Çin borsası geriledi

Kazanç endişelerinin, Fed'in politika açıklamalarını gölgelemesi üzerine Çin hisseleri düşüş kaydetti

Çin'de BYD Co.'dan China Shipping Container Lines Co.'ya kadar birçok şirketin düşük kazanç açıklamasının, Fed'in daha fazla teşvik sağlamaya hazır olmasına ilişkin iyimserliği gölgelemesi üzerine Çin Borsası 3 günden bu yana ilk kez düştü.
Çin'in en büyük ikinci deniz kargosu China Shipping Container, ilk çeyrekte zarar açıklamaasının ardından 3 haftanın en düşüğüne geriledi. Bir kısmı Warren Buffett'in Berkshire Hathaway Inc.'in kontrolünde olan otomobil parçaları üreticisi BYD, ilk çeyrekte karlarında düşüş tahmini yapması üzerine yüzde 3.6 değer kaybetti. Jiangxi copper Co. ve kömür üreticisi China Shenhua Energy Co., Fed Başkanı Ben Bernanke'nin gerekirse daha fazla teşvik vermeye hazır olduğunu söylemesinin sonrasında ham madde şirketler arasındaki kazançlara öncülük etti.
Bir sonraki döneme ait kazanç beklentilerinin de ilk çeyrektekiler gibi zayıf olacağını söyleyen Şanghay'aki Zheshang Securities Co.'nun stratejistlerinden Wang Weijun, 3. tur tahvil alımı gibi parasal teşviklerin ihtimal dahilinde olduğunu, Fed'in de bunun için uygun zamanı kolladığını söyledi.
Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 kayıplala 2,399.99 puana düştü ve endeksteki işlem hacmi 13.1 milyar ile bu yılın günlük ortalamasının yüzde 46 üzerinde gerçekleşti. CSI 300 Endeksi yüzde 0.1 düşüşle 2,624.14 puana geriledi. ABD'de en çok işlem gören Çinli şirketlerin göstergesi Bloomberg China-US 55 Endeksi dün yüzde 1.1 yukarıda kapandı.
Şanghay Endeksi bu yıl hükümetin ekonomiyi destekleyici hamlelerde bulunacağı spekülasyonuyla yüzde 8.9 yükseldi.