Dolar Borsa İstanbul'u yıkıyor

Borsa İstanbul dolardaki yükselişe paralel olarak sert düşüşünü sürdürüyor

Borsa İstanbul ikinci seansa yatay seyirle 80 bin 273 puandan başladı. Endeksteki sert düşüşe dolar kurundaki yükselişler neden oluyor. Analistler bu durumun sürmesi halinde endekste 79 bin puanların görülebileceğini belirtiyor.

İLK SEANS SERT DÜŞÜŞLE KAPANDI

Borsa İstanbul ilk seansta yüzde 2.2 oranında düşüşle 80 bin 259 puandan kapandı. Endeksteki düşüş dolardaki yükselişten kaynaklanıyor. Analistler ise Borsa İstanbul'da 72 bin puana kadar düşüşler görülebileceğini belirtiyorlar.

İLK SEANS SERT DÜŞÜŞLE AÇILDI

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne önceki kapanışa göre 1.097,54 puanlık düşüşle 80.969,69 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da pay piyasaları dünkü kapanışına göre ortalama yüzde 1,34 değer kaybetti. Açılışta, bankacılık endeksi yüzde 2,03, holding endeksi yüzde 1,23 düşüş kaydetti. En fazla kaybettiren sektör endeksi, Citigroup'un Akbank paylarını 7,45 liradan sattığını açıklaması ile güne yüzde 5 düşüşle 7,60 liradan başlayan Akbank pay piyasasının etkisiyle bankacılık sektörü oldu.

Küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle dolar/TL tarihi zirvesini genişletirken, BIST 100 endeksi ise sert düşüşünü devam ettiriyor. Dolar/TL bugün bankalararası piyasada güne tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,5729'dan başladıktan sonra şu dakikalarda 2,5773'e çıktı. 

Analistler, döviz kurlarındaki yükselişin BIST 100 endeksi üzerinde baskıya neden olduğunu, dolayısıyla küresel piyasalardaki dolar talebinin endeksin yönü üzerinde ana belirleyici olacağını ifade ederek, bugün açıklanacak Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası (ECB, BoE) kararlarının takip edileceğini kaydediyor.