Döviz ve emtia piyasalarında neler bekleniyor

Meksa Yatırım, bugün tüm gözler şüphesiz FED'in Eylül ayı FOMC toplantısı üzerinde olacak, yorumunda bulundu

Piyasada oluşan ortak konsensüs ise FED oranlarında herhangi bir artırıma gitmeyerek faiz aralığını %0.25 - 0.50 bandından tutacağı yönünde. Tabi içinde bulunduğumuz ayda bu beklentilerin bir hayli volatil olduğunu da söylememiz gerekiyor. Özellikle FED üyelerinin yapmış olduğu şahin tonlu açıklamalar bir ara Eylül ayında faiz artırım olasılığının %40 seviyelerine kadar fiyatlanmasına neden olmuştu. Bu oran FOMC'ye bir gün kala CME Group FEDwatch'da %15 seviyesine kadar gerilemiş durumda. Peki, bu fiyatlamayı oluşturan ve FED'in Eylül ayında faiz artırma ihtimalini düşüren unsurlar neler? Aslına bakarsan birçok madde ekleyebiliriz ama biz iki unsuru çok daha önemli görmekteyiz.

ABD verileri... Ağustos ayı istihdam verileri piyasa beklentilerinin altında kalmıştı. Hatta Jackson Hole toplantısında FED Başkan Yardımcısı Stanley Fisher Ağustos istihdam piyasalarının Eylül ayında faiz artırma olasılığı için önemli olduğunu beyan etmesi sonucu istihdam verisinin önemini bir hayli artırmıştı. Bu noktada hem ücret artışlarının hem de TDI datasının beklentileri karşılayamaması piyasaları rahatlatan önemli bir olgu olmuştu. İstihdam verisinin aynında ISM imalat PMI verisi ise 50.0 seviyesinin altına gerilemesi sonucu sektörde daralmayı işaret etti. ABD ekonomisinin yaklaşık %80'ini oluşturan hizmetler PMI datasında ise yavaşlama hakim. Dolayısıyla ABD ekonomisinin performansı faiz artırımı konusunda aceleci davranılmasını gerektirecek ölçüde değil.

Bir diğer unsur ise 8 Kasım ABD seçimleri. Siyasi belirsizlik ortadan kalkmadan FED hareket etmeyecektir düşüncesi piyasada bir hayli yaygın. Aslına bakılırsa gayet makul bir yorum... Radikal politikalar dile getiren Trump'ı önce gösteren anketler piyasaları bozucu etki yaratıyor. Bu risk olduğu sürece FED'in ekonomisinin vidalarını sıkmak istemeyeceğini biz de düşünüyoruz.
Ana hatları ile bu unsurlar eşliğinde faiz artırımı beklemiyoruz. Yalnız ekonomik projekksiyonlar ve FED Başkanı Yellen'in yapacağı açıklamalar çok daha önemli olacak. İlk olarak FED üyelerinin yılsonu faiz beklentilerini grafik eşliğinde ( dotplot grafik ) göreceğiz. Fakat daha çok dikkatler basının karşısına geçecek olan Yellen'da olacak. İşte tam bu noktada Yellen'in Aralık ayına yönelik yorumları eşliğinde piyasalarda volatilite artabilir. Bu noktada enflasyonun %2 hedefine doğru ilerlediğine, ekonomik görünüm üzerindeki kısa vadeli risklerin hafiflediğine ve ABD ekonomisinin pozitif yönde seyrettiğine yönelik cümleler kurması Aralık ayında faiz artırım olasılığını yükseltici etkide bulunacak ve bu durumun doğal sonucu olarak ABD dolarında değer kazançları; GOP'larda ise satış baskısının oluşma ihtimali güçlenecektir. Yumuşak bir ifade ise bu sefer küresel piyasalara alım dalgası getirebilir. Fakat biz FED'in aşırı risk alma iştahını körüklemek istemeyeceğini ve bu sayede Aralık ayına açık kapı bırakmak istemeyeceğini düşünüyoruz.

Günün bir diğer kritik gelişmesi ise Japonya Merkez Bankası'nın ( BOJ ) PPK toplantısıydı. Banka, bu sabah açıkladığı kararlarda beklenildiği gibi mevduat faiz oranını -%0.1 oranında sabit bıraktı. Bunun yanında daha önceki toplantılarda belirlediği parasal taban hedefini bıraktı fakat yıllık 80 trilyon yen değerinde tahvil alım hedefini korudu. Uzun vadeli faiz oranı hedefleri belirleyerek getiri eğrisini kontrole yönelik yeni piyasa operasyonlarına da başlayacaklarını belirtti. TÜFE'nin %2'yi aşana kadar parasal tabanda genişlemenin sürdürüleceğini açıklaması da önemliydi. Bankanın ek seçeneklerinde mevduat faizinin ve 10 yıllık faiz oranında indirimler bulunuyor. Alınan kararlar parasal genişleme adımlarına uygun... Bir süredir BOJ'un varlık alım miktarını kısacağına yönelik spekülasyonları boşa çıkartan adımlar. Dolayısıyla Yen tarafında değer kayıpları görülüyor.

