Borsa İstanbul yükselişle kapandı

BİST-100 günü yüzde 0.66 oranında yükselişle 90.653 puan seviyesinden kapattı

Hafta sonu yapılan referandumda kesin olmayan sonuçlara göre %51,4 evet kararı çıkmasının ardından güne pozitif başlangıç yapan BIST-100 yüzde 0.66 oranında yükselişle 90.653 puan seviyesinden kapandı.Borsa İstanbul'da Avrupa  borsalarının kapalı olduğu günde sınırlı pozitif alımlar gözlendi ve gözler yurt içi ve yurtdışından gelecek verilere çevrildi.Gün boyu  Kısa vadeli dalgalanmalar oldu.Bankacılık endeksi yüzde 0.30 oranında artış, sanayi endeksi yüzde 1.13 oranında artış gösterdi.Tüm gün için işlem hacmi 3.480 milyar TL oldu.En çok hacim yaratan hisseler Garanti Bankası,Türk Havayolları ve Halkbank oldu.

DOLAR/TL 3.66 SEVİYESİNDE

Türk lirası dolar karşısında,Türk halkının referandumda  anayasa değişikliğini kabul etmesi ile birlikte ilk işlemlerde hızla değer kazandı.Geçen haftayı 3.7092 seviyesinden kapatan Türk Lirası, dolar karşısında yüzde 2.5 sıçrayarak 3.6188 seviyesine kadar değer kazandı.Gün içinde kazançlarını koruma çabaları görüldü.Uzamanlar referandum belirsizliği ortadan kalksada TL üzerinde özellikle parasal ve mali politikalardaki gelişmeler fiyatlanmanın yönünü belirlemede etkili olacağı görüşündeler.Saat 18:05 itibariyle dolar/TL 3.6640 seviyesinden işlem görmekte.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ
Çin'de GSYH 2017 ilk çeyrekte bir önceki döneme göre %1,5 olan tahminlerin hafif altında %1,3 büyüse de yıllık büyüme hızı %6,3'ten %6,9'a yükseldi. Bununla birlikte, ülkede Mart'ta sanayi üretimi yıllık artış hızı %6,3 olan beklentileri aşarak Şubat'taki %6,0'dan %7,6'ya yükselirken, perakende satışlardaki yıllık artış hızı %9,7'ye düşeceği beklentilerine karşın %10,9'da sabit kaldı. Bugün açıklanan veriler iç talep kaynaklı toparlanmayı teyit ediyor.

TÜİK işsizlik datalarnı açıkladı, İşsizlik oranı %13 seviyesinde gerçekleşti.Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2017 yılı Ocak döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 695 bin kişi artarak 3 milyon 985 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1,9 puanlık artış ile  %13 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde  tarım dışı işsizlik oranı 2,2 puanlık artış ile %15,2 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 5,3 puanlık artış ile %24,5 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 2 puanlık artış ile %13,3 olarak gerçekleşti. 
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek referandum sonuçlarını değerlendirdi. Şimşek "Doğu ve Güneydoğu'da sonuçlar oldukça iyi. Bunda iki etken var  kamu düzeninin sağlanması bölgeyi ciddi şekilde rahatlattı. Bu cazibe merkezleri programı da henüz devreye girmese de ciddi bir umut kaynağı" dedi.2016 yılı Ocak-Mart döneminde 46 milyon TL fazla veren bütçe, 2017 yılı Ocak-Mart döneminde 14,9 milyar TL açık verdi.    Yapılan açıklamaya göre, 2016 yılı Ocak-Mart döneminde 16,5 milyar TL faiz dışı fazla verilmiş iken 2017 yılı Ocak-Mart döneminde 3,9 milyar TL faiz dışı fazla verildi.
BOJ Başkan Yardımcısı Hiroshi Nakaso, Jiji haber ajansına yaptığı açıklamada BOJ'un geleneksel olmayan parasal teşvik programını sona erdirmek için hangi araçların kullanılabileceğini içinde tartışmakta olduğunu söyledi.
Milli Güvenlik Kurulu(MGK) bugün saat 19:30'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanacak.MGK toplantısının ardından 20:30'da Bakanlar Kurulu toplanacak.MGK'da OHAL'in uzatılmasının görüşüleceği belirtiliyor.
Atlanta Fed, ABD ekonomisi için 1. çeyrek büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti.     İlk çeyrek için büyüme tahmini 7 Nisan'da gün yüzde 1,1'den yüzde 0,6'ya indiren Atlanta Fed bugün tahminini yüzde 0,5'e düşürdü. ABD'de New York Empire State endeksi Nisan ayında tahminlerin altına geriledi.    New York Fed'den yapılan açıklamaya göre, endeks 16,4 puandan 5,2 puana indi. Piyasalarda beklenti Endeksin 15,3 puana ineceği yönündeydi.

