Borsa İstanbul düşüşle kapattı

BİST-100 pozitif başladığı günü yüzde 0.10 oranında düşerek 93.832 puan seviyesinden tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Pozitif açılış yapan Borsa İstanbul günü yüzde 0.10 oranında değer kaybederk 93.382 puan seviyesinden kapattı.Petrol başta olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüş gelişmekte olan borsalarda risk iştahını azaltıyor.Yurtiçinde açıklanan Mart ayı sanayi üretiminin iyi gelmesi piyasada yeteri kadar anlam bulmadı.Bist-100 gün boyu en düşük 93.717 puanı ,en yüksek 94.530 puanı gördü.Bankacılık endeksi yüzde 0.64 oranında düştü ,sanayi endeksi yüzde 0.22 oranında değer kazandı ,piyasa işlem hacmi 4.954 milyar TL 'ye ulaştı.En çok hacim yaratan hisseler Türk Hvayolları,Petkim ve Garanti oldu.

Dolar/TL 3.53 seviyesinde 

Fransa seçimlerinin desteğiyle güne düşüşle başlayan Dolar/TL ,sabah en düşük 3.5285 seviyesini gördü.Günün ilk yarısından sonra doların küresel piyasalarda kuvvetlenmesiyle kurda hareketlendi.3.57'in üzerini gören  kur saat 18:05 itibariyle 3.5693 seviyesinde bulunuyor.

GÜNÜN ÖNEMLİ GELİŞMELERİ

Türkiye'de sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1,3 arttı. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 arttı Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2017 yılı Mart ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,1 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,6 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,1 azaldı.
İngiltere'de konut fiyatlarında yıllık bazda artış hızında değişiklik olmadı.Mortgage Bankası Halifax tarafından yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, Nisan ayında fiyatlar yıllık yüzde 3,8 arttı. Beklenti fiyatların yüzde 3,6 artacağı yönündeydi.
JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen Türkiye Ekonomik görünümünü yorumladı Kısa ve orta vadede TL’nin güçleneceğini, mali dengelerin güçlü kalmaya devam edeceğini beklemekteyiz Parasal sıkılaştırmanın şekli kur kaynaklı fiyat artışlarının hızını kesmiş olmakla beraber, enflasyonda kalıcı bir kontrol mekanizması yaratıldığına şu ana kadar ikna olamadık: Mevduat çarpanından yoksun olarak devam eden kredi artışları, para politikasında gerekenden ve beklenenden daha az sıkılaştırma hali yaratmaktadır
Çin'in bu yıl Nisan ayında işlenmemiş alüminyum ve alüminyum ürünleri ihracatı bir önceki aya göre yüzde 5 arttı. Çin gümrük verilerine göre geçen ay ülkede 430.000 işlenmemiş alüminyum ve alüminyum ürünü ihraç edildi.Bu rakam Mart ayında gerçekleşen 410.000 tonluk ihracattan yüzde 5 daha yüksek.   AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Fransa'nın yüksek kamu harcaması problemi olduğunu söyledi.Juncker yaptığı açıklamada, "Fransa ile problemimiz var. Fransa çok fazla para harcadı ve bu çok fazla parayı yanlış yere harcadı" diye konuştu.
St. Louis Fed Başkanı James Bullard, güvenli varlıklara güçlü talep talep ile ABD işgücünde cansız büyüme devam ettiği sürece ABD'de faiz oranlarının öngörülebilir gelecekte düşük kalabileceğini, Fed'in planladığı faiz artırımı serisine devam etmesinin gerekmediğini söyledi. Fed'in istihdam hedefini yakaladığını ve enflasyon hedefine yaklaştığını belirten Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, son ekonromik verilerdeki bazı zayıflıklara rağmen Fed'in faiz artırımlarına devam etmesi gerektiğini savundu.
 

