Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul günü yüzde 0.74 oranında yükselişle 93 bin 2 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da kararsız da olsa yükselişler devam etti. Banka hisselerine gelen satışlar Borsa İstanbul’u karışık seyre yöneltse de işlem hacmindeki güçlü yükseliş BİST’te yükselişin devam edebileceği sinyallerini veriyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.47 oranında yükselişle 92 bin 752 puandan başladı. Dar bantta sınırlı primlenmesini sürdüren BİST gün ortasına yüzde 0.62 oranında yükselişle 92 bin 895 puandan girdi.

Sınırlı tepki alımlarına sahne olan Borsa İstanbul'da hacim düşük kaldı. BİST günü yüzde 0.74 oranında yükselişle 93 bin 2 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 193 puan, en yüksek 93 bin 295 puan seviyesi görüldü.

İç piyasa Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklandı. Yüksek gelen cari açık ve enflasyonla birlikte Merkez Bankası’ndan faiz artışı beklentisi doğdu.

Faiz artışı ile birlikte döviz tarafında bir miktar gevşeme bekleniyor.

Bunun dışında mali disiplindeki bozulmalar da yatırımcıların dikkatini çekiyor. Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin notunu çöp statüsüne düşürmelerinin ardından yabancı kurumlardan da pek olumlu raporlar gelmiyor.

ABD’li rahip Brunson’un FETÖ ile ilişkisi olduğu iddiasıyla görülen mahkemede tutukluluk halinin devamına karar verildi ve bu da piyasayı anlık olarak sarstı, doları gün içi zirvesine taşımıştı.

Küresel piyasalarda ise ABD’li şirketlerin güçlü bilanço açıklamaları hisse piyasalarına olumlu yansıdı.

Günün önemli şirket haberleri 19/07/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 19/07/2018

DOLAR YÜKSELİYOR

ABD ile ilişkiler açısından piyasalar tarafından yakından izlenen ABD'li Rahip Andrew Brunson'ın tutukluluğun devamına karar verilmesi ardından dün yükselen dolar/TL bu sabah 4.80'in üzerinde hareketini sürdürüyor.

Bugün yurtdışı piyasalar ve TCMB'nin beklenti anketini takip edecek olan piyasalar asıl olarak gelecek haftaki TCMB toplantısına odaklanırken, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hayata geçmesiyle birlikte başlayan yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceği de yakından izleniyor. OHAL'in de kaldırılması ardından analistler kurda kalıcı bir iyileşme için hükümet tarafından piyasada güveni artırıcı adımlar atılması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Ziraat Yatırım'ın notunda Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD ekonomisine yönelik iyimser açıklamaları ve kademeli faiz artışına vurgu yapması sonrasında doların dirençli durmaya devam 
ettiği belirtilerek, "Gelişmekte olan ülke kurları da bu sabah hafif satıcılı. Birkaç gündür dalgalı bir seyir izleyen TL de baskı altında. BIST100 güne hafif satıcılı bir görüntüyle başlayabilir" denildi. 
Mahkeme yargılandığı davada Brunson'ın tutukluluğunun devamına hükmetti. Davadan olumlu 
yönde bir karar çıkacağı beklentileri nedeniyle TL karar öncesi gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışıyordu.

Dolar güne 4.80 lira seviyesinden başladı. Saat 18:02 itibariyle 4.8214 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.7882 lira, en yüksek 4.8412 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6048 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1612 seviyesinde. Gram altın 188.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.45 seviyesinde.

Halk Yatırım notunda ise bugün açıklanacak beklenti anketinde hem döviz kuru hem de enflasyon beklentilerindeki bozulmanın devam etmesi halinde kur ve paralelinde endekste bir miktar satış baskısı hissedilebileceği belirtildi. 
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak geçen hafta "hiç olmadığı kadar etkin" bir Merkez Bankası'nın, yeni dönem politikalarının temel hedefleri arasında yer alacağını belirterek enflasyonun en kısa sürede önce tek haneye, ardından hedeflerine gerilemesi için adımları atacaklarını da söylemişti. 

Bankacılar mesajların piyasaları ilk etapta sakinleştirdiğini belirtse de söylemlerin yeterli olmadığına, uygulamaların görülmek isteneceğine dikkat çekiyor. 

Bu çerçevede piyasalar yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası'nın 24 
Temmuz'daki faiz kararını da izliyor. 

Dolar/TL Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz açıklamalarının ardından geçen hafta 4.9767 ile tarihi zirveyi test etmişti. 

Tahvil bono piyasasında da tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları beklentilerin üzerinde gelen Wall Street bilançolarının küresel yatırımcı iştahını canlandırmasıyla ilk baştaki kazanımlarını artırırken, Çin para birimi yuan ticaret savaşı endişeleriyle bir yılın dip seviyesini gördü. Dolar Fed başkanı Jerome Powell'in iki gündür yaptığı açıklamalarda güçlü ekonomik görünümü desteklemesinin ardından yatırımcıların kazanımlarını nakde çevirmesiyle üç haftanın zirvesinden geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.32, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.3 ve Avustralya borsası yüzde 0.4 yükseldi.

Şanghay Composite endeksi bölgesel yükselişin aksine yüzde 0.13 geriledi. Powell'ın dünyada artan korumacılığın zamanla küresel ekonomik büyümeye risk oluşturacağı uyarısında bulunmasına rağmen ABD ekonomisinin sağlıklı olduğunu tekrarlaması hisse senedi piyasalarına destek verdi.