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Trump, Twitter hesabından Kuzey Kore’nin belasını aradığını ve Çin’in bu konuda kendilerine yardım etmelerinden büyük mutluluk duyacaklarını fakat Çin’den herhangi bir adım gelmemesi durumunda ise ABD’nin tek başına Kuzey Kore’ye askeri müdahalede bulacağını bahsetmesi piyasalarda gerginliğe neden oldu. Ardından ABD savaş gemilerinin Kuzey Kore’ye doğru hareket ettiğinin haberinin gelmesi ve Kuzey Kore’nin ise ABD’nin istediği her türden savaşa cevap vereceklerini açıklaması gerilimin bir hayli tırmanmasına neden oldu. Haftasonu Kuzey Kore’nin başarısız da olsa füze denemesi yaptığı ve ABD Savunma Bakanlığı’nın bu denemeyi takip ettiklerini belirttiğini görüldü.Piyasalar Çin – Japonya ve Güney Kore eksenli gelişmeleri de izlemeye devam edecektir.

Çin ekonomisi 2017 yılının ilk çeyreğinde, uygulanan teşvik politikalarının etkisiyle, beklentilerden daha hızlı bir büyüme gösterdi. İlk çeyrekte GSYH geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 artış gösterdi. Bu, 2015 3. çeyrekten bu yana görülen en hızlı büyüme olarak kayıtlara geçti.Ekonomistler ise ilk çeyrekte GSYH'nın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 büyümesin bekliyorlardı.

Avrupa Birliği (AB), Anayasa değişikliğinin referandumun resmi olmayan sonuçlarına göre kabul edilmesi sonrası, 'Evet' ve 'Hayır'oylarının birbirine yakınlığına dikkat çekerek Türkiye'ye, anayasa değişikliğinin uygulanmasında "ulusal mutabakatı gözetmeleri" çağrısı yaptı.

TÜSİAD, "Türkiye için birlik ve reform zamanı" açıklaması yaptı.TÜSİAD'dan yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:"Ülkemiz, Anayasada değişiklikler içeren kanun teklifinin halkoylamasını geride bıraktı. Tarihsel önemde küresel değişimlerin yaşandığı bir dönemdeyiz. Referandum sonucu hangi yönde olursa olsun,şimdi daha güçlü Türkiye için toplumsal dayanışma içerisinde olmanınve vakit kaybetmeden geleceğe bakmanın zamanıdır.

Altın Kuzey Kore gerginliğiyle 5 ayın zirvesinde

 

Petrol ABD sondaj kuyusu sayısının artması ile geriledi

 GÜNÜN ÖNEMLİ VERİLERİ

Yurt içinde bugün veri tarafında işsizlik rakamları, bütçe dengesi ve TCMB beklenti anketi açıklanacak.

Japonya Merkez Bankası Kuroda’nın konuşması olacak.

ABD’de New York Empire State imalat endeksi verisini izlenecek.Beklenti datanın 15.00 endeks değerinde açıklanacağı yönünde.