Borsa İstanbul'a erken seçim darbesi

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin erken seçim açıklamalarıyla birlikte yüzde 1.76 oranında düşüşle 108 bin 744 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, erken seçim açıklamaları ile birlikte sert düşüşle kapandı. MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında 2019'daki seçimin beklenmesinin mümkün olmadığını, 26 Ağustos 2018 tarihinde erken seçimin yapılması gerektiğini söyledi.

Endeks güne yüzde 0.69 oranında yükselişle 111 bin 451 puandan başladı. 

Erken seçim gelişmesi ile birlikte Borsa İstanbul'a satış geldi. Artan satışla nedeniyle kayıp yüzde 2'yi aştı. BIST 100 endeksi, gün ortasına yüzde 1.44 oranında değer kaybıyla 109 bin 95 puan seviyesinden girdi.

Düşüşten kurtulamayan Borsa İstanbul günü yüzde 1.76 oranında düşüşle 108 bin 744 puandan tamamladı.

Bankacılık hisselerine gelen satışla birlikte bankacılık endeksinde de kayıp yüzde 3'yi aştı.

Açılışın ardından en düşük 108 bin 1 puan, en yüksek 111 bin 620 puan seviyesi görüldü.

Bahçeli'den erken seçim çağrısı

Bugün açıklanacak önemli veriler 17/04/2018

Günün önemli şirket haberleri 17/04/2018

DOLAR ERKEN SEÇİM ÇAĞRISIYLA YÜKSELDİ

Jeopolitik gelişmeler ve küresel piyasaların takip edildiği dolar/TL tarihi zirvesi olan 4.20'li seviyelerden geçen hafta gerilediği 4.10 civarında dar bantta dalgalanmayı sürdürüyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli erken seçim çağrısında bulundu. 2019 yılındaki seçimin beklenmesinin mümkün olmadığına değinen Bahçeli, seçimin 26 Ağustos 2018 tarihinde yapılması gerektiğini söyledi. 

Bu gelişme ile birlikte Borsa İstanbul düşüşe geçerken dolar ve euroda yükseliş meydana geldi.

Dolar güne 4.09 lira seviyesinden başlangıç yaptı. Saat 18:03 itibariyle 4.0964 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.0738 lira, en yüksek 4.1270 lira seviyesini gördü. Euro ise 5.0594 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2348 seviyesinde. Gram altın 177.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.35 seviyesinde.

ABD İngiltere ve Fransa'nın Suriye'de bu haftasonu gerçekleştirdikleri hava saldırısı ardından piyasalar sıcak çatışma ihtimalini kuvvetlendirecek yeni bir gelişme beklememesiyle dolar/TL de sert yükselişlerin ardından nispeten yatay seyrediyor.

Küresel piyasalarda da dolar, yatırımcıların ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye'ye düzenlediği füze saldırısının Ortadoğu'da daha geniş bir çatışmaya dönüşmeyeceğini düşünmeleriyle yatay seyrederken, piyasaların dikkati yeniden ABD ticaret politikasına çevrildi.

Dolar endeksi dün yüzde 0.4 geriledikten sonra bugün 89.430 ile yatay seyrederek, geçen hafta gördüğü iki ayın dip seviyesi olan 89.355 seviyesine yakın bulunuyor.

Dolar yen karşısında JPY= yatırımcıların ABD başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe arasında yapılacak toplantıyı desteklemeleriyle Cuma günü gördüğü yedi haftanın zirvesi olan 107.78'den 107.04'e geriledi.

Tokyo sadece piyasaya değil para ve para politikalarına da yönelik iki yönlü bir serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelere girmek istemiyor. Ancak işlemciler ABD Hazinesinin Cuma günü yayınladığı altı aylık para birimi raporunda Japonya'nın olası manipülasyonlar için bir izleme listesine alınmasından sonra, Washington'un Japonya'ya baskı uygulayacağından şüpheleniyor.
Trump dün Twitter'da yaptığı açıklamada ABD faiz artırımı yaparken Rusya ve Çin'i para birimlerini devalüe etmekle suçlamıştı.

Piyasalarda ticaret ve kur savaşı olasılıkları yakından takip ediliyor.

İç piyasalarda bugün takip edilecek bir veri bulunmazken dış piyasalarda ise TSİ 1200'da Nisan ayı Almanya ZEW eğilim endeksi izlenecek. ABD'de ise TSİ 1530 ve 1615'te Mart ayına ilişkin yeni konut inşaatları, inşaat ruhsatları, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verileri takip edilecek.
Yatırımcılar küresel büyüme trendini de takip ederken bu kapsamda kısa süre önce yayımlanan verilere göre Çin yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.8 büyüdü.
Dolar/TL'nin 4.20'li seviyelerden 4.10'a gerilemesine paralel gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde Perşembe ve Cuma günü yaşanan iki günlük düşüş 50 baz puanı aşmıştı. Bu düşüşün ardından ise Cuma günü öğleden sonra ve dün sınırlı yükseliş yaşandı. Bankacılar bu yükselişi kar satışlarına bağladılar. İşlem bazında geçen hafta yüzde 13.56'ya kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü yüzde 12.93'e kadar geriledikten sonra dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.17 valörde son işlemde yüzde 13.18 oldu. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot işlemlerde yüzde 14.29'a kadar geriledikten dün spot kapanışta ortalama yüzde 14.39 oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte beklentilerden biraz daha hızlı büyüdüğünü gösteren verinin ardından hafif yükseldi.

Güvenli liman olarak görülen ABD Hazine tahvillerine olan talep, yatırımcıların ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye düzenlediği füze saldırısını bir kerelik müdahale olarak görmesinin ardından piyasa genelinde risk iştahının artmasıyla düşüş kaydetti. Dolar da bu düşüşün etkisiyle sınırlı değişim gösterdi.

Çin resmi verilerine göre ekonomi yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.8 büyüdü.

Ancak, diğer verilere göre sanayi üretimi Mart ayında beklentilerin altında kaldı ve ilk çeyrek sabit varlık yatırım büyümesi yavaşladı. Bu düşüş de hisse senedi piyasalarındaki kazanımları sınırladı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.05 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi yatay seyrederken, Şanghay yüzde 0.15 yükseldi. Yatırımcıların bilanço dönemine ilişkin iyimser olmaları ve Suriye'deki ABD liderliğindeki füze saldırıları konusunda daha az endişe duymalarıyla Dow Jones endeksi yüzde 0.87, S&P 500 endeksi ise yüzde 0.8 yükselirken, en büyük destek teknoloji ve sağlık sektörlerinden geldi.