Dolar neden yükseliyor, yeni hedef neresi

Döviz kurlarında Merkez Bankası'nın faiz sürprizi ile başlayan yükseliş, yeni haftada da devam ediyor. Dolar/TL, 8,0797 lirayı geçerek rekor tazelerken euro/TL ise 9,55 ile tüm zamanların zirvesine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun sürpriz kararının ardından yönünü yeniden yukarı çeviren dolar/TL, yeni haftaya da rekor seviyeden başladı ve 8 lirayı aştı. Bir önceki rekorunu geçtiğimi hafta TCMB PPK kararının alındığı gün 7,9799 ile rekor kıran dolar/TL, bugün 8,0797'e kadar tırmandı. Euro/TL de benzer bir şekilde tarihi seviyesini 9,5529'a taşıdı. Saat 15.30 itibarıyla dolar/TL 8,0759'dan euro/TL ise 9,5481'den el değiştirdi.

Gözler Enflasyon Raporu'nda

TCMB'nin 28 Ekim Çarşamba günü açıklayacağı Enflasyon Raporu’nu piyasalar bu hafta yakından izleyecek.

Üç büyüklerin faiz kararı bekleniyor

Bu hafta üç büyük merkez bankası para kurulu toplantısı yapacak. Piyasalar, Kanada Merkez Bankası'nın ve Japonya Merkez Bankası'nın şimdilik faiz kararlarını ertelemesini beklerken, Avrupa Merkez Bankası'nın ise enflasyon ve büyümeye karşı temkinli duracağını bekliyor.

Dolar/TL'de yeni hedef neresi?

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde ise, "Geçtiğimiz hafta TCMB Para Politikası Kurulu'nun sürpriz kararının ardından yönünü yeniden yukarı çeviren Dolar/TL'deki yükselişte yeni haftaya da siyasi - jeopolitik risklerin artmasının da payı var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu yaptığı konuşmada Fransa ve AB'yi izledikleri politikalardan dolayı, ABD'yi ise Türkiye'ye yaptırım açıklamaları nedeniyle sert eleştirmesiyle Dolar/TL rekor seviyeden güne başladı ve 8 lirayı aşarak 8,05'i gördü.

Dolar/TL grafiğinde 8,05 direnç seviyesinin kırılması durumunda 8,10 hedef haline gelirken, 7,97 destek seviyesinin aşağı kırılması 7,94 seviyesini destek haline getirebilir.

Dirençler: 8,05 - 8,07
Destekler: 8,00 - 7,94 " denildi.

Yükseliş devam edebilir mi?

A1 FX Araştırma Müdürü Eren Can Umut tarafından hazırlanan analizde ise, "Yeni haftaya başlarken Dolar/TL 8.00 seviyesinin üzerine yükseliş kaydettiğini görüyoruz. Geçtiğimiz hafta yazdığımız değerlendirme notlarımızda teknik olarak 7.96 seviyesinin üzerinde kalıcılığın sağlanabilmesi ile paritede yukarı yönde fiyatlamaların hız kazanabileceğini ve 8.00 seviyesinin üzerinin görülebileceğini belirtmiştik. An itibari ile bu yönde fiyatlamaların oluştuğunuz izlemekteyiz. Peki, 8.00 seviyesinin üzerine yükselişin sebepleri neler? Yükseliş devam edebilir mi? Bu sorulara kısaca cevap arayalım:
Öncelikle yükseliş sebeplerine maddeler halinde kısaca değinelim:

Geçtiğimiz hafta TCMB'nin sürpriz bir şekilde politika faizini 10.25 seviyesinde tutması,
Küresel ölçekte artan korona virüsü vakalarının risk iştahını düşürmesi,
Artan vakalar nedeni ile ABD dolarına talep gelmesi…

ABD'de devam eden teşvik görüşmelerine yönelik seçim öncesi anlaşmaya dair beklentilerin negatife dönmesi ile ABD dolarının güçlenmesi…

Bu unsurlar eşliğinde dolar endeksi ( DXY ) 92.60 seviyelerini test etmesinin ardından oluşan yükseliş ile 93.00 seviyesine yaklaşmış durumda. Bu durum doğal olarak GOÜ para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor.

Dolar/TL özelinde 7.96 üzerinde kalıcılığın sağlanması ile yukarı yönde atakların hız kazandığını ve 8.00 seviyesinin üzerinin test edildiğini takip ediyoruz. Teknik olarak, orta vadede yükselen kanal formasyonu üst bandına doğru hareketlerin oluştuğunu izliyoruz.

Kanalın üst bandı 8.10 - 8.13 bölgesi olarak takip edilebilir. Teknik olarak bu seviyelere kadar yükseliş hareketinin bulunma ihtimali güçlenmiş durumda. Temel dinamiklerin de desteklediğini not edelim.
8.00 ve 7.96 seviyelerini artık destek olarak takip etmeliyiz.

Geri çekilme açısından 7.96 desteğinin önemli olsa da mevcut durumda bu seviyelere kadar geri çekilme emaresi bulunmamakta."

Borsa şirketlerinde son açıklanan bilançolar ve analizleri

Borsa İstanbul'da kur baskısı

Yabancısız borsa yükselebilecek mi?

Carrefour 227 milyon lira zarar açıkladı

Kurumlardan Arçelik hedefleri