Borsa İstanbul sert düştü

Güne hafif primli başlayan Borsa İstanbul, Fırat'ın doğusuna operasyon yapılacağı beklentisiyle düştü. BİST günü yüzde 1.91 oranında kayıpla 90 bin 51 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul bir süredir negatif seyirden çıkamıyor. Küresel piyasalardaki endişelerle birlikte Fırat'ın doğusuna yapılacak operasyonun etkileriyle birlikte BİST 90 bin puanın altına geriledi.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.37 oranında yükselişle 92 bin 136 puandan başladı. Dar banda sıkışan ve kararsız seyreden Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.33 oranında primle 92 bin 105 puandan girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fırat'ın doğusuna harekatın birkaç gün içinde başlayacağını söyledi. Bu gelişmeyi olumsuz algılayan yatırımcılar satışa geçti. Banka ve sanayi hisselerine gelen satışların etkisiyle de BİST günü yüzde 1.91 oranında düşüşle 90 bin 51 puandan tamamladı.

Gün içinde en düşük 89 bin 956 puan, en yüksek 92 bin 326 puan seviyesi görüldü.

İç piyasa uluslararası piyasalardaki gelişmelerle yön buluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ekonomide sıkı para politikasının devam edeceğini söyledi. Enflasyon düşüşe geçerken cari fazla ise Ekim’de 2.77 milyar dolar olarak gerçekleşti.

ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları gerilimi Huawei yöneticisinin Kanada’da tutuklanması ile yeniden alevlenmişti. Kanada, Huawei yöneticisini kefaletle serbest bıraktı ancak Kanada dışına çıkmasını yasakladı. ABD’nin bu adıma ilişkin hamlede bulunması bekleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin ile süren ticaret savaşlarına ilişkin iyimser dil kullanması Asya borsalarına alım getirdi.

Fransa’da ise sarı yeleklilerin isyanı zayıfladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, asgari ücrete 100 euro zam yaptığını ve ekonomik açıdan olağanüstü hal ilan ettiğini duyurdu.

Avrupa borsaları ise dün yükseliş yaşadı. Sarı yeleklilerin protestoları nedeniyle güç kaybeden borsalar eski seviyelerine dönmeye çalışıyor.

Günün önemli şirket haberleri 12/12/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 12/12/2018

DOLAR GÜÇLÜ SEYREDİYOR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın birkaç gün içinde Fırat'ın doğusuna harekat başlatılacağını açıklamasının ardından jeopolitik risklere ilişkin endişelerle dolar/TL 5.40 seviyesine yükseldi ancak bu seviyede kalıcı olmadı. 

Piyasalar yarın saat 14:00'te açıklanacak olan PPK kararına odaklandı. Öte yandan Fitch'in 14 
Aralık'ta Türkiye kredi notu değerlendirmesini açıklaması bekleniyor. 

Saat 18:07 itibariyle dolar 5.3588 lira seviyesinde. Dolar/TL, bugün en düşük 5,3470, en yüksek 5,3990 seviyesini gördü. Euro ise 6.0936 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1362 seviyesinde. Gram altın 214.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 21.36 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Türk Savunma Sanayii Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, "Fırat'ın doğusunu bölücü terör örgütünden temizlemeye yönelik harekatı birkaç gün içinde başlatacağız. 
Hedefimiz asla ABD askerleri değil, bölgedeki terör unsurları" dedi. 

Erdoğan, "Bu adım siyasi çözümün önünün açılmasına ve ABD ile daha sağlıklı işbirliği imkanı 
oluşturmamıza imkan verecek. ABD ile Suriye politikasında derin görüş ayrılıklarımız daha büyük 
işbirliğinin önünde engel olmamalı" diye konuştu. 

Bir bankacı, "Harekat jeopolitik riskleri yeniden artıracak olması nedeniyle kurda yükselişe neden oldu. Dolar/TL açıklamanın ardından günün en yüksek seviyelerini gördü. Bu adım ABD'nin de bölgede olması nedeniyle bir yandan ilişkiler açısından da risk taşıyor" dedi. 

Tahvil bono piyasasında da faizlerde yukarı hareket gözleniyor. 

Dün yüzde 21.37 seviyesinden kapanan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün yüzde 21.48'e kadar yükseldikten sonra valörde saat 1650'de son işlemde yüzde 21.29 seviyesindeydi. 

Bir bankacı, tahvil faizlerindeki yükselişte dünkü ihalenin etkili olduğunu söyleyerek, "Geçen ay piyasalardaki iyimserlikle beraber hem kurlar hem faizler bir hayli gevşemişti. Bir miktar geri gelmesi de normaldir. Ancak dünkü ihale de etkili oldu. Hazine daha çok ROT'ta satış yaptı ve ihalede faiz düşük kaldı. Tabii bunun piyasa faizine etkisi olumlu olmadı" dedi. Aynı bankacı, faizlerin seyrinin haber akışına bağlı olacağını söyleyerek, "Yarınki PPK'da değişiklik olmaz ve Fitch de kredi notunu korursa, buralarda kalır" dedi. 

Reuters'ın 20 kurumun katılımı ile yaptığı ankette hiç bir katılımcı yüzde 24 seviyesindeki bir hafta vadeli repo faizinde değişiklik beklemiyor. Hazine dün gerçekleştirdiği iki yıllık gösterge tahvil ihalesinde piyasadan ROT'ta 1.5 milyar TL, ihalede 504.4 milyon TL olmak üzere toplamda 2 milyar TL borçlandı. Hazine'nin ağırlıklı borçlanmasını ihale yerine ROT'ta yapması nedeniyle ihalede faiz piyasa seviyesinin oldukça altında oluştu. Hazine'nin Aralık ayı borçlanma programı çerçevesinde bugün gerçekleştirdiği iki yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik faiz yüzde 18.62 oldu.