Borsaya yeni girenler için 5 temel tavsiye

Bu beş tavsiyeyle kazananları bulacak, duygularınızı kontrol altına alacak ve karmaşık zamanlarda perspektifinizi koruyacaksınız.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi almak zor bir şey değil. Asıl zorlu olan, sürekli piyasaların zirvesinde olan şirketleri seçmek.

Bu birçok insanın yapamadığı bir şey ve siz de bu yüzden hisse senedi tavsiyelerini araştırıyorsunuz. Nerd Wallet’ın derlediği aşağıdaki tavsiyeler, denemiş ve onaylanmış stratejilerden oluşuyor.

Başlamadan önce bir bonus tavsiye: hiçbir zaman portföyünüzün %10’undan fazlasını tek bir hisseye yatırmanızı önermiyoruz. Geri kalanı endeksteki düşük bütçeli yatırım fonlarının bir karması olabilir, ancak çeşitliliği korumak kaydıyla. Önümüzdeki beş yılda ihtiyacınız olan paraysa, herhangi bir hisseye yatırılmamalı.

5 hisse senedi piyasası yatırım tüyosu:

  1. - Duygularınızı kenara bırakın
  2. - Kağıt değil, şirket seçin
  3. - Paniğe kapılacağınız zamanlar için hazırlıklı olun
  4. - Hisse pozisyonlarınızı minimum riskle oluşturun
  5. - Hızlı alım-satımdan kaçının


1. Duygularınızı kenara bırakın

“Yatırım yaparken başarı, zekayla doğru orantılı değildir. İhtiyacınız olan şey, diğer insanlarının başını yatırım yaparken derde sokacak olan telaşlılıktan kurtulmak.” Bu cümle Warren Buffet’ın dehasının bir ürünü. Berkshire Hathaway başkanı ve yatırım gurusu Buffet, yatırımcılara duygularını değil akıllarını dinlemeleri gerektiğini söylüyor. Aslında duyguların yönlendirdiği hızlı ve ani alım-satımlar, yatırımcıların portföylerine zarar vermelerinin en temel sebeplerinden.

Yazının devamında gelecek diğer tüm hisse senedi tavsiyeleri, yatırımcıların uzun süreli başarı yakalamak için geliştirmesi gereken mizacı oluşturmalarına yardımcı olacak.

2. Kağıt değil, şirket seçin

Ekonomi ve haber kanallarına her baktığınızda aşağıda, harflerden oluşan bir çorbayı görmemek mümkün değil. Ancak hisse senedi seçmek sizin için soyut bir kavram olmaktan çıkmalı. Unutmayın ki, bir şirketin hissesini almak, sizi o şirketin ortağı yapar.

Kendinize potansiyel iş ortakları ararken kafa karıştırıcı miktarda fazla bilgiyle karşı karşıya geleceksiniz. Ama “satın alım” şapkanızı takarsanız, doğru hisseleri bulmanız kolaylaşacak. Hissesini satın alacağınız şirketin nasıl çalıştığını, piyasadaki ve sektördeki yerini, rakiplerini, uzun vadeli hedeflerini ve fırsatlarını ve sizin portföyünüze ne katabileceğini bilmek isteyeceksiniz.

3. Paniğe kapılacağınız zamanlar için hazırlıklı olun

Tüm yatırımcılar zaman zaman hisselerle ilgili görüşlerini değiştirme eğiliminde olurlar. Ancak anlık kararlar almak klasik yatırım gafı yapmaya neden olur: yüksekten alıp, düşünce satarsınız.

İşte tam da bu noktada günlük tutmak işte yarayabilir. Portföyünüzdeki herbir hissenin neden elde tutmaya değer olduğunu yazın ve zihniniz berraklaştığındaysa, satmanızı haklı çıkaracak sebepleri sıralayın.

Örneğin: Şirketin önemli müşterilerinden birini kaybetmesi, yeni gelen CEO’nun şirketin yönünü değiştirmesi, önemli bir rakibin ortaya çıkması gibi.

4. Hisse pozisyonlarınızı minimum riskle oluşturun

Bir yatırımcının süper gücü zamanlama değil, zamandır. En başarılı yatırımcılar hisse senetlerini yıllar, hatta on yıllar sonra kazanç elde etme amacıyla alırlar. Bu sizin de satın alımlarınızı zamana yayabileceğinizi gösteriyor. İşte fiyat oynaklığına karşı risklerinizi azaltabilecek üç satın alma stratejisi:

Fiyat ortalaması: Bu biraz karmaşık gelebilir, ama değil. Fiyat ortalaması almak, belirli bir miktar parayı düzenli aralıklarla yatırımda kullanmak anlamına geliyor. Örneğin, bir hafta ya da bir ay arayla.

Önceden belirlenmiş olan bu miktarla, hisse fiyatları düştüğünde daha fazla hisse alabilir, yükseldiğindeyse daha az alabilirsiniz ancak genel bir bakışla, bir hisse için ödediğiniz miktarı eşitler. Bazı online yatırım siteleri, yatırımcıların otomatik bir yatırım takvimi kurmalarına yardımcı oluyor.

Üçte bir payla alın: Tıpkı fiyat ortalamasıyla alım gibi, üçte birle almak da, tek seferlik alımda oluşabilecek moral bozukluğuyla savaşmanıza yardımcı olur. Yatırım yapacağınız para miktarını üçe bölün ve her bir bölümüyle hisse alın. Bunu düzenli aralıklarla (haftalık, aylık vs.) ya da şirket performansına ya da şirket haberlerine bakarak yapabilirsiniz.

‘Sepet’ yapın: Hangi şirketlerin uzun vadede kazandıracağını kestiremediğinizde, hepsini alın. Hisse senetlerinden bir sepet yapmak, “onu” seçme stresinden sizi kurtarır. Birçok hisseniz olduğunda, birinden biri yükseldiğinde ya da düştüğünde büyük kayıplarınız olmayacak. Bu stratejiyle aynı zamanda size en çok kazandıran hisseyi de keşfedip, ileride buna göre pozisyon alabilirsiniz.

5. Hızlı ve ani alım-satımdan kaçının

Hisse senetlerinizi yılın her çeyreğinde kontrol etmeniz yeterli olacaktır. Ancak gözünüzün sürekli borsada olması zor. Bu durum kısa vadeli durumlarda, şirket değerine odaklanmaktansa, ani gelişmelerle hareket etmenize neden olur.

Hisselerinizden biri sert bir fiyat hareketi sergilediğinde, bu duruma neyin sebep olduğunu araştırın. Hisseniz piyasanın ilgisiz bir olaya verdiği tepkiden mi etkileniyor? Şirkette bir şeyler mi değişti? Uzun vadeli öngörünüzü etkileyen bir değişim mi?

Kısa vadeli olaylar çok nadiren uzun vadede etkili olurlar. Ancak bu, elbette hisse senedi satın alırken seçtiğiniz şirketin uzun vadede nasıl performans gösterdiğine bağlıdır. Önemli olan yatırımcıların bu kısa vadeli ve anlık değişimlere nasıl tepki verdiği.

Sonbaharda portföyünüzü canlandıracak 4 alım

 

ABD borsalarında yön yukarı

 

Fiyatı 10 TL’nin altında olup getiri potansiyeli taşıyan 14 hisse