Himmet Karadağ’dan Borsa Gündem’e çarpıcı açıklamalar

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Karadağ, basınla sohbet buluşmasında Borsa Gündem’in Kurum’daki FETÖ operasyonu ve aracı kurum komisyon ücretleri sorularına önemli yanıtlar verdi.

SERAP SÜRMELİ – BORSAGUNDEM.COM /ÖZEL

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, ekonomi basınıyla özel sohbette, Borsagundem.com’a konuştu. Gündeme yönelik çarpıcı açıklamalar yapan Himmet Karadağ, “Borsa İstanbul FETÖ’cülerden tamamen temizlendi mi?” sorumuza,  “Maalesef hayır. Bana akşam liste geliyor, sabah sepetliyorum” dedi. Açtıkları sınava bile sızan bir ByLock’cu olayını da paylaşan Himmet Karadağ, komisyon ücretlerinin yüksekliğinden şikayet eden aracı kurum yöneticilerini nasıl ikna ettiğini de anlattı.

2023 HEDEFİ 600 MİLYAR DOLAR

İstanbul Üniversitesi’nin Balta Limanı’ndaki Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen sohbette Himmet Karadağ, Sermaye Piyasalarının vazgeçilmez gündemi halka arzlar konusunda ise, halen Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin halka açık olan kısmının toplam değerinin 75 milyar dolar olduğuna dikkat çekerek, bu rakamı 2023 yılında 600 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.  Yaklaşık 10 şirketle halka açılmaları konusunda çalışmaların yapıldığını belirten Karadağ, Borsa İstanbul'un halka arzı için de tarih verdi: 2018.

BORSA GÜNDEM SORDU, HİMMET KARADAĞ YANITLADI

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ’ın Borsagundem.com’un sorularına verdiği cevaplar şöyle…

Aracı kurumların yüksek komisyon ücretlerinden şikayetçi oldukları biliniyor, bu konuda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

-Aslında komisyon ücretleri çok yüksek değil. Hatta uluslararası kıyaslamalara göre biraz daha artırabiliriz. Aracı kurumlarla yaptığımız toplantıda komisyon ücretlerinin düşürülmesi için beni ikna etmeye çalışırken, ben onları ücretlerin artırılmasına ikna ettim.

Halka arzlar neden durdu?

-Düzenli geliri olan, büyüme potansiyeli güzel şirketleri arıyoruz. Başarısız şirketleri istemiyoruz.  Nitelikli halka arzlar için yoğun şekilde çalışıyoruz.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Osman Saraç, “İstifa ettim ama görevimin başındayım” dedi. 12 Mayıs’taki Genel Kurul’da bu konu gündeme gelecek mi?

-Bu konu Genel Kurul gündemlerinden birisi olacaktır.

Borsadan FETÖ’cüler tamamen temizlendi mi?

-Maalesef temizlenmedi hala devam ediyor. Şimdi oradaki politikamız şu, bana akşam liste geliyor sabah sepetliyorum. Bu FETÖ’cüler çok aşağılık. Biz bir sınav açtık, mülakat öncesinde listeyi Ankara’ya gönderdim, onların içinden bile ByLock’çu çıktı.
Size şöyle bir şey anlatayım; ByLock’tan işten attığımız adamın eşi bu açtığımız sınava geliyor ve mülakatta soruyorlar, “Sizin tanıdığınız var mı borsada?” diye.  “Uzaktan tanıdığım var” diyor. Yani eşine ‘uzaktan tanıdık’ diyor. Pes dedim yani. Tamam, eskiye göre bu azaldı ama, tamamen bitti diyemeyiz. Bunlar oldukça biz de atıyoruz.

Geçtiğimiz günlerde 13 bin Çukurova Elektrik ve Kepez mağduruna kamu arzlarında ‘indirimli hisse’ müjdesi verdiniz. Bu konuda çalışmalar nasıl gidiyor, somut bir gelişme var mı? Ya da bu kişilerin ellerindeki hisseleri alıp zararlarını ödeme formülü hala bir seçenek olabilir mi?

-Nasıl bir çözüm bulabiliriz diye bunun yasal kısmına çalışıyoruz ve Hükümeti ikna edecek her türlü şeyi zorluyoruz. Ama olayın bir sürü boyutu var. İçeride, dışarıda uluslararası hukukta devam eden davalar var. Burada ne yapmamız lazım? Bu tür durumlarda çağrı benzeri bir mekanizmayı Sermaye Piyasası Kanunu’nun içine enjekte etmemiz lazım. Yani stokun temizliği ayrı. Bundan sonra mevduatta olan güvence veya benzeri hissenin iyi olması önemli ve bunun için çalışıyoruz. Bunu çalışırken de geçiş düzenlemesi olarak mevcut o sıkıntılı stoku ne yapabiliriz onu çalışıyoruz.

Borsa İstanbul’un 21 Nisan’daki Genel Kurulu neden 12 Mayıs’a ertelendi?

-Genel Kurul ertelenmedi aslında çünkü tüm kamu genel kurullarının referandum sonrasına alınması karara bağlandı. Onun için Genel Kurul 12 Mayıs’a alındı.