E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında ayı piyasası yaklaşıyor---

ABD borsalarında ayı piyasası yaklaşıyor

ABD borsalarında ayı piyasası yaklaşıyor
21 Nisan 2022 - 13:37 borsagundem.com

Muhalif borsa uzmanı Keith McCullough yaz aylarında Wall Street endekslerinin %20 ve üzerinde düşeceğini öngörüyor. Borsa uzmanı altın, gümüş ve altyapı yatırımlarında ise boğa piyasası tahmininde bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalara oldukça belirsiz bir dönemden geçiyor. ABD Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde sınıfta kalarak aşırı sıkı para politikalarına hızlı bir şekilde yönelmesi de yatırımcıların genel yatırım akımlarının dışındaki uzmanların görüşlerine kulak vermesi gerektiğini gösterdi. ABD merkezli yatırım araştırmaları ve risk yönetimi firması Hedgeye’ın CEO’su Keith McCullough altın, gümüş ve altyapı yatırımları ile ilgili yıl başından bu yana boğa piyasası öngörüyor. Yatırım firmasının ekonomik modelleri hisse senetleri ve tahviller konusunda ise ayı piyasası görüşlerini koruyor.

Bu korumacı hamleler Hedgeye’ın modellerinin ABD’deki ekonomik iklime ilişkin erken uyarılarından kaynaklandı. Modeller ABD’deki kurumsal bilançolarda yıllık bazda yavaşlamayı ve enflasyonun pik seviyesine yaklaşmasını tahmin ediyor.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) yıl başındaki politikalarında yükselmekte olan enflasyonun ‘geçici’ olduğu görüşünü benimsemişti. FED sıkı para politikaları ve faiz artışı konusunda ise beklemeyi tercih etmişti. MarketWatch’un haberine göre söz konusu politikanın büyük bir hata olduğuna dikkat çeken McCullough bunun sürpriz bir şey olmadığını da söyledi. Borsa uzmanı, “FED her zaman işleri batırıyor” dedi ve ekledi: “Onların politikaları çok sıkı ve çok geç kaldı.”

FED oyuna girmekte çok geç kalmış olabilir ancak yatırımcılar da aynı şekilde geç kalmak zorunda değil. Kendisini muhalif yatırımcı olarak tanımlayan ve bu görüşüyle gurur duyan McCullough yaz aylarında beklediği ayı piyasası için portföyünü nasıl konumlandırdığını anlattı. Borsa uzmanı ayrıca FED’den neler beklenmesi gerektiğine ve bu sayede şoklara karşı nasıl hazır olunabileceğine dair öngörülerini de paylaştı.

Borsalarda ayı piyasası yaklaşıyor

Borsa uzmanı, “Ekonomiler ‘Quad 4’ dediğimiz yöne doğru yavaşladığında, hükümetler müdahale eder. Quad 4, büyüme ve enflasyonun yıldan yıla değişim hızının aynı anda yavaşlamaya başladığı zamandır. Bu yılki Quad 4 çağrımız, aynı anda hem büyüme hem de enflasyonun yavaşlamasından kaynaklanan bilanço artışlarındaki ciddi bir yavaşlama içindir. ABD Merkez Bankası Quad 4 durumunda sıkılaştırmaya gittiğinde, ABD borsası kesinlikle %20 veya daha fazla düşer. Bu bunlar sona erene kadar S&P 500'de bu düşüşün gerçekleşmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre McCullough’un öngördüğü %20 veya üzerindeki düşüşler teknik olarak ayı piyasasına girmek anlamını taşıyor.

Borsa uzmanı söz konusu piyasa ortamının oluşmasında FED’in sorumluluğuna ilişkin, “FED, Quad 4 yavaşlamasına doğru ilerliyor: Büyüme ve enflasyon aynı anda yavaşlıyor ve kredi ve hisse senedi piyasaları bundan hoşlanmıyor. Yani kredi tarafında hem yüksek getirilere hem de çürük kredilere açığız. Bu, özkaynak tarafında ABD büyümesine karşı açığa işlem yapmakla aynı şey. Enflasyonun hızlanacağı çağrısını yapmaya başladığımız Haziran 2020'ye geri dönersek, FED'in enflasyonun geçici olmadığını fark etmesi 12 ila 18 ay zaman aldı. Onlar piyasayla kovalamaca oyunu oynuyorlar. FED her zaman işleri batırır. Onların politikaları çok sıkı ve çok geç kaldı” ifadelerine yer verdi.

ABD’de geçtiğimiz hafta açıklanan Mart ayı enflasyon rakamları yıllık bazda %8,5’lik artışı gösterdi. Söz konusu artış son 40 yılın rekorunu ifade ediyor. Bununla birlikte açıklanan verilere göre çekirdek enflasyondaki artışın beklenenin altında kalması enflasyonun bundan sonraki süreçte yavaşlayabileceğinin sinyalini veriyor. McCullough konuyla ilgili yorumlarında şu açıklamalarda bulundu:

“Enflasyon döngüsünün zirvesinde, herkesin gördüğü tek şey enflasyondur. Manşet enflasyonun şimdi ile ikinci çeyreğin sonu arasında zirveye ulaştığını ve ardından düşüşe geçeceğini öngörüyoruz. Ancak bu sert bir düşüş olmayacak, dördüncü çeyrekte %6’ya kadar düşecek. Hızlanmadığı sürece ne kadar hızla yavaşladığı önemli değil.