KÜRESEL PİYASALARDA DÜN NELER OLDU

S&P Cuma günü piyasa kapanışı sonrası yaptığı açıklama ile Türkiye'nin yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu "BB", yerel para cinsinden uzun vadeli notunu "BB+" olarak teyit etti. S&P açıklamasında "Türkiye'de tüketici harcamalarını artıracak geçici vergi indirimlerin de arasında yer aldığı mali adımlarla desteklenen kişi başına reel milli gelirde artışın 2020 yılı sonuna kadar zayıf kalmasını bekliyoruz.... Bu nedenle 'BB/B' olan yabancı para cinsi ve 'BB+/B' olan yerel para birimi cinsi ülke notunu sabit tutuyoruz" denildi ve not şöyle devam etti: "Kredi notunun negatif olan görünümü ise düşük ekonomik büyüme ve para biriminde volatilitenin öngörebildiğimizden daha fazla mali bozulmaya ya da enflasyonist baskılara yol açabilme riskini yansıtmaktadır." Kuruluş ilgili risklerin önümüzdeki 12 ay içerisinde değerlendirilebileceğini belitti.
Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı seçildiği kesinleşen Emmanuel Macron, oyların yüzde 64,16 çıkardı. Rakibi Marine Le Pen ise yüzde 35,84 kaldı.Görevde olan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, önceden kabinesinde görev alan eski Ekonomi Bakanı olan Emmanuel Macron’u tebrik etti.Fransa ilk defa 39 yaşındaki Macron, Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı olacak. Ayrıca Fransa'da ilk defa, herhangi bir siyasi partisi olmayan bir cumhurbaşkani seçilmiş oldu.Katılımın düşük olduğu seçimde, Fransız seçmenin yüxde 25,5 sandık başına gitmedi.
San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in 4,5 trilyon dolara ulaşan bilançosunu er ya da geç küçültmeye başlayacağını ve bu durumun Fannie Mae ile Freddie Mac'in istikrarlarını ve .57borçlanmalarını tehlikeye sokmayacağını savundu. Williams, "Kamu destekli iki mortgage kuruluşunun tehlikeye girecekleri yönünde endişem yok" diye konuşurken, tahvil alımının er ya da geç bugün olduğundan ciddi şekilde daha düşük seviyeye ineceğini de belirtti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P),İtalya'nın kredi notunu teyit etti. S&P'den yapılan açıklamaya göre, Ülkenin yabancı para cinsinden uzun dönem notu 'BBB-', kısa dönem notu 'A-3' olarak teyit edildi.Kredi notunun görünümü 'Durağan' olarak belirlendi.    Açıklamada, İtalya ekonomisinin iyileşme süreci devam edecek.S&P, ülke ekonomosinin bu yıl yüzde 0,9, 2018-20 yılları arasında yüzde 1,0-1,2 aralığında büyümesini bekliyor.Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İngiltere'nin kredi notunu teyit etti.Fitch'ten yapılan açıklamaya göre, Ülkenin uzun dönem yabancı ve yerel para cinsinden kredi notu 'AA' olarak teyit edildi.Kredi notunun görünümü 'Negatif' olarak belirlendi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P),Gürcistan'ın kredi notunu teyit etti.S&P'den yapılan açıklamaya göre, Ülkenin yabancı para cinsinden uzun dönem notu 'BB-', kısa dönem notu 'B' olarak teyit edildi.Kredi notunun görünümü 'Durağan' olarak belirlendi.Açıklamada, İtalya ekonomisinin iyileşme süreci devam edecek.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poors(S&P),İtalya'nın kredi notunu teyit etti. S&P'den yapılan açıklamaya göre, Ülkenin yabancı para cinsinden uzun dönem notu 'BBB-', kısa dönem notu 'A-3' olarak teyit edildi.Kredi notunun görünümü 'Durağan' olarak belirlendi.Açıklamada, İtalya ekonomisinin iyileşme süreci devam edecek.S&P, ülke ekonomosinin bu yıl yüzde 0,9, 2018-20 yılları arasında yüzde 1,0-1,2 aralığında büyümesini bekliyor.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Türkiye'de gıda enflasyonun düşürülmesi için Gıda Komitesi'nin yaptığı çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını, gıdada temel müdahale alanlarının belirlendiğini, yakın zamanda radikal adımların hayata geçirileceğini söyledi. 
Çin'de ihracat Nisan ayında, küresel talepteki toparlanmanın etkisiyle, Mart ayında gördüğü iki yılın en yüksek seviyesine göre biraz azalmasına karşın, güçlü konumunu korudu.Yuan bazında ihracatNisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.3 yükseldi. İthalat ise yüzde 18.6'lık birçıkış gerçekleştirdi. Bunun sonucu dış ticaret fazlası 262.3 yuan (38 milyar dolar) seviyesinde gerçekleştirdi.
Japonya'da tüketicilerin ekonomiye bakışı beklentilerin üzerinde düşüş gösterdi.Japonya Kabinesi tarafından her ay düzenlenen anket sonuçlarına göre, bir önceki ay 43,9 olan tüketici güven endeksi 0,7 puan düşüşle Nisan ayında 43,2 seviyesine indi. Piyasalarda beklenti endeksin 43,5 puan seviyesine ineceği yönündeydi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Yves Mersch, Banka'nın büyümeye yönelik risklerin dengeli olduğunu ilan etmeye yakın olduğunu söyledi.Genel olarak daha kötümser bir duruş sergileyen ECB'nin bu duruşunu terk edeceğini belirten Mersch, ancak hali hazırda açıklanmış tedbirlerin kararlaştırıldığı gibi uygulanmaları gerektiğini vurguladı.

Günün önemli şirket haberleri 08/05/2017

 

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 08/05/2017

 

Altın, Macron'un zaferi sonrası yükselişte

 

Petrol 'arzda azalma' beklentisiyle yükseldi