Hazır giyimde büyük zam hazırlığı

Yüksek kur ve yüksek enflasyon yüzünden hazır giyim ve ayakkabıya büyük zamlar bekleniyor.


Alım gücündeki erime sebebiyle ayakkabıda talep uygun fiyatlı, sentetik ürünlere kayarken; hazır giyimde bazı firmalar satışlarının yüzde 60'ını turistlere yapıyor.

Sonbaharda yeni sezonun başlamasıyla ayakkabıda vatandaşa yansıyacak zammın en az yüzde 30 oranında olacağı bekleniyor. Hazır giyim ürünlerine gelmesi beklenen zam oranı ise bazı sektör temsilcilerine göre yüzde 100’leri de geçecek.

CİDDİ ZAMLARLA KARŞILAŞILACAK

Sözcü'de yer alan habere göre, enflasyon yüzde 70’lerin üzerinde iken ayakkabıdaki fiyat artışlarının yüzde 25-30’larda kaldığını söyleyen Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, “Tüketici bizim maliyet ve fiyatlandırmasını şu an yaptığımız ürünleri 6-7 ay sonra raflarda görebiliyor. Fiyatlandırma geriden geldiği için fiyat artışları sınırlı kalıyor” ifadelerini kullandı.

EYLÜL-EKİMDE FİYAT ARTIŞI GELİYOR

“Maalesef tüketicinin fiyatlarda ciddi bir artış yaşamak durumunda kalmasını bekliyoruz” diyen İçten, “Kışlık ürünlerin çıkmasıyla birlikte, eylül-ekim aylarında fiyatlarda bir artış hissedilecektir” açıklamasını yaptı.

İçten, yapılacak zam oranlarının ise ayakkabıdan ayakkabıya değişeceğini ama sonbaharda yapılacak en az yüzde 30’luk zamla yıllık zam oranının yüzde 70’leri aşacağına dikkat çekti.

DAHA UCUZ DİYE SENTETİK ÜRÜN TERCİH EDİLİYOR

İçten ayrıca, 2022’nin hareketli başladığını, özellikle ihracatta artış yakaladıklarını fakat yurt içinde vatandaşın alım gücündeki azalma yüzünden talebin daha ekonomik ürünlere kaydığını aktardı. “Satış adetlerimizde azalma yok ama satın alınan ürünün niteliği değişti” ifadesini kullanan İçten, şunları kaydetti:

Bu yıl daha pahalı olan yüksek segmentli deri ayakkabılardan ziyade, daha ekonomik olan tekstil ve sentetik malzemelerden yapılan ayakkabılarda talep artışı var. Deri ayakkabıların toplam satışlar içindeki payı geçen yıl yüzde 18’ler civarındayken bu yıl yüzde 15’lere indi. Dünyada da bu eğilim var ama bizde daha fazla.

KIŞ MEVSİMİ İÇİN YÜZDE 130 ZAM BEKLENİYOR

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, halihazırda fiyatlardaki yıllık zam oranlarının yüzde 80’i bulduğunu; kış aylarında yapılacak zamların yıllık bazda yüzde 100’leri aşarak yüzde 130’ları ulaşmasının şaşırtıcı olmayacağını söyledi.

Öncel, “Çünkü zor bir dönem. Kur artışına bağlı bir fiyat artışı söz konusu. Emtia ve ham maddede düşüş beklesek de uluslararası enerji maliyetlerindeki artışlar yurt içindeki maliyetlerimizi artırmaya devam edecek. Bu kış da ciddi girdi maliyetleriyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu da nihai ürün fiyatlarına yansıyacaktır” dedi.

SATIŞLAR YILLIK BAZDA YÜZDE 30 DÜŞTÜ

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya, hazır giyimde fiyatların son bir yılda ikiye katlandığını, bunun etkisiyle satışlarda yıllık bazda yüzde 10 ila 20 aralığında düşüş yaşadıklarını belirtirken, Öncel ise satış adetlerindeki düşüşün haziranda yıllık bazda yüzde 30’ları bulduğunu ifade etti.

Satışlardaki bu daralmanın senenin ikinci 6 ayında da sürmesini beklediklerini anlatan Kaya, “Dünyada olduğu gibi Türkiye de enflasyon çıkmazı içinde. Enflasyon nedeniyle hane halkının ekonomik sıkıntıda olduğunu görüyoruz. Tüketici, cebindeki parayı daha ekonomik olarak kullanacaktır” dedi.

VATANDAŞ ALAMADIKÇA TURİSTE SATIŞ ARTIYOR

Vatandaşın alım gücü sürekli erirken turistlere yapılan satış artıyor. “Türk müşterilerin alım gücü düştükçe toplam satışlar içinde yabancıların payı arttı” diyen BMD Başkanı, “Bazı AVM’lerde turistlere yapılan satışlarda yüzde 40, bazılarında ise yüzde 60 artış var” diye konuştu.

MARKALAR TEDİRGİN

Öncel’in aktardığına göre bu durum, markaları tedirgin ediyor. "Bazı markalar yabancılara bu kadar fazla satış yapmaktan endişeli” ifadesini kullanan Öncel, “‘İlerleyen dönemde turist gelmezse bu satışları kime yapacağız’ endişesi hakim” dedi.

'KARSIZLIIKLA MÜCADELE'

Ramazan Kaya, vatandaş tarafında durum bu iken firmalar tarafındaki büyük sıkıntılardan birinin de ‘kârsızlıkla mücadele’ olduğunu belirtti ve finansmana erişim konusundaki talepleri karşılanmadıkça iflaslar yaşanabileceğine dikkat çekti. “Önceden kârlılığı konuşurken şimdi kârsızlığı konuşuyoruz” diyen Kaya, şöyle konuştu:

Firmalar neredeyse genel gideri karşılayacak etiket fiyatlarıyla hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar. Son BDDK kararlarıyla finansmana erişim de artık kolay değil. Ancak orta ve uzun vadede finansmana ihtiyacımız var. Maliyetlerin yanında önümüzdeki dönemdeki en büyük sıkıntı, finansmana erişim. Bu konudaki sıkıntılar sürerse, o zaman kapanmalarla karşı karşıya kalabiliriz.

Yemek ve yol parasına yüzde 50 zam

İlaçlara yüzde 25 zam

Motorine indirimden sonra zam geliyor

Çaya zam geldi

Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 70

Mobilyada yeni zamlar kaçınılmaz