FED ne kadar uzun süre tetikte kalırsa, enflasyonda yavaşlama hedefleriyle ne kadar sıkılaşırsa, hisse senedi fiyatları da o kadar hızlı düşer. Varlık fiyatlarını gerçekten söndürürsünüz. FED’in hisse senedi piyasasındaki 20 katlık fiyat kazanç oranları hakkında ne düşündüğünü görmek için sabırsızlanıyorum.

“Piyasanın ekonomi üzerinde tüketici güveni, zenginlik etkisi gibi ‘refleksif’ etkileri var. Bitcoin, Russell (ABD’deki düşük sermayeli şirketler endeksi), Nasdaq Kasım 2021’de hep yükseldi. Bu, herkesin ne kadar zengin hissettiğiyle alakalıydı. O zamanlar ekonomi ‘Quad 2’ döneminden çıkıyordu. Hem ekonomi hem de enflasyon sağlıklı bir şekilde hızlanıyordu. O tarihten bugüne gelindiğinde düşen varlık fiyatlarının etkisiyle yani zenginlik ve tüketici güveni algısındaki değişimle uğraşmak zorunda kalırsınız.

Eğer FED altı ya da yedi faiz artırımı düşüncesinde diretirse, getiri eğrisi tersine çevrilecek ve reel ABD ekonomik büyümesi bir resesyon tehdidiyle karşı karşıya kalacak. Aslına bakılırsa ben büyük bir resesyon çağrısı yapmaktan çok resesyon beklentisinden ve tüketici harcama davranışlarına üzerine etkisinden daha fazla endişe duyuyorum. Resesyon koşulları halihazırda tahvil verim eğrisi içeriğinde bulunuyor.”

İnsanlar paralarını nereye yatırmalı?

Tüm bu karamsar beklentiler yatırımcıların bundan sonraki süreçte portföylerini nasıl konumlandıracakları konusunda endişelenmesine sebep oluyor. McCullough boğa piyasasının yaklaştığını öngördüğü altın yatırımlarını tavsiye etti:

“Bu noktada altını gerçekten seviyoruz. Geçen yıl altın konusunda ayı piyasası görüşlerim vardı. Ancak altın Quad 4 dönemlerini sever. Altını, altın madencilerini, gümüşü ve altın üzerine olan ETF’leri beğeniyoruz. Hala enerji yatırımlarını seviyoruz, ancak muhtemelen ilk ineceğim durak burası olacaktır. Sadece enflasyonun zirveyi bulmaya çalışmasını izliyorum ve petrol ve enerji hisseleri bunun temsili niteliğinde. Temel tüketici malları sektörü tipik bir tercihimiz. Ancak şu anda çok fazla enflasyona sahipler. Bu sebeple uzun vadeli düşünmüyoruz. Borsanın çökeceğini düşündüğümüz için çok az hisse senedi riskimiz var. Şu an için uzun vadeli yatırımlarımız altın, gümüş, altın madenleri ve kamu hizmeti sektörü ETF’leridir.”

FED faiz artışı beklentilerini karşılayamayacak

McCullough ayrıca uzun vadeli tahvil varlıkları için de boğa piyasası öngördüğünü açıkladı. Borsa uzmanı uzun vadeli tahvil yatırımlarını içeren borsa yatırım fonlarının kısa vadede iyi bir performans göstereceğini öngörüyor. McCullough resesyon beklentilerinin artması durumunda FED’in faiz artışı beklentilerini kolayca düşürebileceğini söyledi.

Borsa uzmanı, “Ben kişisel olarak FED’in ikiden fazla faiz artışı yaparak kurtulabileceğini düşünmüyorum. Eğer Mayıs ayı toplantısında ikinci faiz artışı gelirse bana kalırsa bu sonuncusu olacak. Eğer hatalıysam ve FED para politikasındaki hatasını geri çevirmezse o zaman ABD borsaları ve daralan krediler hakkında daha da haklı olacağım. Piyasalar düştükçe sıkılaşmaya devam edecekler. Tahviller, piyasa ekonominin daha da hızlı bir şekilde yavaşladığına veya FED'in güvercin politikaları benimsediğine inanmaya başlayana kadar fiyat artırmayacak. Piyasa genellikle bu ortamı koklamak konusunda iyidir, genellikle dönüşten bir ila üç ay önce piyasalar bu ortamı fiyatlandırır” açıklamasında bulundu.

Bill Ackman Netflix yatırımından 400 milyon dolar zarar etti

 

Fed Bej Kitap: Enflasyonist baskılar güçlü kalmaya devam ediyor

 

Fed'in 75 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimali masada

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)