Brüt takas hakkında bilmeniz gerekenler

Marbaş Menkul Değerler brüt takas hakkında bilgilendirdi

BRÜT TAKAS
NEDİR?

Brüt takas uygulaması hisse senetlerinde sadece nakit işlemi ile işlem yapabileceğiniz bir uygulamadır. Brüt takasta elinizde hisse var ise veya hisseyi alacaksanız ertesi gün hisseyi satabilirsiniz. Brüt takas genel olarak SPK tarafından kısa zamanda yüksek volatilitenin yapıldığı hisselere getirilir.

NASIL İŞLEM YAPILIR?

Brüt takas uygulaması getirilen hisselerde internet üzerinden işlemler kapatılır. Yani hisseyi e-trader veya herhangi bir internet üzerinden emir gönderim uygulaması ile alıp-satamazsınız. Hissede işlem yapmak isteyen yatırımcılar ya aracı kurumlarla yüz yüze görüşmeli ya da aracı kurum ile telefonda görüşerek işlemlerini yaptırtabilir. Ayrıca brüt takas uygulaması getirilen hisselerde işlem yapmak isteyen yatırımcılar kredili işlemler yapamaz yani alış işlemi yapmak istedikleri tutar kadar parayı hesaplarında nakit halinde boşta bulundurmak zorundadırlar. Satış işlemi içinde yapmak istedikleri lot miktarı kadar menkul kıymeti hesabında bulundurması zorunludur.

NE KADAR SÜRER?

Brüt takasa alınan şirket hisselerinin el değiştirebilmesi için alım ve satım emirlerinin fiziki olarak da gerçekleştirilmesi gerekiyor. Kredili alım ve açığa satış da yapılamadığı için fiyat dalgalanmalarının önüne geçiliyor. Böylece hisselerde spekülatif hareketler önlenmiş oluyor. Hisselerin ne kadar süreyle brüt takasta kalacağına ise SPK karar veriyor ve başlangıç tarihiyle bitiş tarihine kadar hisselerde brüt takas uygulaması uygulanıyor. Bu tarihler bazen belirli bir süre aralığı olurken bazen ise süresiz olabiliyor.

Tüm Analizler ve Sektör Raporları için: http://www.marbas.com.tr/sektorraporlari 

UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ie risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bu rapor sadece bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. MARBAŞ Menkul Değerler A.Ş. ve personeli bu rapordaki bilgilerin eksikliğinden veya yanlışlığından dolayı hiçbir şart altında sorumlu tutulamaz