernek Başkanı Arif Ünver’e şikayetlerini anlattı.

“Halka açık kısmın yüzde 10’u elimizde” sözleriyle sahip oldukları gücü vurgulayan hissedarlar, “Bir haberde şirketin paylarının satışıyla ilgili bir rakam veriliyor. O yazının altında da bilanço değerlemesine göre satış yapılacaktır yazıyor. Dolayısıyla o cümle kendi içinde çelişki arz ediyor. Bu ciddi bir manipülasyondur. Çünkü insanların yanlış bir şekilde yatırım yapmasını etkileyecektir” diye konuştu.

Yatırımcılar sözlerine şöyle devam etti:

“Bu haber çıkmadan bir hafta önce başlayan ödünç piyasasında olağanüstü hareketler oldu.  Ödünç piyasasında bugüne kadar Kipa tahtasında ayda bir işlem olur, o da adam bir günlük yanlışlıkla açığa satış yapmıştır, pozisyonunu kapatamamıştır. Ama burada son 1 hafta 30 günlük, 20 günlük uzun vadeli ödünç taleplerinde bulunuldu. Ve büyük miktarlarda bulunuldu. Bunu yapan kişi önce ödünç alıp sonra açığa satış yaparak ki bununla ilgili insider trading suçlamasıyla SPK’ya başvurduk.”

Kipa’nın daha önce 30’a yakın AVM, 200’e yakın marketi olduğunu, gayrimenkullerin önemli bir kısmının da şirkete ait olduğunu hatırlatan yatırımcılar, şirkette bir değerleme zafiyeti yaşandığını öne sürdü. Şirketin söz konusu taşınmazlara ne yaptığının belli olmadığını ileri süren yatırımcıların ifadesine göre şu an en az 400 milyon TL eden Çiğili Kipa’ya  1999 yılından beri değerleme yapılmamış. 

“Şirketin gerçek değeri çıktıktan sonra çağrı yapılsın. Bizler ortalama son 3-6 ayın çağrısını istemiyoruz” diyen, “Bu satış onaylandığında Kipa tahta da duracak mı? Bizim hisselerimiz tahtada Kipa olarak mı Migros olarak mı devam edecek?”  sorusuna da yanıt arayan yatırımcılar, 6102 sayılı yeni Ticaret Kanunu çerçevesinde yönetim kurulu üyelerinin hakkında da suç duyurusunda bulunmayı düşündüklerini de vurguladı.

Şimdi tüm gözler 30 Haziran’da İzmir’de yapılacak Genel Kurul’a çevrilmiş durumda.

 

 ARİF ÜNVER: GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ YAPILMADAN BU SATIŞA İZİN VERİLMEMELİ

Kipa’nın halka açık hisselerinin yüzde 10’unu elinde bulunduran Yılmaz Aydın, Kadir Varan, Talip Vardar, Uğur Yıldırım, Mehmet Okumuş, Lütfi Çelebi, Bülent Toygartepe ve Ali Balkan’ı dinleyen SPYD Başkanı Arif Ünver yatırımcıların dile getirdiği gayrimenkul olayına vurgu yaparak, “Şimdi bu değerleme yapılmadan Kipa ve Migros hadisesine start verilmesi yani izin verilmesi kesinlikle doğru değildir” dedi.  Ünver, çağrı muafiyeti konusuna da değinerek Borsagundem.com’a şöyle konuştu:

“Tasarruf sahipleri Kipa ve Migros satın alması hadisesinden dolayı muzdaripler. Kipa’nın dolaşımdaki halka açık kısmının yüzde 10’nun üstünde bir paya sahip olan bu kitle diyor ki; iddia şudur, şirket aslında adı konmamış şekilde gayrimenkul varlıklarından dolayı bir gayrimenkul yatırım ortaklığı havası da taşıyan, özü itibariyle bir firmadır. Ve buradaki gayrimenkullerin değerlemeleri tarihleri ortalama olarak ele alındığı zaman 8-10 yıllık eski tarihli olup güncel değildir. Yani buradaki değerlemeler 8-10 yıl eskidir. Bunlara bakıldığında ki gerçeği yansıtsa bilançonun duran varlık  kaleminde gerçek değerleri ile durur bunlar. Şimdi değerleme yapılırsa ne olacak? Aktif toplamı artacak şirketin. Aktif toplamı artınca ne olacak? Pasif de bundan etkilenecek, özkaynaklar da etkilenecek. Hisse başına değer yüksek çıkacak. Mevcut defter değerinin neredeyse 10 kat fazlası değerden bahsediyoruz. Tabi yine de değerleme yapılması lazım. Şimdi bu değerleme yapılmadan Kipa ve Migros hadisesine start verilmesi yani izin verilmesi kesinlikle doğru değildir. Biz dernek olarak böyle düşünüyoruz. Bu noktada yatırımcıların yanındayız. Diğer taraftan bu değerleme yapıldıktan sonra çağrı muafiyeti olamaz. Yani yatırımcıyı çırak çıkartacaksınız, sonra piyasaya yatırımcı çağıracaksınız. Bu amiyane bir şey. Yatırımcının çırak çıkmasına engel olunmazsa buraya yatırımcı gelmez. Önce değerleme yapılacak sonra yatırımcıya çağrı yapılacak. Şimdi bu noktada  tasarruf sahipleri ne kadar bilinçlenirse, bu işler karşı tarafın da kendisini yola sokmasına  sebebiyet verir. Kimse yatırımcının bilgisiyle ve akıl düzeyini ölçmeye kalkmasın. SPK’da tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini koruyarak bu hadiseyi çözmeli. SPK’nın bunu çözeceğinden de şüphemiz yok.

Eğer burada hiç ihtimal vermiyoruz ama, tasarruf sahipleri mağdur olursa kimse de bu piyasalara yatırımcı beklemesin.”

Yatırımcıların Kipa isyanı!