Borsada yön yukarı, faizlere dikkat!

Borsa İstanbul yabancı satışlarına rağmen güçlü seyrini koruyor. Kurlardaki yükseliş Merkez Bankası’nın zorlayacak gibi görünüyor. Fed ve TCMB’nin faiz kararı yakından takip ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM

2021 yılında yaşanan onca olumsuz gelişmeye rağmen aralıksız yükselen borsalar 2022 yılında aynı performansı gösteremiyor. Sert düşüşler de yaşanmıyor. Şubat ayı boyunca bilançoların desteğiyle tutunan borsa İstanbul 100 Endeksi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle sarsıldı. Ancak kısa sürede toparlanan endeks küresel borsalardan pozitif ayrışarak yeniden 2000 puanın üzerine çıktı. Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) Bankaların borçları karşılığında mecburen almak zorunda kaldıkları Türk Telekom hisselerini alacağını açıklaması piyasalara pozitif yansıdı. Çünkü borsada işlem gren bankaların kasasına 24 milyara yakın bir yeni kaynak girişi olacak. Yabancı çıkışı devam etmesine rağmen Borsa İstanbul yerli alımlarıyla gücünü koruyor. Zeynel Balcı Hürriyet’teki yazısında dalgalı seyirle birlikte tepki çıkış devam ettiğini belirterek endeksle ilgili şu tahminlerde bulunuyor: “İlk destekler 2.040-2.020 seviyelerinde bulunurken sonraki destekler 1.960 ve 1.880 olarak görülüyor. İlk dirençler ise 2.065-2.100 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı ve güç kazanması için bu noktaların geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 2.150-2.200 seviyelerinde bulunuyor. Satış denemelerine rağmen tepki çıkışı korunuyor.”

BORSADA YÖN YUKARI

Ufuk Korcan’ın dünyadaki analizi ise şöyle: “BİST 100 Endeksi yükseliş trendinde. Ancak asıl yükseliş trend çizgisi 6 Ekim 2021 tarihinde 1.371 puandan başladı. Endeks 24 Şubat 2022 tarihinde 1.826 puanı görerek bu trendin destek noktasını test etti. Bu, trendin destek noktasının çalıştığını gösteriyor. Şu an için yükseliş trendinin destek noktası 1.875 puan seviyesine denk geliyor. Yükseliş trendinin destek noktası her gün değişmekle birlikte trendin üzerinde kalınması endekste ana önün yukarı olduğunu gösteriyor. Olası yukarı hareketin devamı halinde ise 2.109 puan kuvvetli direnç noktası. Geçilmesi yüzde 10-20 arasında bir prim potansiyelin oluşturabilir. Geri çekilmelerde ise 2.041 kısa vadelin destek noktası olmak üzere 1.965, 1.906 ve 1.875 puan seviyeleri destek noktaları konumunda.”

HAFTANIN GÜNDEMİ FAİZ OLACAK

Önümüzdeki hafta ise gündem faizler ve döviz kurları olacak. Geçen hafta dolarda yaşanan hareketin devam etmesi dengeleri altı üst edecek bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Yükseliş devam ederse TCMB’nin düşük faiz politikasını sürdürmesinin zorlaşacağı belirtiliyor. Hele de ‘kur garantili mevduat’ uygulaması varken… Bu açıdan 17 Mart Perşembe günü saat 14.00’ü beklemekte yarar var. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun kararı oldukça önem kazandı.

16 Mart’ta da ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz toplantısı var. Çift haneli enflasyon tahmini yapılan ABD’de enflasyon yüzde 7.9’a çıkarak son 40 yılın rekorunu kırdı. Bu yüzden Fed’in faiz artırımlarına bir an evvel başlaması bekleniyor. Ancak Ukrayna’nın işgali sonrası artan enerji ve emtia fiyatları sonrası üretimin yavaşlaması da faiz artırımını öteleyecek bir ayrıntı olarak gösteriliyor.

Bu dönemde öne çıkacak hisseler

 

BIST 30 Endeksi'ndeki hisselerin yarısı ortalamaların üzerinde

 

Yabancıların favori hisse senetleri

 

Açığa satış en fazla hacim olan üç hissede