Halk satışa geçti! Dövizde beklentiler çöktü

Merkez Bankası beklentinin üzerinde faiz indirimine gitti. Beklentinin üzerinde gelen faiz indiriminin doları yükselteceği söyleniyordu. Ancak kararın açıklanmasıyla kısa süreli 5.77 lira test edilse de dolar sert düşüşe geçti ve aşağıda 5.65'i gördü.

Faiz indirimi sonrası dövizde yükseliş bekleyenlerin satışa geçmesiyle dolar ve euro dünkü kapanış değerlerinin de altına indi. Günlerdir faiz indirimi sonrası dövizde yükseliş bekleyen Türk halkı, satışa geçince fiyatlarda sert düşüşler yaşandı.

Merkez Bankası beklentinin üzerinde faiz indirimine gitti. Beklentinin üzerinde gelen faiz indiriminin doları yükselteceği söyleniyordu. Ancak kararın açıklanmasıyla kısa süreli 5.77 lira test edilse de dolar sert düşüşe geçti ve aşağıda 5.65'i gördü.

Daha sonra gelen tepki alımlarıyla güne 5.70 lira seviyesinden giriş yapan dolar kuru yatay seyre yöneldi.

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.6810 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6507 lira, en yüksek 5.7731 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3484 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1157 seviyesinde. Gram altın 259.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 17.25 seviyesinde.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası, faiz kararını açıkladı

Euro, Avrupa Merkez Bankası'nın teşvik sinyali vermesinin ardından dolar karşısında düşerken hazine tahvilleri yükseldi.

ECB faiz kararı sonrasında euro dolar karşısında düştü

Bankacılar TCMB kararının piyasa fiyatlamalarının ötesinde bir indirime işaret etmediği ve PPK metninde önden yüklemeli indirim sonrası benzer büyüklükte indirimlerin yapılacağına dönük mesajı almadıklarını belirttiler.

Bankacılar bu iki gelişmenin TL'deki satış baskısının önüne geçen en önemli sebep olduğunu söylediler. Nomura gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti İnan Demir, "Faiz indirimi, benim ve ekonomistlerin genel beklentisinden daha büyük olsa da piyasanın beklediği veya fiyatladığı aralığın dışında yer almıyor" dedi.

Societte Generale'den Marek Drimal ise "en çok korkulan senaryo olan 600 baz puan civarında bir indirim gelmedi. Bu da TL'nin hala nispeten yüksek bir getiri sağlayabileceği anlamına geliyor" dedi.

Reuters anketindeki TCMB faiz kararına ilişkin beklenti 250 baz puan olsa da swap başta olmak üzere piyasa fiyatlamaları anketlerdeki beklentinin üzerine 400 baz puan civarına ulaşmıştı. Son günlerde swap piyasasındaki faiz indirim beklentileri Uysal'ın ilk açıklamalarındaki politika vurgusunun ardından daha da kuvvetlenmişti.

Hatta bazı bankacılar piyasa fiyatlamalarının da ötesinde 500-600 baz puanı bulabilecek indirim endişesiyle TL'de satış baskısı yaşandığını söylemişlerdi.

TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte, "Swap piyasası dün politika faizinde 380 baz puan indirim fiyatlıyordu ve bu fiyatlamaya paralel 425 baz puan gerçekleşme oldu.

Türkiye'nin risk priminde yaşadığımız iyileşmeyi tersine döndürecek, USDTRY 1-3 aylık zımni oynaklık oranlarını yükseltecek bir indirim gelmemesini pozitif karşılıyorum" dedi ve ekledi: "Sene sonuna üç PPK kaldı. Swap fiyatlaması 300-325 baz puan daha indirime daha işaret ediyor.

Gerçekleşirse bizi politika faizinde %16.5'e getirir. Bu da basitçe %14.0 enflasyon beklentisi artı %2.5 reel getiri anlamına gelir. Bu küresel görüntüde, TL varlıklarda pozisyonlanmış yabancıyı rahatsız edecek bir fiyatlama değil. Ayrıca yayımlanan PPK metni de bence güvercin değil." Ökte bugünkü kararın enflasyon görünümü ve büyüme kadar küresel merkez bankalarının daha da gevşek bir politika bileşimine gideceği öngörülerini de içerdiğine dikkat çekti.

UYSAL İNDİRİM BEKLENTİLERİNİ KUVVETLENDİRMİŞTİ

TCMB'nin önden yükselemeli bir faiz indirimine gideceği beklentisi Uysal'ın göreve gelmesinin ardından yaptığı ilk açıklamada 'para politikasında sıkılığın nominal değil reel faizle ölçüldüğü bir çerçeveye işaret etmesi' ve 'faiz politikasında ise "makul reel getirinin korunduğu" bir çerçeve esas alacağının' sinyalini vermesiyle kuvvetlenmişti.

Öte yandan bankadaki başkanlık değişimi sonrası siyasilerden gelen açıklamalar da ilk indirim beklentisini kuvvetlendiren etken olmuştu.

PPK öncesi 5.70 civarında işlem gören PPK'ya bir dakikadan kısa süre kala 5.74'e yükseldi. Dolar/TL PPK kararı sonrası ilk tepki olarak 5.78 seviyesini test ettikten sonra 5.6550'ye kadar geriledi.

Dolar/TL gün içinde görülen en düşük seviyenin hemen üzerinde dengelendi. Kur saat 1636'da 5.6805/5.6840 seviyesinden işlem görüyor. İlk tepki sonrası bankacılara göre ECB açıklamalarında faiz indirminin sonraki toplantılara bırkılması TL'de de bir miktar satış baskısı yarattı.

PPK öncesi hafif ekside seyrederken BIST 100 endeksi PPK sonrası ilk tepki olarak %0.6 civarı yükselişe geçtikten sonra saat 1637'de %1.5 civarı ekside. Bankacılık endeksi ise hafif eksiden %1 civarı artıya döndükten sonra aynı saatte %2'nin üzerinde kayıpta.

TCMB'nin bugünkü kararı ile birlikte ayrıca 4.5 yıllık aranın ardından ilk kez faiz indirimi de gerçekleşmiş oldu.

TCMB'nin karara ilişkin açıklamasında, güncel tahminlerin yılsonu itibarıyla enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret ettiği ve bu çerçevede enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak, politika faizinin 425 baz puan indirilmesine karar verildiği belirtildi.

Bankacılar swap piyasasında fiyatlamaların anket beklentilerindeki 250 baz puanın çok üzerinde 400 baz puan civarında olduğunu belirtirken bu nedenle kararın beklentilerin çok ötesinde bir indirime işaret etmediğini belirttiler.

Bankacılar TCMB'de başkan değişiminin ve Uysal'ın ilk açıklamaları ardından swap piyasasındaki faiz beklentilerinin kademeli olarak arttığını belirttiler. PPK karar metnindeki değişikliklere de dikkat çeken bankacılar metindeki mesajlardan önümüzdeki dönem benzer miktarlarda indirimler yerine daha makul indirimlerin gündemde olacağı izlenimi aldılar.

Bankacılar sonraki faiz indirimlerinin kademeli olacağına dair görüşü PPK metindeki temkinli durum söyleminin de korunduğu paragraftan çıkardıklarını belirttiler.

PPK açıklamasında enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığı belirtilerek, "Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir" denildi. Öte yandan PPK öncesi PPK sonrası gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri %15.96'dan %15.78'e gerilemiş durumda. İki yıllık gösterge tahvil getirisi ise %17.43'ten %17.25'e geriledi.