Cari açık nasıl sorun olmaktan çıkar?

Çözüm önerisi Ekonomi Bakanı Zeybekci'den geldi: Dış ticareti milli paramızla yaparsak, cari açık problem olmaz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin yüzde 13'ünü milli para birimiyle yapar hale gelmesi halinde cari açığın problem olmaktan çıkacağını söyledi. Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte, 9. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) tarafından düzenlenen çalışma yemeğine katıldı.

Buradaki konuşmasında, dünyada haritalarının çizilmesinde silahların yerini ekonomi kalemlerinin aldığını belirten Zeybekci, büyük çoğunluğu Türkiye'nin çevresinde olmak üzere bunun sancılarının yaşanmaya başlandığına işaret etti. Ekonomi ağırlık merkezlerinin son 30 yılda değiştiğine dikkati çeken Zeybekci, "Türkiye bugün şunu söylüyor; 'Türkiye bugün yeni bir dünya kurulacaksa, kuran ülkelerden olur.' Başımıza gelen sancılar bundan kaynaklanıyor." dedi.

Ekonomide olumlu adımlar atılabilmesi noktasında büyükelçilerin çalışmalarının önemine işaret eden Zeybekci, şunları kaydetti:

"Büyükelçiler, bulunduğunuz konumlar bizim için son derece önemli. Türkiye'nin ekonomik anlamda en önemli problemlerinden biri cari açık. Eğer sizlerle çok iyi çalışırsak, iyi takip edersek, 'ne alakası var' diyebilirsiniz belki, ama cari açığı 1-2 yıl içinde Türkiye'nin gündeminden kaldırabiliriz. Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin yüzde 13'ünü eğer milli paramızla yapar hale getirirsek, şu anda yüzde 6-7'ler seviyesine geldi, cari açık Türkiye'nin gündeminde problem olmaktan çıkar. Bunu da çok kolay yapabiliyoruz. Etrafımızdaki, kültür coğrafyamızdaki ülkelerdeki büyükelçilerle beraber, sizlerle beraber yapacağız. O ülkeler hazır, biz hazırız. Merkez Bankamızın ve ilgili ülkelerin merkez bankaları ve bankacılık sistemiyle bunu yapacağız. Bizim için kazanç olacak. Ekonomi ve ticaretimizin önünde yeni kazanç bölgeleri oluşacak."