Darbenin arkasındaki ülkeler rengini belli etti!

Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta başbakanın görevden alınması ve meclisin askıya alınmasıyla başlayan siyasal çalkantı dünya çapında yankı buldu. Darbenin arkasındaki ülkeler ise rengini belli etti.

ABD'den Türkiye'ye, Avrupa Birliği'nden Rusya'ya bütün dünyanın gözünü çevirdiği ülkede gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi, Reuters haber ajansı son 10 yılın en büyük krizinin yaşandığını bildiriyor. Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından Suudi Arabistan da rengini belli etti.

Kendi atadığı başbakan Hişam el Meşişi'yi görevden alan Cumhurbaşkanı Kays Said, kendisini destekleyen sendikacılar, işadamları ve hukukçuları akşam saatlerinde Kartaca Sarayı'nda ağırladı.

Meclisi bir ay devre dışı bırakmasını ve aldığı kararları savunan Said, "Bu durumun darbeyle alakası olduğunu iddia eden, hukuk derslerini gözden geçirsin. Biz darbeci değiliz ama Tunus devletini de kolay lokma yapmayacağız" deyip ekledi:

"Bazıları, bunu nasıl darbe olarak görüyor şaşırıyorum. Ben hukuk okudum ve okuttum ve darbenin ne olduğunu biliyorum. Darbe, meşruiyetin dışına çıkmaktır. Ben anayasayı uyguladım. Meclis Başkanına da telefon açtım ve 80. maddeye müracaat edeceğimi söyledim."

Milliyet'in haberine göre; 2019 yılında yolsuzlukla mücadele ve devleti yeniden yapılandırma vaadiyle bağımsız aday olarak katıldığı cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan hukuk profesörü Said'e en büyük tepki, iktidardaki Nahda Partisi'nden yükseldi.



Meclis Başkanı da olan Nahda lideri Raşit el Gannuşi, Pazar gecesi Kays Said'in yönetimi eline almasının ardından parlamento binasına girmek istedi ancak kapıları kontrol eden askerler tarafından engellendi.

MECLİS ÖNÜNDE ARBEDE

Sabah olduğunda ise Nahda Partisi taraftarları meclis önünde toplandı. Bazı protestocular kapıya tırmanarak askerlere 'Kapıları açın' diye bağırdı. Kays Said'in aldığı kararları destekleyenlerin aynı yere gelmesiyle meclis kapısı önünde arbede yaşandı.

SUUDİLER RENGİNİ BELLİ ETTİ

Darbenin arkasındaki ülke olarak gösterilen Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan yapılan sosyal medya paylaşımlarında ise Tunus'ta siyasetin devre dışı kalması göstere göstere kutlandı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı (SPA), iki ülkenin dışişleri bakanlarının telefon görüşmesi yaptığını, Riyad yönetiminin istikrarı sağlayacak önlemleri desteklediğini bildirdi. Haberde, Kraliyet ailesinin Tunus'un güvenliği ve istikrarı konusundaki hassasiyeti vurgulandı ve Kays Said'e destek verildi.

El Arabiya televizyonu, ordu ve polis birliklerinin sivil yönetimi askıya alan Kays Said kararlarını uyguladığını son dakika haberi olarak duyurdu. Suudi Arabistan medyası ayrıca Nahda Partisi'nin iktidardan düşmesini isteyen Tunusluların görüşlerine yer veriliyor. Cumhurbaşkanı Said'e destek verenlerden biri, "Tunus'u korumak için buradayız. Müslüman Kardeşler yönetiminde bütün trajedileri gördük" ifadesini kullandı.

AB 'den Tunus'ta meclis faaliyetlerinin yeniden başlatılması çağrısı

 

Tunus'ta askerler meclisi kapattı!