Kervansaray'da dikkat çeken işlemler

Kervansaray hisse senetlerinde SPK tebliğine rağmen yapılan alım satım işlemleri açıklandı

Sermaye Piyasası Kurulu’nun ilgili tebliğinde, içsel bilgi veya sürekli bilgilere ilişkin piyasa bozucu eylemler net olarak ifade edilmiş olmasına rağmen, şirketin finansal tabloları ve raporlarının hazırlandığı şu dönemde, Kervansaray hisse senetlerinde, şirketin iştiraki Bahar Döşem Tekstil tarafından gerçekleştirilen satım ve alım işlemleri piyasada gündem konusu oldu.

Kervansaray Yön. Kur. Başkanı Selim Sayılgan tarafından yapılan açıklamada, Bahar Döşem Tekstil, 06/02/2014 tarihinde Kervansaray hisselerinde 0,36-0,38 TL fiyat aralığından 7 milyon lot satış işlemi ve 0,35 - 0,36 TL fiyat aralığından 7 milyon adet alış işlemi gerçekleştirdi. Yapılan satış işlemleriyle hissenin değeri düşerken yatırımcılar tarafında, düşüşün nedeni arandı. Bir gün önce 0,36 TL’den kapanan Kervansaray hisselerinde 0,34 TL’ye kadar düşüş yaşandı. Kapanış fiyatlarına göre yaklaşık yüzde 3 kayıp görülürken, hisselerdeki düşüşün nedeni ve piyasa bozucu eylemler, Selim Sayılgan tarafından KAP’a gönderilen açıklama ile ortaya çıktı.

Açıklama şöyle: ‘’ Bağlı ortaklığımız Bahar Döşem Tekstil San.ve Tic.A.Ş., 05.02.2014 - 06.02.2014 tarihlerinde şirketimiz payları ile ilgili olarak 0,36 - 0,38 TL fiyat aralığından 7.000.000 adet satış işlemi ve  0,35 - 0,36 TL fiyat aralığından 7.000.000 adet alış işlemi gerçekleştirmiştir. 

Bu işlemle birlikte Bahar Döşem Tekstil San.ve Tic.A.Ş.'nin şirketimiz sermayesindeki payı 06.02.2014 tarihi itibari ile %10,62 seviyesi ile aynı kalmıştır.’’

İşte SPK’nın o tebliği

SPK’nın 21 Ocak 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ‘piyasa bozucu eylemler’ tebliğinin 4. Maddesinde bu eylemler şöyle açıklanıyor:

‘’İçsel bilgi veya sürekli bilgilere ilişkin piyasa bozucu eylemler;

MADDE 4 – 

(1) Mevzuata uygun şekilde kamuya gerekli açıklamalar yapılmadan önce içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin bu bilgilerin gizliliğini korumaları esastır.

(2) İçsel bilgi veya sürekli bilgileri, bu bilgiler mevzuata uygun şekilde kamuya açıklanmadan önce bu bilgilere sahip olan kişilerden doğrudan ya da dolaylı olarak alan kişiler tarafından ilgili sermaye piyasası aracında işlem yapılması durumunda;
a) İçsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin bu bilgileri diğer kişilere vermeleri,
b) İçsel bilgi veya sürekli bilgileri bu bilgilere sahip olan kişilerden doğrudan ya da dolaylı olarak alan kişilerin ilgili sermaye piyasası aracında işlem yapmaları piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir.

(3) İhraççılar tarafından düzenlenen finansal tablo ve raporlar ile bağımsız denetim raporlarının hazırlandığı hesap döneminin bitimini izleyen günden söz konusu tablo ve raporların mevzuata uygun şekilde kamuya duyurulmasına kadar geçen süre içerisinde, içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin veya söz konusu kişilerin eşleri, çocukları ya da aynı evde yaşadıkları kişilerin ilgili sermaye piyasası araçlarında işlem yapmaları piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir.

(4) İçsel bilgi veya sürekli bilgilerin kesinleşmesinden mevzuata uygun şekilde kamuya duyurulmasına kadar geçen süre içerisinde, içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin veya söz konusu kişilerin eşleri, çocukları ya da aynı evde yaşadıkları kişilerin ilgili sermaye piyasası araçlarında işlem yapmaları piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilir.’’