Dolar ve euro fırladı: Yükseliş yüzde 8'i aştı

Dolar/TL, akşam saatlerinde, 13,9519 ile rekor tazeledi. Euro/TL ise 15,8983 seviyesi ile yeni rekor kırdı

Cuma günü açıklanacak olan enflasyon verisinden beklentiler yükselirken, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi TL'de değer kaybında etkili oluyor. Piyasa kapanışının ardından yaşanan sert yükselişle dolar 14 TL'ye, euro ise 16 TL'ye yaklaştı.

Saat 23.11 itibariyle dolar yüzde 7,98 yükselişle 13.8424 TL'den, euro ise yüzde 8,06 yükselişle 15,6451 TL'den işlem gördü.

TL'nin dolar ve euro karşısındaki değer kaybıyla, dolar/TL'de 13,9519 ile rekor tazelenirken, euro/TL'de yeni rekor 15,8983 olarak belirlendi.

Powell ve Erdoğan'ın açıklamaları peş peşe geldi

Gelişen ülke para birimleri üzerinde Fed Başkanı Jerome Powell'ın sözleri yeni baskı yarattı. Powell, varlık alımlarının azaltılması sürecini birkaç ay erken bitirmeyi değerlendirebiliriz ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, akşam saatlerinde TRT'nin ortak yayınında yaptığı açıklamaların ardından da döviz cephesinde yukarı yönlü hareketlilik yaşandı.

Erdoğan açıklamalarında düşük faize vurgu yaparak, daha önceki açıklamalarına paralel olarak "Faizi düşürmek suretiyle biz yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ile büyümeyi sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 512 baz puana tırmanırken 10 yıllık tahvil faizi yüzde 21,2 seviyesinde bulunuyor.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen faiz indirimlerine devam mesajı ile 13.45’e yükseldikten sonra 11.50 seviyelerine kadar gerileyen kur, cuma akşamı tekrar yükselişe geçmişti. Euro/TL'de rekor ise 15,16 olarak kaydedilmişti.

Korona virüsün yeni varyantı Omikron’un yarattığı endişeler de TL gibi gelişen ülke para birimlerinin değer kaybında etkili oldu.

Erdoğan düşük faiz politikasının sebebini açıkladı

Powell: Aralıkta varlık alımlarının azaltılmasını tartışacağız

BİST, beş hisse ve bir yatırımcıya tedbir getirdi

Dolar yükselirken hangi yatırım tercih edilmeli?

Kurda, yukarı yönde baskı oluşturan unsurlar

Ekonomi 3. çeyrekte yüzde 7.4 oranında büyüdü