İş dünyası liderleri neden Bitcoin’e yatırım yapıyor?

Bitcoin ve diğer kripto paralara yönelik şüpheler henüz ortadan kalkmasa da iş dünyası liderleri Bitcoin’e yatırıma yöneliyor. Kripto paralar, dijital bir altın gibi, değer koruma aracı olabilir

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto paraların varlıklarını ne kadar sürdüreceklerine yönelik şüphelerin temelinde, paranın bir takas aracı ve değer koruma aracı olarak rolünün oluşturduğu çerçeve yer alıyor. Bitcoin’e eleştirel yaklaşanlar, kripto paranın dengesizliğine ve para transferlerindeki hareketinin kısıtlı olmasına dikkat çekiyor. Ancak iş dünyası liderlerinin Bitcoin’e yatırım yapmak için oldukça iyi nedenleri var.

Değiş tokuş aracı olarak, kripto paralar kredi kartları ve geleneksel para birimlerine kıyasla kullanışsız ve transferlerin mevcut platformlar aracılığıyla gerçekleştirilmesi zaman alıyor. 

PayPal ve Visa sırasıyla saniyede 193 ve 24,000 işlem gerçekleştirebilirken, Bitcoin saniyede yalnızca 7 işlem gerçekleştirebiliyor. Dahası, bir takas aracı olarak benimsenebilmesi için paranın hem geniş kitlelerce güvenilir kabul edilmesi ve kitlesel kullanıcıları olması gerekiyor.

Financial Times’ın haberine göre, bugün Bitcoin her iki standardı da karşılayamıyor. Eleştirilere göre kripto paraların değeri çok oynak ve kurumsal liderlerinin planlama ve operasyon kabiliyetlerini engelliyor. 

JPMorgan tarafından yayınlanan bir rapora göre, “Bitcoin’in üç aylık volatilitesi ve fiyat hareketleri, altınla kıyaslandığında %87’ye %16.” Ancak bu tür para birimleri güvenilir bir değer koruma aracı olabilir ve özellikle de gelişen ekonomilerde birçok soruna çözüm sunabilir. Kripto paralar park edilen paraya bir alternatif oluşturuyor.

Geleneksel para birimlerinin aksine, enflasyon riskini taşımıyorlar ve bu nedenle de gerçek anlamda alım gücünü koruyabiliyorlar. Bu şekilde, devalüasyon riskini de engelliyorlar. Aynı zamanda siyasi olarak volatil ortamlarda istikrar ve şeffaflık da sağlıyorlar. Kripto paralar insanlara ciddi oranda daha düşük maliyetle para gönderme imkanı sunuyor. İşlem ücretleri ise geleneksel metodlara göre %50 ila %90 daha düşük olabiliyor. Açıkça görülüyor ki kripto paraların bir değer koruma aracı olarak gösterdiği fonksiyon, altına benzer bir şekilde dikkat çekici.

Ancak kripto paraların bir takas aracı olarak yapısal sorunlarını çözüp çözemeyeceği merak konusu. Kimileri yeni bir küresel finansal sistemin inşasının başladığını söylüyor. Çin en büyük ticaret ortağı, yabancı doğrudan yatırımcı ve hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelere kredi sağlıyor. Aynı zamanda ABD hükümetinin de Japonya’dan sonra ikinci en büyük kredi sağlayıcısı.

On yıllık genişlemenin ardından Çin geri çekilmeye başlamış olsa da, Çin hükümeti, sanal bir yuan oluşturdu ve kendi dijital paralarını destekliyor. Bu dijital para, diğer kripto paraların aksine merkez bankası tarafından üretiliyor, kontrol ediliyor ve hem Bitcoin’e hem de dolara rakip olabilir. ABD Merkez Bankası (FED) de son dönemde dijital dolar fikrini değerlendirdiğini açıkladı. Önde gelen küresel ekonomilerin dijital para birimlerini destekliyor olması, iş dünyası liderleri için yeni para birimi platformlarını görmezden gelmeyi imkansız kılıyor.

2020’nin aralık ayında, MicroStrategy’nin bilançosunda 1,8 milyar dolar Bitcoin bulunuyordu. 

Bazı kurumsal liderlerin de benzer hamleler yapma ihtimali yüksek, zira Bitcoin’in fiyatının yükseleceği düşünülüyor. Bu durumda ise şirketler büyük karla satış yapacak. Yine de diğerleri, Bitcoin’le işlem yapmak isteyen müşteri tabanına ya da tedarik zincirine uyum sağlamak için Bitcoin alımı yapmaları gerektiğini düşünecek. Yapılacak alımın miktarını ise müşterilerinin talepleri belirleyecek.

Ancak Bitcoin’in şirket bilançolarında yer almasının üçüncü bir nedeni daha var: Riski azaltmak. Bir şirketin liderleri Bitcoin’in uzun vadede başarılı olacağına inanmasa bile, kendilerini rakiplerinin karşısında geride görmek istemezler. Bitcoin değer koruma aracı olarak yükseldiği takdirde, rakip bir şirketin bilançosundaki Bitcoin’lerin artış göstermesi, diğer şirketleri risk altında bırakabilir. Bu durumda bugün Bitcoin alımı yapmak, akıllıca bir risk yönetimi olur. Kurumsal liderler için Bitcoin yatırımı yapmamanın riskleri, yapmanın risklerinden çok daha fazla.

1,9 trilyon dolarlık teşvik tek başına yeterli değil

 

Altında tepkinin güçlenmesi için güçlü direnç!

 

Borsalarda yükselişe öncülük edecek hisseler