Enflasyonu düşürecek 2 acı ilaç

Milyarder yatırımcı Bill Ackman enflasyonu düşürebilmek iki yol olduğunu belirtiyor. Ackman’a göre, enflasyona sebep olan talebi azaltmak için ya FED sıkılaştırma politikalarını daha da agresifleştirecek ya da borsalar çökecek.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Milyarder hedge fon yöneticisi Bill Ackman, kalıcı hale gelen enflasyonun ancak ABD Merkez Bankası’nın (FED) daha agresif davranması veya piyasa satışlarının tam bir çöküşe dönüşmesi durumunda düşebileceğini söyledi.

Ackman konuyla ilgili paylaştığı Twitter mesajında, “Ekonomide bir çöküşü harekete geçirecek ve talebi yok edecek derecede, FED'in faiz oranlarını agresif bir şekilde yükseltmediği veya borsalar çökmediği sürece enflasyonda önemli bir düşüş beklentisi yoktur” dedi.

Ünlü varlık yönetimi şirketi Pershing Square’in hedge fonu yöneticisi, 2022 yılında borsalarda görülen düşüşleri, son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon karşısında FED’in yeteneklerine dair yatırımcılardaki güven eksikliğine bağladı. Ackman, “Bugünün şiddetli enflasyonunu durdurmanın tek yolu, agresif parasal sıkılaştırma veya ekonomide görülecek bir çöküştür" dedi.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu kontrol altına almak için uyguladığı sıkılaştırma önlemleri piyasalarda resesyon korkularını körüklüyor. Borsa uzmanları küresel piyasalarda görülen düşüşleri büyük oranda merkez bankalarının para politikalarında görülen bu keskin değişime bağlıyor. FED bu ayın başlarında gösterge faiz oranını yarım puan artırdı ve bu şimdiye kadarki en agresif adımını gerçekleştirdi. S&P 500 Endeksi ise 2022'de yaklaşık %18 düştü. Endeks geçtiğimiz Cuma günü kısa bir süre de olsa ayı piyasası topraklarına girdi.

CNBC’nin haberine göre Ackman FED’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırması halinde yatırımcıların merkez bankasını takdir edeceğine inanıyor. Borsa uzmanı, “Yatırımcılar kontrolden çıkan enflasyon günlerinin sona erdiğine emin olduklarında borsalar yükselecektir. Umarız FED doğru yapar” dedi.

Hedge fon yöneticisi, FED’in faiz oranlarını derhal nötr seviyeye yükseltmesi gerektiğini ve "enflasyon cini şişeye geri dönene kadar" borçlanma maliyetlerini artırmaya devam etmeyi taahhüt ederek ciddiyetini göstermesi gerektiğini söyledi.

FED, önümüzdeki birkaç toplantısında da 50 baz puanlık faiz artışlarının muhtemel olduğunu belirtiyor. Bankanın şu anki faiz oranı %0,75-%1 aralığında. Faiz kararını belirleyen ABD Federal Açık Piyasa Komitesi bir sonraki toplantısını 14-15 Haziran'da yapacak.

Piyasalar Fed'in toplantı tutanaklarına odaklandı

 

Piyasalarda 'enflasyon ve Fed' korkusu azalmakta mı?

 

Yüksek enflasyon ortamında hangi yatırım güvenli?