Faizleri sıfıra indirmek dahi işe yaramıyorsa...

FED'in faizleri sıfıra indirmesi piyasaların ateşini söndürmeye yetmedi. Küresel piyasalar korona virüse teslim olmamak için tüm cephanesini kullanan merkez bankalarını korkuyla izliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletlerin’de vadeli piyasalar pazar gecesi ABD Merkez Bankası’nın (FED) acil bir kararla faizleri %0 ile %0.25 arasına indirmesine ve 700 milyar dolarlık tahvil ve mortgage destekli menkul kıymetleri satın almasına rağmen hızlı bir düşüşle %5’lik satış limitine ulaştı.

Küresel yatırım firması Principal’ın baş stratejisti Seema Shah piyasaların gidişatına dair "FED bu hamlenin arkasına tüm ağırlığını koyarak vermesi gereken hemen hemen her hamleyi sundu ve bu da kaçınılmaz soruyu gündeme getiriyor: ‘Eğer bu işe yaramazsa, ne işe yarayacak?’" yorumunu yaptı. Vadeli piyasaların limit seviyesine kadar düşmesini yorumlayan Shah, "Anî olumsuz tepki, piyasaların bu konuda zaten endişe duyduğunu ve hükümetlerin büyük olasılıkla malî eylemlerini hızlandırmaları gerektiğini gösteriyor” ifadelerinde bulundu.

Fed faiz indirimi sonrası global piyasalar satıcılı

 

Birçok piyasa uzmanı FED’in bu piyasa hamlesinin doğru olduğunu savunurken faiz kararının bu hafta için öngörülen politika toplantısı yerine Asya piyasalarının açılma saatinden hemen önce alınması FED’in kriz konusunda çaresiz kaldığı spekülasyonlarının da ortaya atılmasına neden oldu.

Fon danışmanlık şirketi Pacific Line’ın varlık dağılımı biriminin başındaki isim Max Gokhman konuyla ilgili yaptığı röportajda, "Yönetimdeki insanlar panik içerisinde hareket ediyorsa, planlanmamış toplantılar yapıyor ve ellerinde ne varsa ortaya döküyorlarsa, bu genel nüfuza çok güven verici bir sinyal göndermez" ifadelerinde bulundu.

Korona virüse karşı Türkiye ekonomisi hazır

 

Piyasalarda faiz indirim furyası tam gaz