Çip krizi sona mı eriyor?

ABD yaptırımlarını yerli teknolojisini güçlendirmek için bir fırsat olarak kullanan Çin, dünyanın bir süredir karşı karşıya olduğu çip krizine çare olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’nin, çip yapım endüstrisini desteklemekten alıkoymak için Pekin’e yönelik koyduğu kısıtlamalar, Çin’de yerli teknolojiye yönelik desteği canlandırıyor. Bu durum Çin’in yarı iletken endüstrisinin güçlenmesini sağlıyor.

Bloomberg’den John Liu ve April Ma’nın haberine göre, ABD’nin Hollanda merkezli ASML Holding NV şirketini, dünya çiplerinin büyük bir bölümünü üretmek için gerekli olan teknolojiyi Çin’e satmasını yasaklamaya zorlamasının ardından Çin çip üreticisi şirketlerin hisselerinde büyük bir ralli yaşandı. Bu durum Çin çip üreticisi şirketler için beklenenden büyük kazançlar elde etmek anlamına geldiği gibi dünyanın karşı karşıya kaldığı çip krizinin de yavaş yavaş sona erdiğinin bir işareti olarak görülebilir. Yatırımcıların yerli ikameler aradığı bir dönemde yaşanan bu gelişme, ABD kısıtlamalarının yerli çip üreticilerinin satışlarını hızlandırdığını gösteriyor.

Yarı iletken endüstrisi yükselişte

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD kısıtlamaları Çin’in yerli teknolojiye yönelik girişimlerini bir süredir hızlandırmıştı. ABD tarafından uygulanması planlanan son kısıtlamaların ardından Çin merkezli yarı iletken (çip) sanayii üreticileri Piotech ınc. ve Kingsemi Co. hisselerinde yüzde 10 ve üzeri bir yükseliş yaşanırken Advanced Micro-Fabrication Equipment Inc., NAURA Technology Group Co., Bestechnic Shanghai Co. ve Verisilicon Microelectronics Shanghai Co. şirketleri de Çin piyasalarındaki teknoloji ağırlıklı endekslerin yükselişine öncülük etti.

550 milyar dolar

ABD’nin Huawei Technologies Co.'dan Hangzhou Hikvision Digital Technology Co.'ya kadar birçok Çin merkezli yerel üreticiye yönelik yaptırımlarının ardından, Çin çip endüstrisi önemli bir büyüme performansı gösteriyor. ABD ve Çin arasında yaşanan gerilimin bir sonucu olarak ABD tarafından Çin’e yönelik uygulanması planlanan kısıtlamaların, savunmadan yapay zekaya ve otonom araçlara kadar hemen her sektörde önemli bir rol oynayan 550 milyar dolarlık yarı iletken endüstrisini net şekilde dönüştürdüğünü gözler önüne seriyor.

ABD tarafından Çin’e yönelik uygulanması planlanan kısıtlamalar, savunmadan yapay zekaya ve otonom araçlara kadar hemen her sektörde önemli bir rol oynayan 550 milyar dolarlık yarı iletken endüstrisini dönüştürüyor.

Çin yarı iletken endüstrisinin ithal edilen makine ve çiplerin yerini alan yerli üreticilerden oluştuğunu söyleyen Hangzhou XiYan Asset Management Co. Fon Yöneticisi Shi Junbo, Çin’in bu endüstrideki teknolojik yeterliliği yeteri kadar gelişmiş olmasa da üreticilerin çip üretmek zorunda kalacağını belirtiyor. Junbo, ABD’nin uyguladığı kısıtlamalarla yerli çip üreticilerini daha büyük bir pazar payına sahip olmaya zorladığını sözlerine ekliyor.

Sektörün kalbi atmaya başladı

Sektör genelinde yaşanan kazanç Advanced Micro-Fabrication şirketinin ön kazançlarıyla da desteklendi. Firma yeni siparişlerin yüzde 62 oranında artarak 3,1 milyar yuana yükseldiğini duyurdu. Şirket, yılın ilk yarısında tekrarlanmayan kalemlerde yüzde 630 oranında bir artış öngörüyor.

Çin merkezli yatırım ve finansal hizmetler şirketi China International Capital Corporation (CICC) analistleri de kazançları bir kalp atışına benzeterek sektörde yaşanan canlanmaya işaret etti. Yılın ilk çeyreğinden itibaren sektörün marjlarda önemli bir iyileşme gösterdiğini belirten CICC Analisti Li Xuelai, şirketin bu noktadan itibaren net kar büyümesini yeni ürünlerle hızlandıracağını belirtti.

Tedarik zincirinde yaşanan sorunlar ve azalan tüketici elektroniği talebi nedeniyle dünya çip piyasasının bir süredir durgunlukla boğuştuğu biliniyor. Bu durgunluk başta otomotiv olmak üzere birçok sektörü olumsuz etkiliyor. Çin yerel çip üretiminde yaşanan bu canlanmanın birçok sektörde bir rahatlama yaratacağı ise kesin.

Çip krizinin otomotiv sektörüne yansımaları

 

Çipte süper güç rekabeti kızışıyor

 

Çin'de başlayan emlak çöküşü dünyaya yayılır mı?