Erdoğan'ın 'kapıları açarız' sözü Avrupalıları korkuttu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB'ye yönelik "Harekatı işgal olarak derseniz, kapıları açarız," uyarısına yanıt veren İspanya Savunma Bakan Vekili Margarita Robles, Erdoğan'ın sözlerinin kabul edilemez olduğunu savundu.

İspanya Ulusal Radyosu'na demeç veren Robles, "İnsanlarla yani sığınmacılarla jeopolitik bağlamda oynanması kabul edilemez. İspanya, AB kapsamında alınan toplu kararlara her zaman bağlı kalacak" dedi.

Robles, NATO'nun Türkiye'deki ihlallere veya Erdoğan'ın sığınmacılarla ilgili tehdidine benzer tehditlere müsaade etmeyeceğini düşündüğünü ifade etti.

24 Ekim'deki NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılacağını da belirten Robles, "Toplantıda Türkiye-Suriye sınırındaki İncirlik Üssü'ne İspanya'ya ait Patriot'ların konuşlandırılmasıyla ilgili karar gözden geçirilebilir. İspanya, askeri gerilim anlamına gelecek şeylere her zaman karşı çıkacak" ifadelerini kullandı.

İTALYA: AB TÜRKİYE'NİN "ŞANTAJINI" KABUL EDEMEZ

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Ankara'nın Suriye'nin kuzeyine askeri operasyonu derhal durdurması gerektiğini söyleyerek Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin milyonlarca Suriye'li mülteciyi Avrupa'ya göndereceği tehditlerine boyun eğmemesi gerektiğini söyledi. Conte, gazetecilere yaptığı açıklamada "AB, bu şantajı kabul edemez.

Türkiye'nin mültecileri barındırma çabası bizim kabul etmediğimiz ve bir an önce sonlanması gereken bir askeri operasyon için şantaj malzemesi haline dönüştürülemez" dedi. Türkiye, havadan ve karadan YPG ağırlıklı Kürt güçlere karşı yürüttüğü operasyonla ilgili AB tarafından eleştirilere maruz kalıyor. Avrupa'nın Türkiye'nin insan hakları kaydıyla ilgili artan eleştirilerine rağmen, Türkiye resmi olarak hala Avrupa Birliğine katılmak istiyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Avrupa Birliğine "kendisine gelmesini" söyledi ve eğer operasyonu bir istila olarak adlandırırlarsa, Avrupa'yı "kapıları açmak ve 3.6 milyon mülteciyi göndermekle" tehdit etti.