Borsada değişmeyen kural: Herkes satarken siz alın

Zamanlar ve koşullar değişse de piyasaların temel kuralı değişmiyor. Kalabalıktan farklı hareket ederek herkes satarken almak

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya Sağlık Örgütü'nün korona virüsü pandemi olarak tanımlaması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa’ya seyahatleri kısıtlaması piyasaları vurdu. Dow Jones endeksinin 11 yıllık boğa koşusu biterken S&P 500 endeksi %5’lik düşüşle ayı piyasasına oldukça yaklaştı.

Böyle zamanlarda efsanevi yatırımcı John Templeton’un yatırım tavsiyelerini dinlemek zor olabilir.

Kötümserliğin zirve yaptığı yer almak için, iyimserliğin zirve yaptığı yer ise satmak için en iyi zamandır. Kalabalıklardan daha iyi performans elde etmek istiyorsan, kalabalıklardan farklı hareket et

 Bir diğer efsane Warren Buffett da konuyla alakalı şunları söyledi;

Başkaları aç gözlü olduğunda korkun ve geride durun, başkaları korktuğunda ise aç gözlü olun.”

İnsanlar aç gözlü davrandıklarında hisse senedi fiyatları yükselir. Korktuklarında ise senet fiyatları düşer. Sürüyü takip edip açgözlülük yaparsanız, bir hisse senedi için şişirilmiş, fahiş rakamlar ödemeniz muhtemeldir. Bu nedenle sürüye karşı gelirseniz, çok şey kazanabilirsiniz.

Templeton gibi Invesco'nun küresel pazar stratejisti Kristina Hooper'da uzun vadeli yatırımcılara tavsiyelerde bulundu. Dow Jones 1200 puandan fazla düşerken, küresel piyasalar piyasalar çakılırken yatırımcıların derin bir nefes alıp sakin olmasının zor olduğunu söyledi.

Hooper piyasalara geri dönmek için “net bir sinyal” olmadığının ve bazı yatırımcıların beklememesi gerektiğini söyledi. Borsaların ne kadar daha düşücegini bilmediğini ve hisselerdeki oynaklığın uzun vadeli ufuklara sahip olan yatırımcılar için alım fırsatı olduğunu söyledi.

Hooper ayrıca Çin’in hem medikal hem de ekonomik olarak toparlanmaya girdiğini ve Çin hisselerinin cazip olduğunu söyledi. Ayrıca teknoloji hisseleri, uzun vadede büyüme potansiyeli nedeniyle tercih edilebilir.

Virüsün ortaya çıkmasından itibaren Apple (AAPL) hisseleri %6 düşerken Facebook (FB) %17 ve Netflix (NFLX) % 8 düşmesi yatırımcılar için fırsat olabilir.