Borsa manipülasyonunda korkutan artış

İngiliz borsasında manipülasyonlar artarken uzmanlar pandemi krizi sırasında durumun daha da kötüleşmesinden korkuyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de borsa manipülasyonu, döviz kurları ve diğer temel ölçütleri düzenlemek için yapılan ciddi regülasyonlardan sonra bile artmaya devam ediyor. Pandemi krizi sırasında ise durum daha da kötüleşmiş olabilir.

Londra merkezli hukuk firması olan RPC’nin yaptığı bir araştırmaya göre borsa manipülasyonları 2017’den itibaren %23 artarken geçtiğimiz sene bilinen 822 vaka görüldü.

Şirketin avukatı Simon Hart, elimizdeki verilere dayanarak küresel çapta kesilen milyarlarca dolarlık cezaya rağmen problemlerin kısa vadede biteceğini düşünmediğini söyledi.

Korona virüs kriziyle daha da hassas bir durum içine giren borsalar ise manipülasyonların hedefi haline gelmiş olabilir. Geçtiğimiz ay finans şirketi Dechert LLP, borsalardaki kaos ortamı “insider trading” (içeriden öğrenenlerin ticareti) gibi borsaların kötüye kullanımının artabileceği uyarısını yaptı.

Hukuk firması RPC, İngiltere’nin SPK’sı olan Mali Tutum Otoritesi (FCA) raporlarının %60’ının borsa manipülasyonu ile alakalı olduğunu belirtti. Firmaya göre manipülasyonların büyük çoğunluğu piyasa tacirleri ve fon yöneticileri tarafından gerçekleştiriliyor.

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

Borsada manipülasyona 3 yıl hapis cezası bugünden itibaren başladı

Avrupa’nın bir numaralı borsası kayıplarını sıfırladı