E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemİlaçlara yüzde 25 zam---

İlaçlara yüzde 25 zam

İlaçlara yüzde 25 zam
08 Temmuz 2022 - 09:56 borsagundem.com

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısındaki karara göre ilaçlara yüzde 25 zam yapıldı. Eczacıların ise kar oranı arttırıldı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar’a göre ilaçlara zam yapıldı.

Madde 2’ye eklenen geçici bir madde ile, beşeri tıbbi ürünlerine fiyatlandırılmasında kullanılan Türk lirası cincinden bir Euro değerinin, 2022 Temmuz’da yüzde 25 artırıldığı belirtildi.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Pınar Özcan bu kararın, bugünden itibaren tüm ilaçların yüzde 25 zamlanması anlamına geldiğini anlattı.

Sözcü'de yer alan habere göre, her 5 ilaçtan birinin bulunamaması nedeniyle tedavilerde ciddi ilaç yokluğu sorunu yaşanıyordu. Özcan, bu zam kararının ilaç yokluğu sorununu bir nebze de olsa rahatlatacağını belirtti.

ECZACILARIN KARLARINDA ARTIŞA GİDİLDİ

Özcan, bunun bu artışın ilaç fiyatlarından bağımsız, teknik bir alt hesaplama olduğu bilgisini verdi.

Buna göre ilaçların depocuya satış fiyatının 100 TL’ye kadar olan kısmı için eczacı kârı yüzde 25’ten yüzde 28’e, 100-200 TL arasında olan kısmı için yüzde 16’dan yüzde 18’e ve  200 TL üstünde kalan kısmı için yüzde 12’den yüzde 13’e çıkarıldı.

İlaçlarda depocuların kâr oranları ise değişmedi.

İKİ HAFTA ÖNCE DE ZAM GELMİŞTİ

Öte yandan, ilaçlara yılın ilk kur zammının şubat ayında yapıldığını anımsatan Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı “İki hafta önce de 70-80 ilaç grubunda yine FDK aracılığıyla zam yapıldı. Bu ilaçlar özellikle bulunurluğunda sıkıntı olan ithal ilaçlardı” dedi.

Ercanlı, iki hafta önce yapılan zam oranlarına ilişkin ise “Yüzde 2-3 oranında artan da var yüzde 100’un üzerinde artan da var” diye konuştu.

İLAÇ BULUNURLUK SORUNU YÜZDE 20'YE DAYANDI

Eczacı birlikleri, ilaçlardaki bulunurluk sorununun yeniden yüzde 20'ye dayandığını, yani neredeyse her 5 ilaçtan biri bulunamaz hale geldiğini ve bunun artık bir rutin haline gelmesinden yakınıyordu.

Bunun yanı sıra hastaların cebinden çıkan ilaç fiyat farklarının da inanılmaz arttığına dikkat çeken eczacılar, reçetesiyle gelen bir hastanın 15 gün önce 30 TL ödeme yaparken, şimdi 45-50 TL ödediğine dikkat çekmişti.

Hem eczacıları ekonomik darboğaza sokan hem de hastayı tedavi sürecinde ilaç bulamayarak mağdur eden temel nedenin mevcut ilaç fiyat kararnamesi olduğu belirtiliyor.

83 ilaç geri ödeme listesine alındı

 

6 ilaç geri ödeme listesine alındı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik08 Temmuz 2022 14:01

    Zam yaparak enflasyonu düşürme iddiasında olan ekonomi yönetimi var.

  • vay vay vay13 Temmuz 2022 21:08

    onu o zenginler sor hic onlarda indirim agiz ciktim vay zenginler siz 500 sene yasa fakirde 70 yasinda olsun fakir yeri mezar zenginler sizleri hali ne olacak cenabi allah herkes yardim etsin

  • Fatih08 Temmuz 2022 10:15

    Vatandaş enflasyonun altında inim inim inliyor.

  • ayse demir13 Temmuz 2022 21:09

    zengin lerde cirk atiyor para para diyen ler