İki kez kovulan girişimci kenevirden parayı buldu

Korona virüs sırasında yaptığı halka arzdan 150 milyon dolarlık para biriktiren Bruce Linton kenevir endüstrisiyle tedarik zincirini değiştirmeyi planlıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son iki işinden kovulan Kanadalı girişimci Bruce Linton yeni bir girişim ve hedefler geri döndü. Amacıysa endüstriyel tedarik zincirini bozmak.

Kanada’nın piyasa lideri kenevir şirketi Canopy’nin kurucusu ve eski CEO’su olan Linton Canopy’den kovulmasının ardından, Collective Growth Corporation adındaki özel amaçlı satın alma şirketiyle (SPAC) ilk halka arzında esrar üretimi şirketleri satın almak amacıyla 150 milyon dolarlık biriktirdi. Collective Growth 1 Mayıs tarihinde Nasdaq endeksinde ticarete başladı.

Linton Marketwatch’a verdiği röportajda korona virüsün şirkete yansıyan pozitif etkisine ilişkin, “İnsanlar bunca süre evdeydi ve mavi gökyüzünü daha az çevre kirliliği ve trafikle görebildiler. Bu onların daha fazla sürdürülebilirliği düşünmesini sağladı ve kenevir bitkisi de tam bu noktada devreye girdi. Eğer bu bitkiyi analiz edilirse sürdürülebilir inşaat materyali olarak kullanılabilir ve tedarik zincirinde ve çevresel konularda bir problem oluştuğunda işlevsellik açısından iyi gelebilir” dedi.

Kenevir bitkisi diğer ilişkili bitkilere oranla çok daha az narkotik uyuşturucu içeriyor ve uzun zamandır endüstriyel amaçlar için kullanılıyor. Bitkinin liflerli farklı biçimlerde kağıt ve kumaş yapımlarında ve bina blokları üretiminde kullanılabiliyor. Geçtiğimiz yıla kadar ABD’de kenevir üretimi yasa dışıydı. Fakat 2018 yılında yürürlüğe giren tarım yasasıyla birlikte kenevir üretimi yasallaştı.

Linton’ın şimdiki en büyük sınavı satın alınacak şirketleri bulabilmek ve girişimci gözünü bunun için düzenleyici tedbirleri çok daha az olan Avrupa’ya dikmiş durumda. Avrupa kenevir bitkisine ABD’nin yaptığı gibi bir yasaklamayı hiçbir zaman yapmadı.

Girişimci kenevir tarımına ilişkin “En iyi teknoloji Avrupa’da. Çünkü keneviri yasaklayarak etrafından dolaşmadılar. Bazıları küçük bazıları da orta büyüklükte olan şirketler en iyi tarım arazilerine sahip ve kenevirden çok ilginç üretimler yapıyorlar” dedi.

Kenevir bitkisinin yanı sıra Linton aynı zamanda hayal gördüren psikedelik bitkiler üreten şirketleri de satın almayı düşünüyor. Girişimci bu alanın depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi mental sağlık sorunlarının tedavisinde güçlü bir potansiyeli olduğunu düşünüyor. Linton an itibariyle Kanadalı ilk psikedelik şirketi Mind Med’in direktörü konumunda. Şirket halka arz öncesi maliyet toplama sürecinde 24 milyon dolar biriktirdi.

İki kez farklı nedenlerden kovuldu

Linton önceki iş tecrübesiyle ilgili konuşurken sağlık şirketi Vireo’nun açıkladığı gibi istifa etmediğini fakat kovulduğunu aktardı. Linton geçtiğiimz sene şirketin yönetim kurulu başkanı rolünü üstlenmekteydi. Girişimci Temmuz 2019’da Canopy Growth’tan kovulmasının hemen ardından bu role getirilmişti. Linton’ın kurucularından birisi olduğu Canopy’den kovulmasıyla ilgili en ciddi baskı 4 milyar dolarla şirketi piyasa lideri yapan en büyük yatırımcısı Constellation Brands’ten gelmişti.

Vireo’dan kovulmasıyla ilgili de konuşan Linton iki konu için “Aynı şey değildi” ifadelerini kullanıyor. Linton, “4 milyar dolarlık son gelen fon, vizyonuma uygun olmayan işletme talimatlarıyla geldi. Peşimde 6 ay boyunca koştular çünkü bana ihtiyaçları vardı” dedi. İşlemenin salgın sırasında 8 milyon dolardan fazla fon toplamasına yardım ettiğini söyleyen Linton, “İşlerini benden farklı yapmak istiyorlar. Beni kovmalarına gerek yoktu, ama onlar bunu tercih ettiler. Açıkçası gitmek beni mutlu ederdi. Fakat saygılı bir şekilde ayrılma pratiğime uygun olan bir çıkarılma yöntemi değildi” ifadelerine yer verdi.

Kanadalılar esrar mağazaları önünde kuyruk oluşturuyor

 

Nobel ödüllü iktisatçıdan korkutucu senaryo

 

Buffett bir tek o hisseyi alıyor