Borsa İstanbul sert düştü

Borsa İstanbul, Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dolardaki yükselişin devam etmesi nedeniyle yüzde 2.41 oranında düşüşle 107 bin 401 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararına ve siyasi gelişmelere odaklandı. Merkez Bankası politika faizini yüzde 8'de sabit tutarken, geç likidite penceresinde faizi 75 baz puan artırarak yüzde 13.50 seviyesine çıkardı.

BİST güne yüzde 0.29 oranında yükselişle 110 bin 376 puandan başladı. 

Açılışın ardından güç kaybını sürdüren ve pozitif tarafa geçemeyen Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.54 oranında oranında düşüşle 109 bin 461 puandan girdi.

Faiz artışına rağmen dolar kurunda yükselişin devam etmesi Borsa İstanbul'a satış getirdi.

Kapanışa doğru kaybını artıran BİST günü yüzde 2.41 oranında düşüşle 107 bin 401 puandan tamamladı.

Bankacılık hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 4'e yakın kayba yöneldi.

Gün içinde en düşük 106 bin 760 puan, en yüksek 110 bin 520 puan seviyesi görüldü.

İç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, yüksek döviz kurlar, enflasyon ve cari açık hisse piyasasında baskı yaratan unsurlar arasında yer alıyor.

Küresel piyasalarda ise ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3’ü aşmasıyla birlikte hisse piyasalarına satış geldi. Ayrıca ABD’deki şirketlerin karlılıklarında faizdeki artış nedeniyle gerileme de bekleniyor.

Günün önemli şirket haberleri 25/04/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 25/04/2018

DOLAR MERKEZ’İN KARARIYLA GERİLEDİ

ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş paralelinde haftaya erken seçim kararı öncesi seviyelere yükselerek başlayan dolar/TL bu sabah 4.08 civarında seyrini sürdürürken, piyasalar bugün Merkez'in faiz kararına odaklanmıştı ve Merkez Bankası politika faizini yüzde 8'de sabit tutarken geç likidite penceresi faiz oranı 75 baz puan artarak 13.50'ye yükseltildi.

Bu gelişme ile birlikte dolar düşüşe geçti ve 4.0335 seviyesine kadar geriledi ancak düşüş uzun sürmedi.

Saat 18:03 itibariyle dolar 4.1002 lirada bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.0335 lira, en yüksek 4.1099 lira seviyesi görüldü. Euro ise 4.9928 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2174 seviyesinde. Gram altın 174 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.27 seviyesinde.

SEÇİM GÜNDEMİ TAKİP EDİLİYOR 

Haziran ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde anket firmalarının yaptığı değerlendirmelere göre mevcut koşullarda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yeniden seçilmek için 
avantajlı durumda. Ancak muhalefetin göstereceği adaylara bağlı ortaya çıkabilecek olası ikinci 
tur seçimde dengelerin değişebileceği vurgulanıyor.
CHP'den 15 milletvekili TBMM'de grup kurarak 24 Haziran seçimlerine girebilmesi için İyi 
Parti'ye geçerken, muhalefet partilerinin cumhurbaşkanı adayları ve aralarında yapacakları olası 
ittifakların bu hafta belli olması bekleniyor. 
Reuters'de bugün yer alan bir habere göre 11. cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Cumhurbaşkanı 
Tayyip Erdoğan'a muhalif tüm kesimlerin ortak cumhurbaşkanı adayı olmak istediği belirtiliyor. 
Ancak İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in adaylık ihtimalinin yüksek olması nedeniyle, 
Gül'ün 'muhalif kesimlerin tek adayı olma' düşüncesini cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda 
hayata geçirmesi zor görünüyor.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvil getirisinin yüzde 3 seviyesine yükselmesi ve ABD'li şirketlerin kâr artışlarında sona yaklaşılmış olabileceğine işaret eden uyarılarının ardından geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 gerileyerek üç haftanın en düşük seviyesini gördü.
Teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Tayvan borsası yarı iletken yonga talebinin yavaşladığı endişeleriyle iki ayın dip seviyesine indi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.4 düştü.
ABD borsaları dün yüzde 1'in üzerinde kayıpla kapanırken, S&P 500 endeksi vadeli kontratları bugün yüzde 0.1 ekside bulunuyor.
Küresel ekonomik büyüme için gösterge kabul edilen ABD'li iş makinası üreticisi Caterpillar dün beklentilerden güçlü bir bilanço açıkladı. Ancak şirketin ilk çeyreği "yılın zirvesi" olarak nitelemesi ve çelik fiyatlarındaki artışın tehlike yarattığına dikkat çekmesinin ardından hisseler yüzde 6.2 geriledi.
ABD Hazine tahvil getirilerinin yükselmesi de piyasalar üzerinde baskı yaratıyor. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvilinin getirisi bir süredir enflasyonun hızlanacağı, ABD devletinin daha fazla borçlanacağı ve Fed'in borçlanma maliyetlerini yükselteceği beklentileriyle düzenli olarak yükseliyor.
ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi dün yüzde 3.003'e kadar yükseldikten sonra bugün yüzde 2.992'de bulunuyor. Teknik göstergeler getirilerin Ocak 2014'te görülen yüzde 3.041 düzeyini aşması halinde yükselişin sürebileceğine işaret ediyor.