Dolar dördüncü çeyrekte dibi görecek

ABD’nin korona virüs konusundaki başarısız politikaları ve FED’in piyasalara aşırı derecede dolar pompalaması para biriminin küresel piyasalarda daha fazla değer kaybetmesine neden olabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerika Birleşik Devletleri’nin korona virüsü kontrol etmekte yaşadığı zorluk küresel yatırımcıların dolar piyasalarına olan güvenini zedeliyor. ABD’nin en köklü bankalarından Brown Brothers Harriman’ın Küresel Döviz Birimi Baş Stratejisti Win Thin doların oldukça kötü bir çeyrek geçirdiğini belirtti. 

Baş Stratejist CNBC’deki röportajında, “Bu aslına bakılırsa Avrupa’nın ABD’den daha iyi performans göstereceği nadir durumlardan birisi. Adeta tüm yıldızlar altının karşısında dizildi” ifadelerine yer verdi.

Doların diğer büyük para birimlerine göre değerini ölçen küresel dolar endeksi yedi haftadır üst üste negatif seyirde devam ediyor. Endeks geçtiğimiz üç ayda %7’den daha fazla düşüş gösterdi. Perşembe günü küresel dolar endeksi 92,79 puandan işlem görmüştü. Bu düşüşün devam etmesi de oldukça muhtemel. Thin doların yıl sonuna kadar 2018’in en düşük seviyesini test edeceğini belirtti.

Thin, “Döngüsel verilere bakıldığında aşağı yönlü aralığı test edeceğimizden ve küresel dolar endeksinin 88 puana gidebileceğinden şüpheliyim. Bu nedenle daha gidecek uzun bir yolumuz var” ifadelerine yer verdi.

Nisan ayında ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif virüs yardım planının bir parçası olarak piyasayı dolarla doldurmasının ardından Thin dolar görünümünü ayı piyasasına çevirmişti. Baş stratejist tüm negatif görünümüne rağmen dolarda uzun vadeli bir çöküş beklemiyor.

Thin konuya ilişkin yorumlarında, “Tartışma düşüşün döngüsel mi yoksa yapısal mı olduğu arasında gerçekleşiyor. FED diğer merkez bankalarına göre daha agresif davrandı ve ABD ekonomisi pandemi nedeniyle gelecek aylarda daha kötü performans gösterebilir. Bana kalırsa bu döngüsel bir konu” dedi.

Enflasyon için bile olağanüstü şartlar

Baş stratejist ekonomik hasarın kontrol altına alınacağından da şüphe duymuyor. Thin, “Normal zamanlarda zayıf dolar enflasyonu besleme eğilimindedir değil mi? İhraç edilen mallar daha pahalı hale gelir. Fakat şu anki ortamda enflasyon konusunda çok fazla endişe etmiyorum” ifadelerini kullandı.

Thin ithalatçıların fiyat yükselişlerini absorbe etmeye zorlanacağına inandığını belirtti. Baş stratejist, "30 milyon kişi hala işsiz göz önüne alındığında bu yüksek maliyetleri tüketicilere aktarılması çok zor olacaktır. Herkes radar ekranında enflasyon arıyor, ama ben sadece yakın vadede bunu görmüyorum" sözlerine yer verdi.

Baş stratejist, “Virüsü kontrol altına alabilirsek belki dördüncü çeyrekte dibi görebiliriz. Fakat bunun bildiğimiz doların sonu olduğunu sanmıyorum” dedi.

Dolar ve Euro güne hareketli başladı

Gates: Koronadan 5 kat daha kötüsü geliyor

 

Dolarda düşüşün devam etmesi bekleniyor