Haftanın son gününe başlarken, dolar ve euro

Haftanın son gününde dolar/TL, 7,13-7,14 seviyelerinde, 9 liranın altına geldikten sonra düşüşü süren euro/TL, bu sabah 8,52'ye kadar çekildi.

Haftaya 7,30 seviyesinin üzerinde başlangıç yaptıktan sonra kademeli olarak düşüşünü sürdüren dolar/TL, dün 7,10'un altını görmüştü. Haftanın son işlem gününde dolar/TL, 7,13-7,14 seviyelerinden görürken, euro/TL ise üst üste 7. gününde de düşüşünü sürdürüyor. 9 liranın altına geldikten sonra başlayan düşüşler sonrası euro/TL, bu sabah 8,52'ye kadar çekildi.

ABD'nin para ve sermaye piyasalarının gözetim, denetiminden sorumlu kuruluşların başkanları ile dün bir araya gelen ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, piyasaların bütünlüğünü korumak ve yatırımcıların korunmasını sağlamanın zorunluluk olduğunu söyledi.

Haftanın son günü ABD'de istihdam verileri yakından takip edilecek. Yurt içinde önemli bir veri bulunmuyor.

08.10 itibarıyla dolar/TL 7,1385, euro/TL 8,5401 seviyesinden işlem gördü.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in ABD'nin en ciddi rakibi olarak tanımladı, ancak ABD'nin bunu yapmak çıkarına olduğunda Çin ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu da vurguladı.

ABD'nin para ve sermaye piyasalarının gözetim, denetiminden sorumlu kuruluşların başkanları ile dün bir araya gelen ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, piyasaların bütünlüğünü korumak ve yatırımcıların korunmasını sağlamanın zorunluluk olduğunu söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 6 veya daha güçlü bir büyüme gösterebileceğini, ancak bu güçlü büyümenin Fed'in bu yıl tahvil alımlarında bir azaltıma gitmesine yol açmasının muhtemel görünmediğini bildirdi.

Kansas City Fed Başkanı Esther George, Fed'in hala hedeflerini başarmaktan "çok uzakta" olduğunu belirterek, tahvil alımlarının azaltılmasını tartışmak için çok erken olduğunu söyledi.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de 2020 yılının son ayında sürpriz düşüş gösteren istihdamın,  yılın ilk ayında bir miktar yukarı geleceği tahmin ediliyor. Analistler tarım dışı istihdamda 50 bin artış tahmin ediyor. İşsizlik oranında ise  yüzde 6,7 olan oranın aynı kalacağını düşünülüyor (16.30).

ABD'de ayrıca dış ticaret (16.30) ve Baker Hughes sondaj kule sayısı (21.00) verileri bulunuyor.

Almanya'da fabrika siparişleri (10.00), günün Avrupa'da izlenecek verisi olacak.

İtalya'da Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından bir ulusal mutabakat hükümeti kurma görevi verilen eski ECB Başkanı Mario Draghi, siyasi partiler ile temaslarına başlıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı de Guindos (16.30), İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Andrew Bailey (16.30) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyeleri Isabel Schnabel (19.45) konuşacaklar.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içindeki tek veri Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklayacağı nakit dengesi olacak (17.30).

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Teknokar Savunma ve Havacılık AŞ Yeni Fabrika Açılış Töreni’ne katılacak (10.00).

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Türk Eximbank’ın 2020 Yılı Faaliyet Sonuçları ve 2021 Yılı Hedefleri Toplantısı’na katılacak (11.00).

Altın tutunma çabasında

ABD borsaları ekonomik veriler ve bilançolarla rekorlara döndü