Dolardaki yükseliş ABD’yi nasıl etkiliyor?

ABD Doları diğer büyük para birimleri karşısında son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Uzmanlara göre bu yükseliş ABD merkezli çok uluslu şirketler için olumsuz bir gelişme


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın faiz artışı söylemini güçlendirmesinin ardından ABD Doları dünyanın diğer büyük para birimleri karşısında yükselişe geçti. Doların yükselişi ABD ekonomisi ve yatırımlar konusunda dengeleri değiştirecek niteliğe sahip. Ancak Wall Street, doların iki yılın en yüksek seviyelerine sıçramasını hafife alıyor olabilir.

Profesyonel yatırımcı ve CNBC’nin ünlü ismi Guy Adami konuyla ilgili yorumlarında "Her geçen gün dolar yükseliyor. Bu, genel olarak piyasadaki çokuluslu şirketler için daha fazla rüzgar yaratıyor. Daha güçlü bir dolar, her ne kadar mantıksız görünürse görünsün, piyasa için iyi bir şey değil" ifadelerine yer veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Çarşamba günü, doların diğer küresel para birimlerine karşı değerini hesaplayan ICE Dolar Endeksi 25 Mart 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Endeks bir önceki yıla göreyse %10 yükseldi. Dolardaki yükseliş ivmesi, ABD’de dördüncü çeyrek bilanço sezonuyla birlikte başlamıştı.

Doların Japon Yeni karşısındaki yükselişi de dikkat çekici seviyede. ABD Doları, Japon Yeni’ne karşı son 20 yılın en yüksek seviyesinde değerleniyor.

Amerikalı iş insanı Karen Finerman CNBC’deki röportajında, “Eğer parayı ülkesine geri çağırırsanız ve karşılığında hangi para birimi olursa olsun daha az dolar alırsınız. Bana kalırsa söz konusu durum işletmelerinin yarısından fazlası ABD dışında olan McDonald's için yaralayıcı olur. Yani aslında faydalı bir gelişme değil. Onlar gelişmelerin kurbanı olacaklar” dedi.

Ancak doların küresel yükselişinden bazı şirketler fayda sağlayabilir. 1993’ten bu yana New York Borsası’nda işlem yapan ve yatırım firması Grasso Global CEO’su olan Steve Grasso, daha güçlü bir dolarla birlikte yükselmesi beklenen kamu hizmetleri de dahil bazı sektörler konusunda yatırımcıları uyardı.

Grasso açıklamasında "Öngörülebilir bir talepleri ve bununla birlikte öngörülebilir kazançları da var. Eğer evimizde ışık varsa kimse evindeki ışıkların sönmesinden hoşnut olmaz. İster verimlilik yatırımı olsun, ister öngörülebilirliğin doğası olsun, bu tür varlıklar genellikle resesyon veya yükselen faiz oranları ortamında girildiği dönemlerde satın alınır" ifadelerine yer verdi.

Kamu hizmetleri sektörünü takip eden SPDR borsa yatırım fonu bu yılın başlangıcından itibaren %7’nin üzerinde yükseldi.

Grasso ayrıca perakende firmalarının hesaplı alışveriş taleplerinden yararlandığını ve iyi performans gösterdiğini düşünüyor. Borsa uzmanı ucuza alışveriş vadeden Dollar General ve Dollar Tree gibi şirketlerin altını çizdi:

"Hazırda bekleyen klasik tercihler: Dollar Gen ve Dollar Tree. Bu isimlerin her ikisinin de hisse senedi bölünmesi geçmişi var. Bu isimlerin her ikisi de daha iyi performans gösteriyor. Bu isimlerin her ikisi de hisse senedi fiyatları bakımından fırladı.”

ABD borsalarında ayı piyasası yaklaşıyor

 

Dolarda yatay seyir

 

AB'de enerji tasarrufu planı