Çimentaş'ta örtülü mal aktarımına SPK el koydu

Çimbeton ve Çimentaş hakkındaki ''ana şirkete örtülü malvarlığı aktarımı'' iddiaları, SPK incelemesi ile doğrulandı

MURAT DEMİRBAĞ-BORSAGUNDEM.COM

Borsagundem.com’un yaklaşık 9 ay önce ( 16 Aralık 2013 tarihinde ) gündeme getirdiği ve ‘’Şok iddialara kaçamak cevap’’ başlığıyla duyurduğu Çimbeton ve Çimentaş şirketleri ile ilgili iddialar, SPK’nın en son yayınlanan bülteninde yer verilen incelemeyle cevabını buldu. SPK yatırımcının 102 milyonunu kendi şirketine aktaran Çimentaş’tan parayı yasal faiziyle beraber geri istedi. Yatırımcılara dava açma yolunu açtı.

Bir yatırımcının hakkını aramaya çalışmasıyla başlayan süreç Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği‘nin (SPYD) şirketlerin genel kurullarına katılarak tutanaklara muhalefet şerhi işletmesiyle sermaye piyasalarına bomba gibi düşmüştü. İsmail Çiftaslan isimli yatırımcı, Çimbeton’da 2010-2012 tarihleri arasındaki gelir tablolarında yüksek miktarda giderler tespit etmiş ve konuyla ilgili sorularını şirkete yönelterek cevap bulmaya çalışmıştı. Çimbeton ve Çimentaş şirketlerinden tatmin edici bir cevap alamayan yatırımcı soluğu SPYD’de almıştı. Yatırımcı ayrıca SPK’ya da başvurarak ‘’örtülü kazanç transferi incelemesi yapılması’’ talebinde bulunmuştu.

Konuyu inceleyip yatırımcı mağduriyetini gören SPYD de, her iki şirketin İzmir’de yapılan Genel Kurul toplantılarına katılarak Şirketlerin Yönetim Kurullarını ve finansal raporlarını ibra etmemiş, muhalefet şerhini toplantı tutanaklarına işletmişti.

Çimbeton ve Çimentaş hisselerindeki ilişkili taraf işlemlerini inceleyen SPK, Çimbeton'un yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunurken, Çimentaş'ın ''101.811.908 TL finansman giderinin, yasal faizi ile birlikte, en geç 3 ay içerisinde, Çimentaş’a iade edilmesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda Çimentaş’ın uyarılmasına'' karar verdi.

Yöneticiler hakkında suç duyurusu

SPK, Şirketin yöneticileri hakkında da örtülü malvarlığı aktarımı nedeniyle suç duyurusunda bulunma kararı verdi. Suç duyurusunda bulunan kişiler arasında şirketlerin Yön. Kur. Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Yön. Kur. üyesi de bulunuyor. O isimler şöyle sıralandı: Walter MONTEVECCHI, Francesco CALTAGIRONE, M. Nazmi AKDUMAN, Fabio GERA, Mario CILIBERTO, Riccardo NICCOLINI
 
Malvarlığı ana şirkete nasıl aktarıldı?

SPK’nın tespit ettiği malvarlığının örtülü olarak ana şirkete aktarılması işlemi şöyle gerçekleşti:

‘’Çimentaş’ın yönetim, denetim ve sermaye bakımından ilişkili olduğu ana ortak Cementir Holding S.p.A.’nın bir bağlı ortaklığından 2005 yılında 85.000.000 Euro bedelle satın alınan Alfacem S.r.L. unvanlı şirketin paylarının 20.03.2009 tarihli yönetim kurulu kararı ile aynı bedelle tekrar ana ortağa satılmasında, satış fiyatının bariz şekilde emsallerine göre düşük belirlenmesi suretiyle Çimentaş malvarlığının örtülü olarak ana ortak Cementir Holding S.p.A.’ya aktarılması.’’

Yatırımcı dava açabilecek

SPK aldığı bir kararla da, Çimentaş’ın incelemeye konu iştirak payı satışı nedeniyle (varsa) zarara uğrayan yatırımcıların, genel hukuk hükümleri çerçevesinde, yasal koşulların oluşması halinde, mevzuata aykırılık teşkil eden bahse konu işlemde sorumluluğu bulunan Çimentaş yöneticileri aleyhine dava açabilecekleri hususunu da kamuoyuna duyurdu.
 
SPYD’den teşekkür ve yatımcılara çağrı

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz SPYD Yön. Kur. Başkanı Arif Ünver, SPK’nın hızlı ve yerinde karar aldığını belirterek, SPK’ya yatırımcı haklarını korumada kararlı davranışından dolayı teşekkür ettiklerini belirtti. Dernek olarak tüm şirketlerin genel kurul toplantılarının takip edildiğini söyleyen Ünver, halka açık şirketlerle ilgili mağdur olan yatırımcıların bizzat derneğe gelerek başvurmaları halinde yatırımcılara her türlü desteğin verileceğini vurguladı. Ünver, yatırımcıların şikayetlerinin  twitter, facebook gibi sosyal medya araçları aracılığı ile değil, bizzat başvuru şeklinde yapılmasının önemli olduğunun altını çizdi.