EUR/USD Analizi

Paritenin 1.1160 desteğini kırması ile birlikte 1.1130 seviyesinin aşağısını test ettiğini gördük. Yeni güne başlarken ise fiyatlamaların 11.1160 - 1.1130 bölgesinde oluştuğunu takip etmekteyiz. Bu noktada gerileme hareketleri hız kazanır ve 1.1130 desteği kırılabilirse 1.1100 ve 1.1070 seviyeleri kısa vadede ön plana çıkabilir. Bunun yanında 1.1160 seviyesinin aşılabilmesi durumunda ise 1.1200 - 1.1230 ve 1.1270 seviyeleri takip edilecektir. Bu gece açıklanacak olan FED'in Eylül FOMC toplantısı ve Başkan Yellen'in konuşmasının ardından çok daha sert dalgalanmalar görebiliriz.

Ons Altın Analizi

1318 direnç seviyesinin üzeri test edilse de kalıcılığın sağlanamadığını ve yeniden 1310 seviyelerine doğru gevşemenin yaşandığını takip ettik. Akşamki FOMC toplantısına kadar bu bandında bozulmayabileceğini not edelim. Fakat bu bandın bozulduğu yöne doğru da hareketler sertleşebilir. Bu durumda eğer 1310 desteği aşağı yönde geçilebilirse 1300 - 1294 ve 1288 destekleri izlenecektir. 1318 direncinin aşılabilmesi durumunda ise 1325 - 1330 ve 1334 seviyeleri hedef konumuna yerleşebilir.

USD/TRY Analizi

2.9720 üzerinde fiyatlamalar devam ediyor. Bu seviyenin üzerinde kalıcılığın oluşması 2.9860 seviyesine doğru atakları meydana getirebilir. Yalnız fiyatlarda teknik olarak bir sıkışma halinin yaşandığını görüyoruz. Bu noktada özellikle 2.9860 direnci aşılabilirse paritede 3.0000 ve 3.0120 seviyelerine kadar yükseliş hareketlerinin devam edebileceğini not edelim. Buna karşılık 2.9720 desteğinin kırılması sonucu 2.9600 ve 2.9500 seviyelerine kadar gevşeme sürebilir.

GBP/USD Analizi

Fiyatlamaların 1.3000 seviyesinin altında oluştuğunu izlemekteyiz. Bu seviyenin aşağısında kalıcılık sağlanabildiği sürece 1.2930 desteğini önemle izleyeceğiz. Şayet bu destek seviyesinin kırılması 1.3865 seviyesi ön plana getirecektir. Buna karşılık 1.3000 üzeri fiyatlamalar 1.3060 - 1.3090 dirençlerini yeniden potaya sokabilir.

USD/JPY Analizi

BOJ'un bu sabah gerçekleştirdiği toplantıda mevduat faizi sabit tutulsa bile varlık alım programının sabit kalması ve parasal taban hedefinin kaldırılmasına karşılık genişlemenin devam edeceğiinin açıklanması yen tarafında değer kaybının yaşanmasını sağlamakta. Bu sayede 102.60 seviyesinin üzerinde fiyatlamaların oluştuğunu görmekteyiz. Bu durumda 103.00 ve 103.50 dirençlerini ilk olarak izlemekteyiz. Özellikle 103.50 direncinin aşılabilmesi paritede 104.00 - 104.40 bölgesine doğru atakların devamını sağlayabilir. 102.60 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanamaması ise 102.00 ve 101.45 desteğine kadar gevşemeleri beraberinde getirebilir.

Vadeli Ham Petrol Analizi

44.00 direncinin aşılması sonucu kısa vadeli alçalan kanal formasyonu üst bandının kırılması soncu yukarı yönde hareketlerin hız kazandığını takip ettik. Bu sayede 45.10 direncine ulaşıldığını görmekteyiz. Bu sabah itibari ile bir miktar gerileme hareketi takip ediyoruz. BU kar satışlarının etkisini artırması durumunda 44.50 ve 44.00 desteklerini izlemeyi sürdüreceğiz. Şayet 44.00 desteğinin kırılması 43.30 ve 42.90 desteklerini ön plana çıkarabilir. Buna karşılık 45.10 direncinin aşılabilmesi durumunda ise ilk olarak 45.80 ve ardından 46.50 direnç seviyesine kadar yükseliş devam edebilir.

 Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.

Günün önemli şirket haberleri - 21.09.2016

 

Küresel piyasalar “BOJ” kararını fiyatlıyor

 

Piyasalar BOJ'un ardından FED'i bekliyor